Βίντεο από τη στιγμή του σεισμού. Στους 49 οι μετασεισμοί μετά τα 5,1 Ρίχτερ -καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι. «Φθίνουσα η πορεία της μετασεισμικής ακολουθίας»

Ο σεισμός μεγέθους 5,1 Ρίχτερ στην Αθήνα με εστιακό βάθος 13 χιλιόμετρα και διάρκεια περίπου 14 δευτερόλεπτα έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα και αναστάτωσε κατοίκους.

Λίγα λεπτά μετά με την ισχυρή δόνηση, πολλοί Αθηναίοι έφυγαν από τα σπίτια τους και συγκεντρώθηκαν σε εξωτερικούς χώρους.

Την ισχυρή σεισμική δόνηση κατέγραψαν κάμερες ασφαλείας. Τα πρώτα βίντεο

μετά τον σεισμό «ανέβασαν» χρήστες στο διαδίκτυο.

Έδωσε πόνο! #Seismos #σεισμος #earthquakes pic.twitter.com/nGKZfYOV2i

Louis Kachiouteas (@lokahiou) July 19, 2019

Δημοσιογράφοι και παρουσιαστές που είχαν ζωντανή εκπομπή εκπομπή τη στιγμή του σεισμού, το αντιμετώπισαν με ψυχραιμία.

Έντονη μετασεισμική δραστηριότητα

Τουλάχιστον 49 μετασεισμοί σημειώθηκαν μετά την ισχυρή δόνηση 5,1 Ρίχτερ και μέχρι τα ξεμερώατα του Σαββάτου.
Ο ισχυρότερος μετασεισμός σημειώθηκε περίπου μια ώρα μετά τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ και ήταν μεγέθους 4,4 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ.
Πέρα από τη σεισμική δόνηση των 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, καταγράφηκαν μέχρι το πρωί άλλοι δύο μετασεισμοί άνω των 3 Ρίχτερ, 12 δονήσεις άνω των 2 Ρίχτερ και αρκετές δονήσεις μικρότερες των 2 Ρίχτερ. Συνολικά έχουν σημειωθεί 49 μετασεισμοί, σε διάφορα σημεία του δυτικού άκρου του ρήγματος της Πάρνηθας, στην ευρύτερη περιοχή της Μαγούλας.
Η μετασεισμική ακολουθία έχει φθίνουσα πορεία και η μεγαλύτερη μετασεισμική δόνηση ήταν 4,3 Ρίχτερ στις 15.13 χθες.

Από την ισχυρή δόνηση, κομμάτια βράχων αποκολλήθηκανΕπιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου: Ομαλά εξελίσσεται η σεισμική δραστηριότητα

Τα συμπεράσματα από την έκτακτη σύσκεψη στον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) που πραγματοποιήθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής:

1. Έχουμε ομαλή σεισμική ακολουθία
2. Ο σεισμός είχε επίκεντρο το δυτικό άκρο του ρήγματος της Πάρνηθας, το οποίο δεν είχε ενεργοποιηθεί στον σεισμό του 1999
3. Οι κάτοικοι δεν έχουν λόγο ανησυχίας και θα πρέπει να παραμείνουν ήρεμοι και να ακολουθούν τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας, σε όσες περιπτώσεις κριθεί αυτό απαραίτητο.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου καθηγητής Κώστας Μακρόπουλος  ανέφερε πως ο σεισμός προήλθε κατά πάσα πιθανότητα από το δυτικό άκρο του ρήγματος της Πάρνηθας που δεν είχε ενεργοποιηθεί στο σεισμό του 1999.
Οι κάτοικοι της περιοχής, σύμφωνα με τον κ. Μακρόπουλο, θα πρέπει να ακολουθούν μόνον τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, του ΟΑΣΠ και των άλλων αρμόδιων φορέων.

Ο σεισμός είχε επίκεντρο το δυτικό άκρο του ρήγματος της Πάρνηθας, το οποίο δεν είχε ενεργοποιηθεί στον σεισμό του 1999

Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος της Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος στο ΕΚΠΑ, καθώς και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας, ανέφερε τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από πολίτες τις επόμενες ημέρες μετά τον σεισμό. Συνέστησε ψυχραιμία και όχι πανικό.

Ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ εμφανίστηκε αρκετά καθησυχαστικός λέγοντας ότι όλα δείχνουν πως η εξέλιξη είναι ομαλή. Τόνισε ότι «με ελάχιστη επιφύλαξη, όλα συντείνουν στο ότι ο χθεσινός ήταν ο κύριος σεισμός». Όπως είπε ο κ. Λέκκας στην ίδια εκτίμηση κατέληξε και η επιτροπή εκτίμησης σεισμικής επικινδυνότητας, που συνεδρίασε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής , μάλιστα χωρίς να υπάρξει καμία διαφωνία.

«Θεωρώ ότι ο δομημένος ιστός της Αθήνας είναι πολύ ισχυρός και αντέχει πολύ πιο μεγάλες σεισμικές δονήσεις. Σε ενδεχόμενο μικρού σεισμού που μπορεί να ακολουθήσει και θα ακολουθήσει θα πρέπει να ακολουθούμε τις οδηγίες του ΟΑΣΠ, να μην μετακινούμαστε, να μην τρέχουμε , να μην καθόμαστε στις προσόψεις των κτιρίων. Να είμαστε μακριά από κτίρια ασυντήρητα ή ετοιμόρροπα» υπογράμμισε ο κ. Λέκκας.

Ειδικότερα, ανέφερε πως «την ώρα του σεισμού πρέπει να μένουμε ψύχραιμοι, αν είμαστε μέσα στο σπίτι, να μένουμε εκεί και γενικότερα να μην φεύγουμε από εκεί που βρισκόμαστε εκτός και αν αρχίσει να καταρρέει , που τότε πρέπει να ανέβουμε στον τελευταίο όροφο ή αν είμαστε κάτω στο ισόγειο με μεγάλη προσοχή να βγούμε έξω. Τρέχοντας και πανικόβλητοι μπορεί να τραυματίσουμε ο ένας τον άλλο» τόνισε πως είναι σημαντικό «να μην πανικοβαλλόμαστε».

Υλικές ζημιές στο κέντρο της Αθήνας μετά τον σεισμό

Οδηγίες σε περίπτωση σεισμού


Οι πολίτες μπορούν να βρουν ειδικές οδηγίες σχετικά με το τι θα πρέπει να κάνουν κατά τη διάρκεια του σεισμού και μετά την σεισμική δόνηση στην ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας της Πολιτικής Προστασίας. Ακολουθούν οι οδηγίες:

Όταν γίνεται σεισμός

Αν είστε μέσα στο σπίτι

-Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.
-Καλυφθείτε κάτω από κάποιο ανθεκτικό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο), γονατίστε και κρατήστε με τα χέρια σας το πόδι του.
-Αν δεν υπάρχει ανθεκτικό έπιπλο, γονατίστε στο μέσον του δωματίου, μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σας και προστατέψτε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σας. Απομακρυνθείτε από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, γυάλινα χωρίσματα) ή έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σας τραυματίσουν.
-Μην προσπαθήσετε να απομακρυνθείτε από το σπίτι.
-Μην βγείτε στο μπαλκόνι.

Αν είστε σε ψηλό κτίριο

-Απομακρυνθείτε από τζάμια και εξωτερικούς τοίχους.

Αν είστε σε χώρο ψυχαγωγίας, εμπορικό κέντρο ή μεγάλο κατάστημα

-Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.
-Μείνετε στο χώρο μέχρι να τελειώσει η δόνηση.
-Μην παρασυρθείτε από το πανικόβλητο πλήθος που κινείται άτακτα προς τις εξόδους γιατί κινδυνεύετε να ποδοπατηθείτε.

Αν βρίσκεστε σε ανοιχτό χώρο

-Απομακρυνθείτε από χώρους που βρίσκονται κάτω από κτίρια, τηλεφωνικά ή ηλεκτρικά καλώδια.
-Αν έχετε μαζί σας τσάντα ή χαρτοφύλακα, καλύψτε το κεφάλι σας με αυτά.

Αν βρίσκεστε μέσα στο αυτοκίνητο

-Καταφύγετε σε ανοιχτό χώρο και σταματήστε με προσοχή το αυτοκίνητο ώστε να μην εμποδίζει την κυκλοφορία.
-Αποφύγετε να περάσετε από σήραγγες, γέφυρες ή υπέργειες διαβάσεις.

Τι να κάνετε μετά τον σεισμό

Αν είστε μέσα στο σπίτι

-Προετοιμαστείτε για τυχόν μετασεισμούς.
-Ελέγξτε προσεκτικά τον εαυτό σας και τους γύρω σας για πιθανούς τραυματισμούς.
-Αν υπάρχουν βαριά τραυματισμένοι μην τους μετακινείτε.
-Εκκενώστε το κτίριο από το κλιμακοστάσιο (μην χρησιμοποιείτε τον ανελκυστήρα), αφού πρώτα κλείσετε τους διακόπτες του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και του νερού.
-Καταφύγετε σε ανοιχτό και ασφαλή χώρο.
-Ακολουθείστε τις οδηγίες των Αρχών και μην δίνετε σημασία σε φημολογίες.
-Μην χρησιμοποιείτε άσκοπα το αυτοκίνητό σας ώστε να μην γίνετε εμπόδιο στο έργο των συνεργείων διάσωσης.
-Χρησιμοποιείστε το σταθερό ή κινητό τηλέφωνό σας σε εξαιρετικές περιπτώσεις, γιατί προκαλείται υπερφόρτωση των τηλεφωνικών δικτύων.
-Αποφύγετε να μπείτε στο σπίτι σας αν βλέπετε βλάβες, κομμένα καλώδια, διαρροή υγραερίου ή φυσικού αερίου.

Με πληροφορίες από Reader, Καθημερινή

The post Βίντεο από τη στιγμή του σεισμού. Στους 49 οι μετασεισμοί μετά τα 5,1 Ρίχτερ -καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι. «Φθίνουσα η πορεία της μετασεισμικής ακολουθίας» appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα