Πανηγυρίζουν για το φιάσκο του ΟΗΕ

Πανηγυρίζουν για το φιάσκο του ΟΗΕ01.10.2018Πρόσωπα

Η παρουσία Τσίπρα στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών και στις ΗΠΑ στέφθηκε με... αποτυχία, μια και το μόνο που κατάφερε ήταν η συνάντηση με τον Βολιβιανό πρόεδρο

To Mέγαρο Μαξίμου πανηγυρίζει για τις επαφές που είχε ο Αλέξης Τσίπρας στη Νέα

Υόρκη, ασχέτως αν αυτές ουσιαστικά περιορίστηκαν στον... Βολιβιανό πρόεδρο Εβο Μοράλες. Ούτε η συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου Γουίλμπορ Ρος μπορεί να χαρακτηριστεί γεωπολιτικού ενδιαφέροντος ούτε βέβαια το εθιμοτυπικό ραντεβού με τον οικοδεσπότη γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

Οσον αφορά το τετ α τετ μίας ώρας του κ. Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν, ήταν περίπου αναμενόμενο και χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα, καθώς ο «σουλτάνος» δεν έκανε βήμα πίσω από τις πάγιες τουρκικές θέσεις στα διμερή ζητήματα και στο Κυπριακό. Επιπλέον, και το κυριότερο, ο πρωθυπουργός «έφαγε πόρτα» από τον Αμερικανό πρόεδρο σε αντίθεση με τον «σουλτάνο», που τον είδε εκτός προγράμματος.

Παρά ταύτα ανώτατη κυβερνητική πηγή χαρακτήρισε «εξαιρετικά θετικές και επιτυχείς» (!) τις επαφές του πρωθυπουργού στο περιθώριο της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με αυτή την πηγή η συνολική εικόνα της χώρας είναι «εξαιρετικά αναβαθμισμένη» σε σύγκριση με τις προηγούμενες επισκέψεις του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ενώ «για πρώτη φορά τα τελευταία πολλά χρόνια ακούγεται η Ελλάδα ως σημείο αναφοράς στην εισαγωγική ομιλία του γ.γ. του ΟΗΕ μέσα στα πέντε μεγάλα θέματα, προς την κατεύθυνση της ειρήνης και της συνεργασίας με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Σχετικά με τις σχέσεις με τις ΗΠΑ η κυβερνητική πηγή σημείωσε ότι από την πλευρά της Ουάσινγκτον η εμβάθυνση μιας καλής στρατηγικής συνεργασίας σχετίζεται με τις στρατηγικές επιλογές της και τις ισορροπίες στην περιοχή. «Πράγματι η Ελλάδα είναι ένας πολύ κρίσιμος και χρήσιμος σύμμαχος στην περιοχή για τις ΗΠΑ» είπε, εξηγώντας ότι η χώρα μας είναι μέλος της ευρωζώνης και του ΝΑΤΟ, που γειτνιάζει με μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή, έχει παραδοσιακά καλές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο και τη Ρωσία και μαζί με το Ισραήλ και την Αίγυπτο μπορεί να αποτελέσει έναν πυλώνα ασφάλειας, αλλά και στον βαθμό που οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία βρίσκονται σε μια περίοδο εντάσεων. Αναφορικά με τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν, η ίδια πηγή διαπίστωσε «σημαντική βελτίωση» στις διμερείς σχέσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως είπε, ήταν και η πρωτοβουλία Ερντογάν να προσκαλέσει τον Ελληνα πρωθυπουργό στην Κωνσταντινούπολη, με τον χρόνο της επίσκεψης να μην προσδιορίζεται ακόμα και ενδεχομένως να είναι μέσα στο έτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα