Το «ακριβό» πετρέλαιο οδηγεί στο φυσικό αέριο

Το «ακριβό» πετρέλαιο οδηγεί στο φυσικό αέριο01.10.2018Πρόσωπα

Σχεδόν 20 λεπτά πάνω η τιμή του φέτος

Από 1,15 έως 1,20 ευρώ θα διαμορφωνόταν η τιμή του λίτρου του πετρελαίου θέρμανσης, αν ξεκινούσε σήμερα η διάθεσή του. Τιμή αρκετά «τσιμπημένη» σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, όπου κυμάνθηκε μεταξύ 95-99 λεπτών. Αυτό σημαίνει

ότι, αν δεν αλλάξει κάτι τις επόμενες δύο εβδομάδες, στις 15 Οκτωβρίου οι πολίτες θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Οπως επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, με δεδομένες τις τιμές που διαμορφώνονται διεθνώς, όπως δείχνουν τα στοιχεία και οι σχετικές αναλύσεις, αν η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινούσε σήμερα, 1η Οκτωβρίου, η τιμή ανά λίτρο θα διαμορφωνόταν σε 1,15-1,20 ευρώ.

Επιβαρύνσεις

Ο ΠΟΠΕΚ κάνει αναφορά στη σειρά φορολογικών επιβαρύνσεων που ανεβάζουν το κόστος για τους καταναλωτές, όπως ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, το ανταποδοτικό τέλος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, η εισφορά ειδικού λογαριασμού πετρελαιοειδών, το τέλος τελωνειακών εργασιών, το κόστος μεταφοράς των πετρελαιοειδών προϊόντων, όπως και το μεικτό κέρδος των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών, των πρατηριούχων και των εμπόρων λιανικής.

Αν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς και τον ΦΠΑ 24%, κατανοεί γιατί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης εκτοξεύεται, ούσα σχεδόν διπλάσια έναντι του φυσικού αερίου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι αιτήσεις για σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου να είναι στο επτάμηνο του 2018 αυξημένες κατά 10%-12% σε σχέση με πέρυσι. Χιλιάδες νοικοκυριά στράφηκαν στο φυσικό αέριο με τη συνδρομή προγραμμάτων επιδότησης των επενδύσεων για τη μετατροπή των συστημάτων θέρμανσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα