«Πνίγεται» η Ελλάδα τα μεσημέρια

«Πνίγεται» η Ελλάδα τα μεσημέρια08.05.2018Πρόσωπα

Πλημμύρες και χθες σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και Ηλεία! Εντονα φαινόμενα αναμένονται έως το Σαββατοκύριακο

Σε κλοιό κακοκαιρίας βρίσκεται η χώρα τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές, τις καταιγίδες -που σε κάποια σημεία συνοδεύονται από χαλάζι- και την πτώση της θερμοκρασίας.

Σε ποτάμια μετατράπηκαν οι δρόμοι και στη Θεσσαλονίκη

χθες το μεσημέρι, εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης που έπληξε το πολεοδομικό συγκρότημα. Η καταιγίδα, που εκτός από ισχυρή νεροποντή έφερε και δυνατούς ανέμους, άρχισε γύρω στις 3 το μεσημέρι από τα ανατολικά της πόλης και κινήθηκε προς τα δυτικά. Εξαιτίας των σφοδρών φαινομένων, μέσα σε λίγα λεπτά οι δρόμοι μετατράπηκαν σε λίμνες, δημιουργώντας προβλήματα στη μετακίνηση πεζών και οχημάτων.

Στον Χορτιάτη και στον Αγιο Βασίλειο σημειώθηκε χαλαζόπτωση. Σύμφωνα με την Τροχαία, από τη βροχή προκλήθηκαν τροχαία ατυχήματα, όλα ευτυχώς με υλικές μόνο ζημιές, ενώ την ίδια ώρα η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων. Η κακοκαιρία χτύπησε επίσης περιοχές της Χαλκιδικής που συνορεύουν με τον νομό Θεσσαλονίκης.



Σε πολλές περιοχές τα έντονα καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειες αλλά και στο οδικό δίκτυο. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ηλείας, όπου λόγω της υπερχείλισης του ποταμού Ενιπέα δημιουργήθηκαν πολλαπλά προβλήματα σε χωριά της γύρω περιοχής, ενώ δυσκολίες συνάντησαν και οι οδηγοί που κινήθηκαν στην εθνική οδό Πύργου - Τρίπολης.

Σοβαρά προβλήματα σημειώθηκαν στο λεκανοπέδιο Αττικής λόγω της νεροποντής την Κυριακή το βράδυ. Η Πυροσβεστική έλαβε συνολικά χθες 66 κλήσεις για πλημμύρες και άλλα προβλήματα, κυρίως από το κέντρο της Αθήνας, και με τα συνεργεία της επενέβη σε 26 περιπτώσεις.
Ανάλογο θα είναι το σκηνικό του καιρού και τις επόμενες μέρες, με τοπικές βροχές και καταιγίδες να κάνουν την εμφάνισή τους στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, σήμερα στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη αναμένονται το μεσημέρι τοπικές βροχές και καταιγίδες.
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να εξασθενήσουν το βράδυ. Πάντως, όπως δείχνουν τα τελευταία προγνωστικά, η μετεωρολογική αστάθεια θα συνεχιστεί έως το Σαββατοκύριακο.

«Βούλιαξε» στα νερά κέντρο υγείας στη Λευκάδα

Εικόνες βιβλικής καταστροφής αντίκρισαν το απόγευμα της Κυριακής οι κάτοικοι της Λευκάδας, οι οποίοι είδαν τους δρόμους του νησιού να μετατρέπονται σε ποτάμια και τις περιουσίες τους να καταστρέφονται. Ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα από τη δυνατή νεροποντή προκλήθηκαν στο χωριό Βασιλική, όπου πλημμύρισε το Κέντρο Υγείας της περιοχής. Οπως εξηγεί στη «δημοκρατία» η διευθύντρια Ελένη Κατωπόδη, το νερό ξεπέρασε το μισό μέτρο και εισέβαλε στο κτίριο με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές ζημιές.

«Οι μπούκες και τα φρεάτια ήταν κλειστά, παρότι είχαν καθαριστεί πρόσφατα, και το εσωτερικό του Κέντρου Υγείας πλημμύρισε. Εκτός αυτού, παρουσιάστηκε πρόβλημα και στην ηλεκτροδότηση, καθώς οι κεραυνοί προκάλεσαν ζημιά στη γεννήτρια, η οποία δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί» αναφέρει, επισημαίνοντας ότι ανάλογα προβλήματα αντιμετώπισαν και τον περασμένο χειμώνα εξαιτίας μιας δυνατής μπόρας. «Εχω απευθυνθεί από καιρό προσωπικά στον δήμαρχο προκειμένου να αποκατασταθεί το πρόβλημα, αλλά χθες ο όγκος του νερού ήταν τέτοιος, που δεν μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό» συμπληρώνει.

Σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν και σε μεγάλο ξενοδοχείο του χωριού, που βρίσκεται σε απόσταση 50 μέτρων από τη θάλασσα. Εντρομοι ο ιδιοκτήτης και οι τουρίστες είδαν τα νερά της βροχής να εισβάλλουν στο ισόγειο του κτιρίου, με αποτέλεσμα οι ένοικοι να μεταφερθούν σε άλλο ξενοδοχείο. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι και το αστυνομικό τμήμα του χωριού.

Keywords
Τυχαία Θέματα