Το δημογραφικό κρατάει από το μακρινό (!) 1993

Το δημογραφικό κρατάει από το μακρινό (!) 199306.03.2019Παρασκήνιο

Τα μέτρα που είχαν προταθεί δεν τέθηκαν σε εφαρμογή ποτέ

Από την
Κατερίνα Κανάκη

Το δημογραφικό, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της σύγχρονης Ελλάδας, έχει πράγματι επιδεινωθεί τα χρόνια της κρίσης, εντούτοις σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί σημερινό ζήτημα. Μπορεί να συζητήθηκε, επιτέλους, χθες στη Βουλή και να κατατέθηκαν σημαντικές προτάσεις από την πλευρά των κομμάτων

(οριακά μπορούν να χαρακτηριστούν και ως προεκλογικές εξαγγελίες), ωστόσο το θέμα έχει ξανασυζητηθεί στη Βουλή, και μάλιστα εκτενώς, πριν από 25 ολόκληρα χρόνια!

Λίγοι θυμούνται ότι το 1991 είχε συσταθεί η διακομματική επιτροπή της Βουλής για το δημογραφικό, που μελέτησε επί δύο χρόνια το πρόβλημα και κατέθεσε τον Φεβρουάριο του 1993 το πόρισμά της, με σημαντικές διαπιστώσεις, επισημάνσεις αλλά και συγκεκριμένες προτάσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του δημογραφικού.

Το εν πολλοίς ξεχασμένο σήμερα πόρισμα έμεινε στα χαρτιά και οι εισηγήσεις του δεν εφαρμόστηκαν ποτέ. Είκοσι πέντε χρόνια μετά το τοπίο είναι ακόμη χειρότερο, τα αναγκαία μέτρα δεν πάρθηκαν ποτέ, και έτσι το οξύ δημογραφικό πρόβλημα της χώρας μας χειροτέρευσε.

Τι περιλάμβανε όμως η δέσμη μέτρων που είχε προτείνει το ομόφωνο πόρισμα της διακομματικής επιτροπής του 1993; Οι βουλευτές και οι επιστήμονες είχαν τότε προτείνει τη γενίκευση και την επέκταση των μέτρων για την προστασία της γυναίκας κατά την κύηση και τον τοκετό, ενώ είχαν εισηγηθεί και τη θέσπιση ειδικού στεγαστικού προγράμματος για την απόκτηση ή ενοικίαση κατοικίας για νέα ζευγάρια με χαμηλό εισόδημα που αποκτούν παιδί.

Επιπλέον, μία πρόταση -που ακόμη και σήμερα ακούγεται πολύ επίκαιρη- ήταν το επίδομα για το τρίτο παιδί να δίνεται μέχρι τα 12 έτη και το ύψος του να ανέβαινε στο 50% του κατώτατου μηνιαίου μισθού, με προοπτική αύξησης. Την ίδια ώρα, η επιτροπή είχε εισηγηθεί οι τρίτεκνες οικογένειες να χαρακτηρίζονται πολύτεκνες και να απολαμβάνουν όλα τα ευεργετήματα για τις πολύτεκνες οικογένειες, αλλά και οι πολύτεκνες μητέρες να λαμβάνουν δύο χρόνια άδεια με αποδοχές σε κάθε τοκετό.

Αν είχαν εφαρμοστεί άραγε όλα αυτά από τότε, θα ήμασταν σήμερα σε αυτή την τόσο δυσμενή θέση;

Keywords
Τυχαία Θέματα