«Πράσινο» με αστερίσκους στα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

«Πράσινο» με αστερίσκους στα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους23.11.2018Πρόσωπα

Πέντε μήνες μετά την απόφαση του Eurogroup της 22ας Ιουνίου για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) έδωσε χθες το πράσινο φως για να εφαρμοστούν τα μέτρα

Βεβαίως, στην πράξη η υλοποίησή τους αναμένεται να αρχίσει τον ερχόμενο Φεβρουάριο, όταν θα αξιολογηθούν οι μεταρρυθμιστικές επιδόσεις

της χώρας μας με βάση τη δεύτερη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας. Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος προβλέπουν:

1 Eναν μηχανισμό για την, υπό προϋποθέσεις, κατάργηση της αύξησης επιτοκίου που είχε επιβληθεί σε 11,3 δισ. ευρώ από το δάνειο του EFSF στο πλαίσιο του δεύτερου Μνημονίου. Η κατάργηση θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση περίπου 200.000.000 ευρώ ετησίως, θα τεθεί σε εφαρμογή φέτος και θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα είναι συνεπής στις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις της.

2 Πρόσθετη 10ετή επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των 96,4 δισ. ευρώ από το δάνειο του EFSF στο πλαίσιο του δεύτερου Μνημονίου και 10ετή παράταση της περιόδου χάριτος για την αποπληρωμή των αναλογούντων τόκων. Ετσι, η Ελλάδα θα αρχίσει να αποπληρώνει το μεγαλύτερο μέρος των δανείων που έλαβε από τον EFSF το 2033.

3 Επιμήκυνση της μέγιστης σταθμισμένης μέσης ωρίμανσης των παραπάνω δανείων κατά 10 χρόνια, ώστε τελικά να φτάσει τα 42,5 έτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα