Θερμό... επεισόδιο για το σπάσιμο των δήμων

Θερμό... επεισόδιο για το σπάσιμο των δήμων06.03.2019Πρόσωπα

Εσωκομματική «επανάσταση» για την τροπολογία- τρικ του ΣΥΡΙΖΑ

Aπό τις ξεκάθαρες αντιρρήσεις όχι μόνο της αντιπολίτευσης, αλλά και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, συνοδεύτηκε η κατάθεση στη Βουλή της τροπολογίας του Αλέξη Χαρίτση για το σπάσιμο πέντε δήμων της χώρας, των Κέρκυρας, Κεφαλλονιάς, Κοζάνης, Λέσβου και Σάμου,

λίγες μόλις εβδομάδες πριν από το στήσιμο της κάλπης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες στο παρασκήνιο από τους τοπικούς βουλευτές των δήμων που σπάνε, και τη σημαία της εσωκομματικής... επανάστασης σηκώνει η βουλευτής Κέρκυρας και κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη, η οποία υποστηρίζει ότι η ρύθμιση θα προκαλέσει διοικητική αναστάτωση στο νησί, ενώ θα δυσχεράνει και το ζήτημα της αποκομιδής των απορριμμάτων.

Αντάρτικο

Υπενθυμίζεται ότι η κυρία Βάκη καταψήφισε πριν από μερικές εβδομάδες αρκετά από τα άρθρα της συνταγματικής αναθεώρησης, προκαλώντας ακόμη έναν πονοκέφαλο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Την ίδια ώρα, οξεία ήταν η αντίδραση της αντιπολίτευσης, όχι μόνο για την ουσία της τροπολογίας, αλλά και επειδή κατατέθηκε την τελευταία στιγμή. Σημειώνεται πως η τροπολογία είναι επί της ουσίας ένα μίνι νομοσχέδιο, καθώς αριθμεί 68 σελίδες! Με την τροπολογία συστήνονται ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας, ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαπόντων Νήσων, καθώς επίσης και ο Δήμος Νότιας Κέρκυρας. Επίσης, σπάει το νησί της Κεφαλλονιάς σε τρεις δήμους, ενώ συστήνεται Δήμος Μυτιλήνης και Δήμος Δυτικής Λέσβου. Ακόμη, σπάει ο Δήμος Βελβεντού - Σερβέων και γίνονται δύο ξεχωριστοί δήμοι.

Στόχος είναι, σύμφωνα με την κυβέρνηση, η νέα διοικητική διάρθρωση και η σύσταση των επτά νέων δήμων να συμβάλλουν ώστε οι πέντε περιοχές να ανταποκριθούν πληρέστερα και πιο αποτελεσματικά στην εξυπηρέτηση των τοπικών υποθέσεων και στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Αίσθηση έχει προκαλέσει, πάντως, η επιβάρυνση ύψους 882.000 ευρώ που θα προκληθεί από το σπάσιμο, μια και επί της ουσίας συστήνονται επτά νέες θέσεις δημάρχων και 28 αντιδημάρχων. Ο υπουργός Εσωτερικών, πάντως, μίλησε για μη λειτουργικούς και υδροκέφαλους δήμους, που έπρεπε να σπάσουν, ενώ ανέφερε πως έχει προβλεφθεί η πρόσληψη νέου προσωπικού, αν χρειαστεί, για να μην υπάρξει πρόβλημα στη κατάρτιση των νέων δήμων.

Keywords
Τυχαία Θέματα