Ενωμένοι οι Πόντιοι στην επέτειο της Γενοκτονίας

Ενωμένοι οι Πόντιοι στην επέτειο της Γενοκτονίας08.05.2018Ρεπορτάζ

Επειτα από χρόνια, οι Πόντιοι ενώνουν τις φωνές τους και πραγματοποιούν στην Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στις 19 Μαΐου μία κοινή εκδήλωση, θάβοντας το... «τσεκούρι του πολέμου».

Η απόφαση ελήφθη πριν από λίγα εικοσιτετράωρα και ήδη οργανωτική επιτροπή που την απαρτίζουν στελέχη της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας

(ΠΟΕ), της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ελληνοποντίων Παλιννοστούντων της πρώην ΕΣΣΔ (ΠΟΣΕΠ) εργάζεται για τις λεπτομέρειες της εκδήλωσης.

«Την ώρα που ο “σουλτάνος” και οι… αυλικοί του έχουν αποθρασυνθεί και με κάθε ευκαιρία προκαλούν το δημόσιο αίσθημα και την κοινή λογική, έχουμε την ηθική υποχρέωση και την ιστορική ευθύνη να παραμερίσουμε τα λάθη και τις αστοχίες του παρελθόντος και να προχωρήσουμε σε μια κοινή και ενωτική εκδήλωση, όπως πράττουν άλλωστε τα πρωτοβάθμια σωματεία των δύο ομοσπονδιών μας σε τοπικό επίπεδο» ανέφερε μεταξύ άλλων στην επιστολή που έστειλε η ΠΟΠΣ στην ΠΟΕ στις 13 Απριλίου.

«Ο ποντιακός Ελληνισμός δεν μπορεί να είναι διαιρεμένος. Οφείλουμε να διεκδικήσουμε και να τιμήσουμε τους νεκρούς μας» σχολιάζει στη «δημοκρατία» η πρόεδρος της ΠΟΠΣ Χριστίνα Σαχινίδου. «Είμαι πολύ περήφανη που έγινε αποδεκτή η επιστολή που στείλαμε» συμπληρώνει.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της ΠΟΠΣ Κωνσταντίνος Σαμουρκασίδης υποστηρίζει πως πρόκειται για το πρώτο μεγάλο βήμα για την ουσιαστική ενότητα του οργανωμένου χώρου, ενώ εκτιμά ότι η διοργάνωση μιας εκδήλωσης και όχι δύο διαφορετικών ανοίγει τον δρόμο για την ενότητα και σε ανώτερο επίπεδο.
Πρόσκληση στους Ποντίους να συμμετάσχουν μαζικά στις εκδηλώσεις απευθύνει μέσω της «δημοκρατίας» ο πρόεδρος της ΠΟΕ Χρήστος Τοπαλίδης. «Σημασία έχει ο αγώνας για την ιστορική αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού και τη δικαίωση των προγόνων μας» σχολιάζει ο ίδιος.

«Η αναγνώριση στη διπλωματική μας ατζέντα»

Να ενταχθεί η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Θράκης στη διπλωματική ατζέντα της ελληνικής κυβέρνησης ζητά με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Σάββας Αναστασιάδης. Οπως εξηγεί, τo 1994 και το 1998 το ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε ομόφωνα την αναγνώριση της 19ης Μαΐου και της 14ης Σεπτεμβρίου ως Ημέρες Μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου και της Μικράς Ασίας αντιστοίχως, ξεπληρώνοντας έτσι μέρος του χρέους της ελληνικής Πολιτείας απέναντι σε 1.000.000 ανθρώπους που χάθηκαν άδικα και σε άλλο 1.500.000 που ξεριζώθηκε.

«Το υπόλοιπο αυτού του τεράστιου χρέους η Ιστορία το έχει εναποθέσει στις δικές μας πλάτες και αφορά τη μετουσίωσή του σε πολιτική και εθνική στρατηγική για τη διεθνοποίηση του θέματος της αναγνώρισης της Γενοκτονίας από ξένα κοινοβούλια και κυβερνήσεις» αναφέρει ο κ. Αναστασιάδης, ζητώντας από τον Αλέξη Τσίπρα να θέσει το θέμα ενώπιον πολυμερών διεθνών οργανισμών, κοινοβουλίων, κυβερνήσεων ξένων κρατών και να το υποστηρίξει. Δηλώνει δε βέβαιος ότι «αν αρχίσει ένας κύκλος αναγνωρίσεων από ξένα κοινοβούλια, η Τουρκία από μια χώρα που διεκδικεί και επιτίθεται θα μετατραπεί σε μια χώρα που απολογείται και αμύνεται». Το χρέος αυτό, όπως λέει, «δεν το οφείλουμε μόνο σε εκείνους που έχασαν τις ζωές τους άδικα, αλλά και σε όσους ξεριζώθηκαν από τις τρισχιλιόχρονες εστίες τους».

Keywords
Τυχαία Θέματα