«Μπαρούτι» η κατάσταση στα Στενά του Ορμούζ. Το Ιράν κατέσχεσε βρετανικό τάνκερ – «Πήρατε επικίνδυνο μονοπάτι» απαντά ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας

Ανησυχία προκαλεί η κίνηση του Ιράν να κατασχέσει ένα τάνκερ υπό βρετανική σημαία. Καταδίκασε την ενέργεια ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ. Δήλωσε ότι ανησυχεί που το Ιράν παίρνει «επικίνδυνο μονοπάτι».

Την Πέμπτη, οι Φρουροί της Επανάστασης στο Ιράν ανακοίνωσαν ότι «συνέλαβαν» το βρετανικό τάνκερ Stena Imperο στα Στενά του Ορμούζ.
Μέλη της ναυτικής δύναμης των Φρουρών ανέβηκαν στο δεξαμενόπλοιο «για μη τήρηση του διεθνούς ναυτικού κώδικα», κατόπιν «αιτήματος των λιμενικών

και ναυτιλιακών αρχών της επαρχίας Χορμοζγκάν».
«Το δεξαμενόπλοιο είχε απενεργοποιήσει τον ανιχνευτή του και αγνόησε αρκετές προειδοποιήσεις των Φρουρών, πριν συλληφθεί», τόνισε η στρατιωτική πηγή του Ιράν στο πρακτορείο IRNA.
Λίγο νωρίτερα, ένας εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Άμυνας, δήλωσε ότι το Λονδίνο αναζητεί επειγόντως επιπλέον πληροφορίες ότι ένα τάνκερ υπό βρετανική σημεία έκανε στροφή και κατευθύνθηκε σε ιρανικά χωρικά ύδατα.
Η εταιρεία που διαχειρίζεται το βρετανικό δεξαμενόπλοιο ανακοίνωσε ότι δεν έχει κατορθώσει να επικοινωνήσει με το 23μελες πλήρωμά του.
Η «Northern Marine Management» ανέφερε ότι το τάνκερ τώρα κατευθύνεται βόρεια προς το Ιράν.

Την Πέμπτη, οι Φρουροί της Επανάστασης στο Ιράν ανακοίνωσαν ότι «συνέλαβαν» το βρετανικό τάνκερ Stena Imperο στα Στενά του Ορμούζ.Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας

«Η χθεσινή ενέργεια στον Κόλπο δείχνει ανησυχητικές ενδείξεις ότι το Ιράν μπορεί να επιλέγει ένα επικίνδυνο μονοπάτι παράνομης και αποσταθεροποιητικής συμπεριφοράς μετά τη νόμιμη κατάσχεση πετρελαίου από το Γιβραλτάρ με προορισμό τη Συρία», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζ’ερεμι Χαντ στο Twitter.
«Όπως είπα χθες, η αντίδρασή μας θα εξεταστεί αλλά θα είναι ισχυρή. Προσπαθούμε να βρούμε έναν τρόπο επίλυσης του προβλήματος Grace 1, αλλά διασφαλίσουμε την ασφάλεια της ναυτιλίας μας».

Το βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό κατέσχεσε το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Grace 1 στο Γιβραλτάρ στις 4 Ιουλίου με την υποψία της λαθρεμπορίας πετρελαίου στη Συρία κατά παράβαση των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παράλληλα σήμερα, το Λονδίνο συνέστησε στα βρετανικά πλοία να μείνουν προσωρινά «εκτός της περιοχής» τωνν Στενών του Ορμούζ μετά την κατάσχεση από το Ιράν ενός υπό βρετανική σημαία πετρελαιοφόρου.
«Παραμένουμε ιδιαίτερα ανήσυχοι μετά τις απαράδεκτες ενέργειες του Ιράν που συνιστούν εμφανή πρόκληση στην ελευθερία της διεθνούς ναυσιπλοΐας. Η συμβουλή μας προς τα βρετανικά πλοία είναι να μείνουν εκτός της περιοχής για μια προσωρινή περίοδο», δήλωσε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης.

Την προηγούμενη ημέρα, ο Τζέρεμι Χαντ είχε προβεί επίσης σε δηλώσεις για την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στα Στενά του Ορμούζ.

«Είμαι εξαιρετικά ανήσυχος από τη σύλληψη δύο πλοίων από τις ιρανικές αρχές στο Στενό του Χορμούζ», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ.
Συμπλήρωσε πως «θα συμμετάσχω σε λίγο σε μια σύσκεψη εθνικής ασφάλειας (COBR) για την επανεξέταση όσων γνωρίζουμε και τι μπορούμε να κάνουμε για να διασφαλίσουμε ταχέως την απελευθέρωση των δύο πλοίων. Αυτές οι συλλήψεις είναι απαράδεκτες. Είναι κρίσιμο να διατηρηθεί η ελευθερία της ναυσιπλοΐας και πως όλα τα πλοία μπορούν να πλέουν με ασφάλεια και ελεύθερα στην περιοχή.

Με πληροφορίες από Reader

The post «Μπαρούτι» η κατάσταση στα Στενά του Ορμούζ. Το Ιράν κατέσχεσε βρετανικό τάνκερ – «Πήρατε επικίνδυνο μονοπάτι» απαντά ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα