Στο ΣτΕ το μπαλάκι για τα δώρα

Στο ΣτΕ το μπαλάκι για τα δώρα06.03.2019Οικονομία

«Ναι μεν, αλλά» του Τσακαλώτου στην ΑΔΕΔΥ για 13ο και 14ο μισθό

Aνοιχτό το ενδεχόμενο της καταβολής των αναδρομικών για τις περικοπές του 13ου και του 14ου μισθού στο Δημόσιο, στον βαθμό που υπάρξει δικαίωση των αιτημάτων των δημοσίων υπαλλήλων από το ΣτΕ, άφησε στο προεδρείο της ΑΔΕΔΥ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σύμφωνα με τον πρόεδρό της Γιάννη Πάιδα.

Ο

πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ υποστήριξε ότι «ο υπουργός δεν ανέλαβε καμία συγκεκριμένη δέσμευση ακόμα και μετά την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ», αφήνοντας όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, ανοιχτό παράθυρο για την καταβολή των αναδρομικών, στον βαθμό που πρόκειται για μια εφάπαξ και μη επαναλαμβανόμενη δαπάνη. Μάλιστα, μετέφερε την εικόνα των συζητήσεων ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο και στους θεσμούς, με τους τελευταίους να εμφανίζονται διαλλακτικοί στο ενδεχόμενο χορήγησης αναδρομικών, εφόσον δεν θίγονται οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Τις προηγούμενες ημέρες αρμόδιες πηγές άφηναν ανοιχτό σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα το ενδεχόμενο «παραβίασης» του ορίου 3,5% του ΑΕΠ, στον βαθμό που η απόφαση του ΣτΕ θεωρηθεί «εξωγενής παράγοντας», στον οποίο η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει. Ανάλογα με το χρονικό σημείο από το οποίο θα μετρήσουν τα αναδρομικά, το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται ότι κυμαίνεται από 1,4 δισ. έως και 3,2 δισ. ευρώ. Σε αναμονή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, 610.000 εργαζόμενοι του Δημοσίου (μόνιμοι και μη) διεκδικούν τα αναδρομικά για τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας, που καταργήθηκαν με τους μνημονιακούς νόμους του 2012.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, περίπου το 80% ήδη έχει κάνει αγωγή και, αν συνεχιστεί αυτή η τάση με τους ίδιους ρυθμούς, το ποσοστό θα φτάσει και θα ξεπεράσει πολύ σύντομα το 95%. Με βάση όσα είπε ο κ. Πάιδας, αν το ΣτΕ κρίνει ότι πρέπει να επανέλθουν τα δώρα σε όλους τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι τότε θα απαιτηθούν «δομικές αλλαγές» στο σύστημα μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων.

Πίσω από αυτή τη φράση του οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των δημοσίων υπαλλήλων κατάλαβαν πως εννοεί «ισοδύναμες» περικοπές στους μισθούς τους, για να καλυφθεί το κόστος και να μην κινδυνεύσουν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Για τα βαρέα και ανθυγιεινά, η κυβέρνηση έδωσε εξάμηνη παράταση στις αλλαγές για να μην πέσουν προεκλογικά.

Από τη συζήτηση, όμως, με τον υπουργό και μπροστά στις ενστάσεις της ΑΔΕΔΥ προκύπτει ότι ο κ. Τσακαλώτος δεσμεύτηκε να μην ισχύσουν οι μειώσεις έως 30% στο κονδύλι του Προϋπολογισμού, να μη μειωθούν κονδύλια και δικαιούχοι, εάν δεν πρέπει, και να καλυφθούν όλοι όσοι πρέπει με «ουδέτερο» δημοσιονομικά τρόπο.

Keywords
Τυχαία Θέματα