Τα Τρίκαλα της Εποχής του Χαλκού

Τα Τρίκαλα της Εποχής του Χαλκού23.11.2018Τέχνες

Στο φως 42 ταφές (μητέρα με βρέφος στο στήθος και παιδί μαζί με σκύλο) στη θέση Ασβεσταριά

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Ταφές, οικιστικά λείψανα και πληθώρα κεραμικών αγγείων είναι μόνο μερικά από τα εντυπωσιακά ευρήματα της πενταετούς ανασκαφικής «σοδειάς» που προέκυψαν από τις έρευνες στον οικισμό στη θέση Ασβεσταριά, στο Πετρωτό Τρικάλων.

Μάλιστα, ο εν λόγω

οικισμός στα Τρίκαλα αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση για τη δυτική Θεσσαλία, μια και αποτελεί τον μοναδικό γνωστό οικισμό, η ζωή του οποίου συνεχίζεται αδιάλειπτα έως το τέλος της Εποχής του Χαλκού. Ανάμεσα στα πιο εντυπωσιακά ευρήματα που ήρθαν στο φως ήταν αναμφίβολα οι 42 ταφές οι οποίες ήταν είτε σε κιβωτιόσχημους είτε σε λακκοειδείς τάφους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ταφή μιας οικογένειας (πατέρας, μητέρα και βρέφος), η οποία εντοπίστηκε σε λακκοειδή τάφο. Επίσης, σε λακκοειδή τάφο ήρθε στο φως και η ταφή μιας μητέρας, η οποία έφερε το βρέφος στο στήθος της.



Σε θήκη δίπλα σε κιβωτιόσχημο παιδικό τάφο ανάμεσα στα άλλα κτερίσματα βρέθηκε και ο σκελετός ενός σκύλου. Ακόμη, οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν τμήματα 14 κτιρίων, κάποια από τα οποία σώζονται σε καλή κατάσταση, και κάποια άλλα σε λιγότερο καλή. Ενα από τα καλύτερα διατηρημένα είναι το Κτίριο Η, ένα αψιδωτό οίκημα με διαστάσεις 8,75 μ. X 7,00 μ. Μεγάλης σημασίας είναι και ο σημαντικός αριθμός κεραμικών και κυρίως αυτών τα οποία εισήγαγαν οι Θεσσαλοί από την Αργολίδα και ίσως και από την Κρήτη, όπως και τα οστά ζώων που βρέθηκαν στα θεμέλια των κτιρίων. Τα εν λόγω οστά παραπέμπουν σε τελετουργικό θεμελίωσης.

Να θυμίσουμε ότι η ανασκαφή διεξήχθη υπό τη διεύθυνση της αρχαιολόγου της ΕΦΑ Καρδίτσας Μαρίας Βαϊοπούλου, με τη συνεργασία διεπιστημονικής ομάδας ερευνητών και την υποστήριξη του INSTAP.

Η ανασκαφή στη θέση Ασβεσταριά Πετρωτού Τρικάλων άρχισε σαν σωστική ανασκαφή με αφορμή το έργο κατασκευής της εθνικής οδού Λάρισας - Τρικάλων, όταν ήρθε στο φως οικισμός της Υστερης Εποχής Χαλκού.
Οι ανασκαφικές έρευνες που διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια του πενταετούς προγράμματος έδωσαν ενδιαφέροντα στοιχεία για τη διαχρονική και τη χωροταξική χρήση του οικισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα