Ουκρανία, Brexit και Συμφωνίες Ελεύθερου Εμπορίου τρομάζουν τη βιομηχανία κρέατος της Πολωνίας

Ιδιαίτερα εκτεθειμένοι σεαπώλειες θεωρούν ότι είναι οι Πολωνοί παραγωγοί κρέατος, αφού βρίσκονταιαντιμέτωποι με τρία ζητήματα που τους δημιουργούν μεγάλη ανασφάλεια. Τα προβλήματασυνδέονται πρώτον με τις ταχέως αναπτυσσόμενες εισαγωγές κρέατος πουλερικών απότην Ουκρανία, δεύτερον με την πιθανή χορήγηση προτιμήσεων από την Ε.Ε. σεσημαντικούς παραγωγούς και εξαγωγείς κρέατος πουλερικών και βόειου κρέατος όπωςοι χώρες Mercosur, και τρίτον από τον κίνδυνο ενός σκληρού και άτακτου Brexit.

Η Πολωνία είναι μια σημαντική δύναμηστο ευρωπαϊκό κρέας. Μιλάμε για τον μεγαλύτερο παραγωγό κρέατος πουλερικών

στηνΕ.Ε. (το 2017 η παραγωγή ανερχόταν σε 2,3 εκατ. τόνους), τον τέταρτο παραγωγόχοιρινού κρέατος (με περίπου 9% το μερίδιο) και έναν σημαντικό προμηθευτή βόειουκρέατος στις αγορές άλλων κρατών μελών της Ε.Ε. Ο τομέας των πουλερικών στηνΠολωνία παρέχει απασχόληση σε περίπου 39 χιλιάδες άτομα (εκ των οποίων 12χιλιάδες στην εκτροφή, 22 χιλιάδες σε εγκαταστάσεις σφαγείων και μεταποίησης, 2χιλιάδες σε εργοστάσια παραγωγής ζωοτροφών για πουλερικά και 3.000 σε υπηρεσίεςπου σχετίζονται με την πτηνοτροφία). Το χοιρινό κρέας και το βόειο αποτελούν επίσηςσημαντική πηγή εισοδήματος για εκατοντάδες χιλιάδες εκμεταλλεύσεις. Παρά τηνπροοδευτική συγκέντρωση που έχει επέλθει, το 2016 υπήρχαν στην Πολωνία περίπου172.000 εκμεταλλεύσεις εκτροφής χοίρων και 343 χιλιάδες εκμεταλλεύσεις εκτροφήςβοοειδών.

Τα στοιχεία αυτά προέρχονταιαπό σχετική αναφορά που κατέθεσε η πολωνική αντιπροσωπεία στη χθεσινή (18/3) συνεδρίασητου Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. Με την αναφορά αυτή οι Πολωνοίαντιπρόσωποι ενημέρωσαν τους εταίρους τους στην Ε.Ε. ότι αν και η ΣυμφωνίαΕλεύθερου Εμπορίου με την Ουκρανία δεν απελευθερώνει πλήρως τις εισαγωγέςκρέατος πουλερικών από την Ουκρανία, ωστόσο οι ποσοστώσεις που θέτει δενπεριλαμβάνουν τα μη-τυποποιημένα τεμάχια κρέατος πουλερικών. Το αποτέλεσμαείναι ότι μετά την εφαρμογή της Συμφωνίας υπάρχει σημαντική αύξηση τωνεισαγωγών κρέατος πουλερικών από την Ουκρανία, οι αρνητικές συνέπειες της οποίαςείναι πιο εμφανείς στην Πολωνία που συνορεύει με την Ουκρανία. Αντίστοιχα, λένεοι Πολωνοί, οι συνέπειες ενός σκληρού Brexit μπορεί να είναι, για τουςπαραγωγούς και τους εξαγωγείς κρέατος, πιο σφοδρές από τις επιπτώσεις τουεμπάργκο που επέβαλε η Ρωσία το 2014.

Θεωρώντας όλα τα παραπάνω πολύσημαντικές απειλές, οι Πολωνοί ζητούν από την Κομισιόν:

• μέχρι να εκτιμηθούν οισυνέπειες του Brexit, να αποφύγει δεσμεύσεις προς Τρίτες Χώρες (ιδίως τηςMercosur και ιδιαίτερα σε σχέση με τον τομέα του κρέατος) που θα μπορούσαν ναεπιδεινώσουν τα αρνητικά αποτελέσματα του Brexit ·

• να συμπεριλάβει τις συνέπειεςτου Brexit στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για Συμφωνίες Ελεύθερου Εμπορίου μετη Mercosur, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Για την παραχώρηση δασμολογικώνποσοστώσεων θα πρέπει να προβλεφθεί ο τρόπος κατανομής αυτών των ποσοστώσεωνμεταξύ της Ε.Ε.-27 και του Ηνωμένου Βασιλείου – καμία νέα δασμολογική προτίμησηδεν θα πρέπει να παραχωρηθεί σε περίπτωση διαφωνίας με κάποιον εταίρο όσοναφορά τις ήδη υφιστάμενες προτιμήσεις ·

• να διασφαλίσει ότι όλες υπόδιαπραγμάτευση Συμφωνίες Ελεύθερου Εμπορίου προνοούν για τη δυνατότητα λήψηςμέτρων εξισορρόπησης σε περίπτωση που προκληθούν στις γεωργικές αγορές της Ε.Ε.διαταραχές από υπερβολικές εισαγωγές υπό προτιμησιακούς όρους ·

• να ολοκληρώσει επειγόντως την επαναδιαπραγμάτευση με την Ουκρανία σχετικά με τις δασμολογικές ποσοστώσεις για κρέας πουλερικών και να διασφαλίσει την ταχεία έναρξη ισχύος της συμφωνίας.

Εκτός από όλα αυτά που σχετίζονται με την κοινή εμπορική πολιτική, η Πολωνία ζητά επιπλέον από την Κομισιόν να προετοιμάσει πρόσθετους πόρους και μέτρα παρέμβασης για τους παραγωγούς κρέατος πουλερικών, βόειου και χοιρινού, ώστε να δράσει άμεσα σε περίπτωση σοβαρών διαταραχών και επιδείνωσης στις αγορές της Ε.Ε.

Keywords
Τυχαία Θέματα