Ευέλικτη (;) η καταρχήν συμφωνία για το Brexit

Ευέλικτη (;) η καταρχήν συμφωνία για το Brexit23.11.2018Ειδήσεις

Παράταση της μεταβατικής περιόδου για δύο έτη προβλέπει το 26σέλιδο κείμενο! Ικανοποιημένη για το deal δηλώνει η Μέι

Από την
Eλενα Στάθου - Ελευθερόγλου

Με το ρολόι να μετρά αντίστροφα ως την έκτακτη σύνοδο κορυφής της Κυριακής, Ευρωπαϊκή Ενωση και Βρετανία κατέληξαν χθες σε μια συμφωνία επί της αρχής σε ό,τι αφορά την εξαιρετικά σημαντική πολιτική διακήρυξη για τις μελλοντικές σχέσεις

Λονδίνου - Βρυξελλών, που θα συνοδεύει το Σύμφωνο Αποχώρησης.
«Μόλις έστειλα στις 27 χώρες- μέλη της Ε.Ε. ένα σχέδιο πολιτικής διακήρυξης για τις μελλοντικές σχέσεις ανάμεσα στην Ε.Ε. και στο Ηνωμένο Βασίλειο» έγραψε στο twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Το 26σέλιδο κείμενο της διακήρυξης «θέτει τις παραμέτρους μιας σύμπραξης φιλόδοξης, ευρείας, εις βάθος και ευέλικτης» στους τομείς του εμπορίου, της εξωτερικής πολιτικής, της άμυνας και ασφάλειας.

Η συμφωνία θα έχει μεγάλη πολιτική αξία, καθώς προσδιορίζει το πλαίσιο των νέων διαπραγματεύσεων που θα ξεκινήσουν μετά το Brexit, στις 29 Μαρτίου 2019. Μεταξύ άλλων οι διαπραγματευτές συμφώνησαν ότι η μεταβατική περίοδος μετά το Brexit μπορεί να παραταθεί ως και για δύο χρόνια μετά το τέλος του 2020, που ήταν η αρχικά προβλεπόμενη ημερομηνία για την ολοκλήρωση της μετάβασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου η Βρετανία θα συνεχίσει να εφαρμόζει τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να συμβάλλει οικονομικά.

Λίγο μετά την ανακοίνωση από τις Βρυξέλλες η Βρετανίδα πρωθυπουργός, έχοντας ολοκληρώσει την ενημέρωση των υπουργών της μέσω τηλεδιάσκεψης μίλησε στα μέσα ενημέρωσης για τη συμφωνία, την οποία χαρακτήρισε «καλή για τη χώρα».
«Είναι μια καλή συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο. Εφαρμόζει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος» του Ιουνίου 2016 για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, λίγο προτού μεταβεί στο Κοινοβούλιο.

Λίγη ώρα αργότερα, η Μέι απευθυνόμενη στους βουλευτές, τόνισε: «Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε κρίσιμο σημείο και όλες οι προσπάθειές μας πρέπει να επικεντρωθούν στο να εργαστούμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για να οδηγήσουμε αυτή τη διαδικασία σε μια οριστική κατάληξη». Η πρωθυπουργός της Βρετανίας αναφέρθηκε επίσης και στο «καυτό» ζήτημα του Γιβραλτάρ, διαβεβαιώνοντας ότι η βρετανική κυριαρχία θα είναι «προστατευμένη».

Παράλληλα η Μέι απέρριψε οποιαδήποτε σύνδεση μεταξύ της πρόσβασης στα αλιευτικά ύδατα και της πρόσβασης στις αγορές, ενώ πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις για έναν εναλλακτικό διακανονισμό με στόχο να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ενός σκληρού συνόρου στην Ιρλανδία θα ξεκινήσουν προτού η Βρετανία αποχωρήσει από την Ε.Ε.

Keywords
Τυχαία Θέματα