Ξαφνικά ο Γαβρόγλου στον Ιερώνυμο!

Ξαφνικά ο Γαβρόγλου στον Ιερώνυμο!23.11.2018Πρόσωπα

Κυβερνητική σπουδή για διάλογο μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση της Ιεραρχίας για τη συμφωνία Τσίπρα - Αρχιεπισκόπου

Ρεπορτάζ
Αντώνης Τριανταφύλλου

Διάλογο κατόπιν εορτής, μία εβδομάδα μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση της Ιεραρχίας που σήμανε την ουσιαστική κατάρρευση του συμφώνου Τσίπρα - Ιερωνύμου, τουλάχιστον στην αρχική μορφή του, ζητά από την Εκκλησία

η κυβέρνηση.

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου θα γίνει δεκτός σήμερα στη μία και μισή το μεσημέρι από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Το θέμα δεν έγινε επίσημα γνωστό, ωστόσο η επίσκεψη του υπουργού Παιδείας σχετίζεται με την εντολή του Αλέξη Τσίπρα να αρχίσουν άμεσα επαφές με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Εκκλησία της Ελλάδος και τους εκπροσώπους των κληρικών, ώστε να γίνει λεπτομερής ενημέρωση για όλες τις πτυχές του σχεδίου.

Ερωτήματα και απορίες προκαλούν, βέβαια, η χρονική συγκυρία και η σπουδή για την άμεση εκκίνηση συζητήσεων. Ποια είναι η πρακτική αναγκαιότητα ενός νέου γύρου διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Εκκλησία τώρα που οι αρνητικές εντυπώσεις είναι ακόμα νωπές;

Κυρίως από την αρνητική αίσθηση που προκάλεσε ο τρόπος ανακοίνωσης της συμφωνίας από τον πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο σε δημόσιο διάγγελμα, εν είδει τετελεσμένου προς την Εκκλησία από την πλευρά της κυβέρνησης για το περιεχόμενο της συμφωνίας που έδειχνε προαποφασισμένο χωρίς συνδιαμόρφωση του περιεχομένου από τη διοίκηση της Εκκλησίας και την Ιεραρχία. Ο κ. Ιερώνυμος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ενημερώσει επίσημα τον υπουργό Παιδείας για την ομόφωνη απόφαση της Ιεραρχίας της Ελλάδος να συνεχιστεί ο διάλογος με την Πολιτεία για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, για τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής, για τη μελέτη των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, τα πορίσματα της οποίας θα πρέπει να εγκριθούν από την Ιεραρχία, και κυρίως για την κόκκινη γραμμή που έθεσε η Ιεραρχία να μη θιγεί το υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος. Μετά τη συνεδρίαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναμένεται να έρθει στην Αθήνα και αντιπροσωπία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Στο μεταξύ, αρχίζουν σήμερα οι ενημερωτικές επαφές της διοίκησης της Αρχιεπισκοπής Αθηνών με τους κληρικούς για το περιεχόμενο της συμφωνίας κυβέρνησης - Ιερωνύμου.

Ο μητροπολίτης Φιλίππων (Καβάλας) Στέφανος προσυπέγραψε χθες μαζί με τους 85 ιερείς της επαρχίας του κοινή ανακοίνωση με οκτώ κόκκινες γραμμές για το πλέγμα των διμερών σχέσεων Πολιτείας - Εκκλησίας, στο πνεύμα της ομόφωνης απόφασης της Ιεραρχίας και εκφράζοντας επιφυλάξεις για την πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα