Ξανάρχονται χρόνια δοξασμένα

Ξανάρχονται χρόνια δοξασμένα06.03.2019Τέχνες

Με μια μεγάλη έκθεση τεκμηρίων και ντοκουμέντων το Μουσείο Μπενάκη θα γιορτάσει τα 200 έτη από την Επανάσταση

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Το 1921, η επέτειος των 100 χρόνων, δεν γιορτάστηκε λόγω της Μικρασιατικής Εκστρατείας, ενώ ούτε το 1971, τότε που συμπληρώθηκαν 150 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, δεν τιμήθηκε δεόντως λόγω της δικτατορίας. Γι' αυτό και το 2021 η επέτειος των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης θα εορταστεί με

κάθε επισημότητα από το Μουσείο Μπενάκη με μια μεγάλη έκθεση.

Τίτλος του επετειακού αφιερώματος, το οποίο θα αρχίσει τον Μάρτιο του 2021, είναι «1821 πριν και μετά» και σε αυτό συμπράττουν η Τράπεζα της Ελλάδος, η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Bank, οι οποίες θα δανείσουν έργα τους αλλά και θα αναλάβουν οικονομικά το όλο εγχείρημα. Η παρουσίαση θα διαρθρωθεί σε τρεις ενότητες και θα καταλάβει όλους τους χώρους του Μουσείου Μπενάκη, στην οδό Πειραιώς. Μάλιστα, όσο διαρκέσει η έκθεση το Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού στην οδό Κουμπάρη θα παραμείνει κλειστό.

Τα Ορλωφικά

Συγκεκριμένα, η πρώτη ενότητα της έκθεσης θα αρχίζει από το 1770 και τα Ορλωφικά, και θα φτάνει έως την έναρξη της Επανάστασης το 1821. Η δεύτερη ενότητα θα αφορά την εξέλιξη του Αγώνα και θα ολοκληρώνεται με τη διακυβέρνηση του νεοσύστατου κράτους από τον Ιωάννη Καποδίστρια. Η τρίτη ενότητα, που θα αρχίζει με την άφιξη του νεαρού βασιλιά Οθωνα το 1833, θα ολοκληρώνεται το 1870.



Οπως επεσήμανε και ο διευθυντής του Κέντρου Πολιτισμού, Ερευνας και Τεκμηρίωσης της Τραπέζης της Ελλάδος Παναγιώτης Παναγάκης, «το έτος 1821 δεν αφορά μόνο την έναρξη του Αγώνα αλλά σχετίζεται και με θεμελιώδη ζητήματα και γεγονότα που αφορούν τη φιλελευθερία, την αλληλεγγύη αλλά και πλήθος ιστορικών θεμάτων». Μάλιστα, ένα από τα έργα που θα παρουσιαστεί στην έκθεση και θα προέρχεται από τις συλλογές της ΤτΕ είναι η περίφημη ελαιογραφία του Κωνσταντίνου Βολανάκη «Η αποβίβαση του Καραϊσκάκη στο Φάληρο» (1895), όπως επίσης το πρώτο νόμισμα που είχε ως ελεύθερο κράτος, έναν αργυρό φοίνικα, καθώς και αναμνηστικά μετάλλια.

Στην έκθεση, μέσα από σημαντικά ζωγραφικά έργα, προσωπικά αντικείμενα πρωταγωνιστών της Επανάστασης και ιστορικά κειμήλια, πλαισιωμένα από σπάνιο αρχειακό υλικό, θα ζωντανέψουν η πορεία προς την Επανάσταση, η εξέλιξη του πολέμου της ανεξαρτησίας, η ολοκλήρωση του Αγώνα, η δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους και οι πρώτες δεκαετίες της ανάπτυξης και της λειτουργίας του.



Παράλληλα, η αφήγηση θα συμπληρωθεί από χρηστικά αντικείμενα και τεκμήρια της ζωής των Ελλήνων με τρόπο που θα αποδίδει και την καθημερινότητα των ιστορικών περιόδων της έκθεσης.

Μεταξύ των αντικειμένων που θα δει ο επισκέπτης είναι ακόμη μία σημαία με την παράσταση της Ελλάδας με τη μορφή της θεάς Αθηνάς και την επιγραφή «Ή Ελευθερία ή Θάνατος», η οποία αρχικά ανήκε στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και εν συνεχεία προσφέρθηκε στον Κωνσταντίνο Δραγώνα. Ακόμη θα εκτεθεί και ένα χειρόγραφο του «Υμνου εις την ελευθερίαν».

«Υπόκλιση» του Λούβρου με 100 έργα

Αξίζει να τονιστεί ότι το 2021 και το Λούβρο θα συμβάλει στον εορτασμό της επετείου, διοργανώνοντας μια μεγάλη έκθεση για τον φιλελληνισμό, στην οποία το Μουσείο Μπενάκη θα στείλει 100 έργα του. Οταν ολοκληρωθεί, τα αντικείμενα θα επιστρέψουν στην Ελλάδα για να παρουσιαστούν εδώ.
«Η επέτειος αυτή είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να θυμηθούμε πως όταν η Ελλάδα θέλει μπορεί να τα καταφέρει. Ιδίως σε αυτές τις εποχές και έχοντας περάσει από μια μεγάλη κρίση, αξίζει να δούμε ότι το μετά είναι καλύτερο από το πριν» τόνισε ο επικεφαλής της υποδιεύθυνσης Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας Γεράσιμος Νοταράς.

Keywords
Τυχαία Θέματα