Ξηλώνεται ο νόμος Παρασκευόπουλου

Ξηλώνεται ο νόμος Παρασκευόπουλου08.05.2018Ρεπορτάζ

Σε πρώτη φάση εξαιρούνται από τις ευεργετικές διατάξεις εγκληματίες που μπουκάρουν σε σπίτια, καταστήματα

Μια τοποθέτηση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή για τον νόμο Παρασκευόπουλου πυροδότησε νέα σενάρια και ερμηνείες. Από τη μια, κάποιοι θεώρησαν ότι ο νόμος για την αποσυμφόρηση των φυλακών που έχει καταδικαστεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποσύρεται και κάποιοι απλώς μίλησαν για νέα

παράτασή του, με διορθωτικές όμως κινήσεις. Η οριστική απόφαση θα ληφθεί τον επόμενο Σεπτέμβριο, όταν λήγει και η ισχύς του.

Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση, στη σκιά και της εγκληματικότητας που καλπάζει, αποφάσισε να ξανασκεφτεί τον αποσυμφορητικό νόμο, κάτι που αποδεικνύεται και από την αποκάλυψη του υπουργού ότι εξετάζεται η εξαίρεση από τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου όσων έχουν διαπράξει το αδίκημα της παραβίασης ιδιωτικής κατοικίας και καταστημάτων.

Πρώτες αλλαγές

Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο κ. Κοντονής στη Βουλή, ο οποίος παραδέχθηκε μάλιστα πως με δική του παρέμβαση ο επίμαχος νόμος άλλαξε, αφού μπήκαν -όπως είπε- πολλοί περιορισμοί όσον αφορά την απόλυση κρατουμένων. «Μέχρι τώρα ακούμε λαϊκισμούς και εύκολες κριτικές, πλην όμως, όπως ίσχυσε ο νόμος το 2015 και το 2016, έχει αλλάξει μετά από δική μου εισήγηση» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφορικά με τον νόμο, που υπενθυμίζουμε πως έχει οδηγήσει στην απελευθέρωση χιλιάδων φυλακισθέντων.

Την ίδια ώρα προχώρησε στην αποκάλυψη πως, πέρα από τον 38χρονο Τούρκο που αφέθηκε ελεύθερος το περασμένο Σάββατο, το δικαστήριο του Πύργου απελευθέρωσε και δύο Τούρκους που συνελήφθησαν στην Κυλλήνη.
«Πριν δύο ή τρεις ημέρες το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πύργου έκανε δεκτό το αίτημα να διακοπεί η διοικητική κράτηση δύο Τούρκων πολιτών οι οποίοι συνελήφθησαν στο λιμάνι της Κυλλήνης» είπε, εξηγώντας πως υπήρξε διαβεβαίωση του τουρκικού προξενείου ότι οι δύο Τούρκοι έχουν σταθερή κατοικία και δηλώθηκε ως τόπος διαμονής το τουρκικό προξενείο στην Αθήνα.

Ταυτοχρόνως, ο κ. Κοντονής διαμαρτυρήθηκε επειδή «αντίστοιχο αίτημα περί μη κράτησης δεν έγινε δεκτό από το τουρκικό δικαστήριο», στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία αλλά και στη διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και δεν ισοψηφίζει την παράνομη πρακτική της Αγκυρας απέναντι στους δύο Ελληνες στρατιωτικούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα