Η Ολλανδία αναγνωρίζει την ευθύνη της για τη σφαγή 350 αμάχων το 1995 στη Σρεμπρένιτσα

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ολλανδίας αποφάσισε τελεσίδικα χθες ότι στο ολλανδικό κράτος καταλογίζεται μερίδιο ευθύνης κατά 1/10 για τη σφαγή περίπου 350 αμάχων από τους σχεδόν 8.000 μουσουλμάνους που σκοτώθηκαν στη Σρεμπρένιτσα.

Με αυτήν την απόφαση «δόθηκε» και ένα τέλος στη μακρόχρονη δικαστική διαμάχη ανάμεσα στους συγγενείς των θυμάτων και στη Χάγη.

Το χρονικό της σφαγής

Η σφαγή στη Σρεμπρένιτσα

αποτελεί μία από τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία της Βοσνίας αλλά και της μεταπολεμικής Ευρώπης.
Τον Ιούλιο του 1995, σερβοβοσνιακός στρατός υπό τις εντολές του Ράτκο Μπλάντις εκτέλεσε περίπου 8.000 μουσουλμάνους Βόσνιους, άνδρες και παιδιά στην πόλη Σρεμπρένιτσα.

Μικρή ομάδα ολλανδών κυανόκρανων, γνωστών ως «Dutchbat» που φύλασσε την πόλη, δεν επενέβη. Παρέμεινη οχυρωμένη στο φυλάκιο. Η «Dutchbat» επέτρεψε στις σερβοβοσνιακές δυνάμεις να απομακρύνουν τους πρόσφυγες. Τότε χωρίσθηκαν οι άνδρες από τα παιδιά και οδηγήθηκαν σε λεωφορεία με τα οποία μεταφέρθηκαν στους τόπους όπου σφαγιάσθηκαν από τις σερβικές δυνάμεις της Βοσνίας.

Το σκεπτικό της απόφασης του Δικαστηρίου

Σύμφωνα με το Δικαστήριο, στις 13 Ιουλίου, την τελευταία μέρα της Σρεμπρένιτσα, οι ολλανδοί στρατιώτες δεν επέτρεψαν σε περίπου 350 άνδρες αμάχους να παραμείνουν στο συγκρότημα των Ηνωμένων Εθνών όπου είχαν βρει καταφύγιο, μολονότι «αυτό θα ήταν δυνατό».
Με αυτό το σκεπτικό, οι κυανόκρανοι ολλανδοί δεν άφησαν καμία ελπίδα στους αμάχους να παραμείνουν κρυμμένοι από τον σερβοβοσνιακό στρατό.
«Η Dutchbat γνώριζε ότι αφότου οι άνδρες πρόσφυγες χωρίζονταν από τους υπόλοιπους πρόσφυγες από τους Σερβοβόσνιους διέτρεχαν πραγματικό κίνδυνο κακοποίησης και εκτέλεσης», αναφέρει η απόφαση των δικαστών.
Παρόλα αυτά, οι δικαστές, ανέφεραν πως ακόμα κι αν παρέμεναν στο συγκρότημα οι 350 άμαχοι πιθανότατα θα ανακαλύπτονταν στην συνέχεια από τους Σερβοβόσνιους.
Συνεπώς, η πιθανότητα επιβίωσής τους θα ήταν στην καλύτερη περίπτωση 10% – σε αντίθεση με το 30% που είχε υπολογίσει το Εφετείο το 2017.

Σύμφωνα με αυτή την επιχειρηματολογία, το ολλανδικό Δικαστήριο αποφάσισε ότι πρέπει να καταβάλει το 10% των αποζημιώσεων που δικαιούνται οι οικογένειες των θυμάτων.

Η απόφαση του Δικαστήριο φαίνεται πάντως να αρνείται το επιχείρημα ότι το ολλανδικό κράτος δεν μπορεί να βρεθεί υπόλογο για την συμπεριφορά των στρατιωτών του εφόσον συμμετείχαν σε αποστολή του ΟΗΕ. Οι δικαστές αποτίμησαν ότι από την στιγμή που ελήφθη απόφαση για εκκένωση του χώρου που ήλεγχαν οι κυανόκρανοι το κράτος είχε πρακτικό έλεγχο των ενεργειών της Dutchbat, και συνεπώς φέρει ευθύνη.

Μνημείο για τα θύματα της Σρεμπρένιστα

Κατά τα άλλα το Ανώτατο Δικαστήριο αξιολόγησε ότι η Dutchbat ενέργησε με αποδεκτό τρόπο στην απομάκρυνση χιλιάδων αμάχων, δεδομένων των συνθηκών. Οι κυανόκρανοι δεν έλαβαν βοήθεια από την διεθνή κοινότητα και η Σρεμπρένιτσα ελεγχόταν από χιλιάδες σερβοβόσνιους ένοπλους.

Σημείωσε πως εάν οι ολλανδοί στρατιώτες είχαν σταματήσει την εκκένωση ή αλλάξει τους κανόνες της απομάκρυνσης αυτό δεν θα άλλαζε την στάση των Σερβοβόσνιων.

Πάντως, μέχρι σήμερα, Ο ρόλος των ολλανδών κυανοκράνων στη Σρεμπρένιτσα, αποτελεί ένα επώδυμο θέμα για την Ολλανδία, με βετεράνους στρατιώτες να αποκαλύπτουν ότι η σφαγή στη Σπρεμπρένιστα τους «έχει στοιχειώσει».

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Η σφαγή της Σρεμπρένιτσα στον γιουγκοσλαβικό εμφύλιο, όπου εκτελέστηκαν 8.000 άνδρες εν ψυχρώ. Η συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών στη μεγαλύτερη γενοκτονία στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο  

The post Η Ολλανδία αναγνωρίζει την ευθύνη της για τη σφαγή 350 αμάχων το 1995 στη Σρεμπρένιτσα appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα