Σαρωτικές αλλαγές στη Δικαιοσύνη εξήγγειλε ο Δ. Παπαγγελόπουλος

Σαρωτικές αλλαγές στη Δικαιοσύνη εξήγγειλε ο Δ. Παπαγγελόπουλος01.10.2018Πρόσωπα

Τι θα προτείνει για τα ανώτατα δικαστήρια και την Οικονομική Εισαγγελία

Αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Οικονομικής Εισαγγελίας και της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ανακοινώνοντας ότι σύντομα θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία «αν όχι για την κατάργησή τους, τουλάχιστον για τον τρόπο επιλογής όσων υπηρετούν σε αυτές». Oπως εξήγησε με άρθρο του στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα», και οι

δυο δημιουργήθηκαν τα χρόνια της «μνημονιακής κατοχής» και αποτελούν «εκτροπή από τον δημοκρατικό θεσμό του αυτοδιοίκητου».

Στο πλαίσιο αυτό, και εν όψει της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης που βρίσκεται στα σκαριά, ο κ. Παπαγγελόπουλος πρότεινε σειρά μέτρων για τη θωράκιση της θεσμικής ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών. Οπως επεσήμανε, η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι «απολύτως κατοχυρωμένη», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι εναπόκειται στους ίδιους τους δικαστικούς λειτουργούς να αποκρούσουν όποια προσπάθεια πολιτικής παρέμβασης.

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Παπαγγελόπουλος κατέθεσε συγκεκριμένες και υλοποιήσιμες προτάσεις για την περαιτέρω οχύρωση της αυτονομίας της Δικαιοσύνης, όπως οι πρόεδροι και οι αντιπρόεδροι των ανώτατων δικαστηρίων, αλλά και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να μην εκλέγονται από την εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά από τους ίδιους τους συναδέλφους τους. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα η επιλογή των προεδρείων των ανώτατων δικαστηρίων γίνεται από το υπουργικό συμβούλιο και κατόπιν εισήγησης του εκάστοτε υπουργού Δικαιοσύνης.

Επιπλέον, ο αναπληρωτής υπουργός ζητά κανένας δικαστικός λειτουργός να μη συμμετέχει σε ψηφοδέλτιο Επικρατείας πολιτικού κόμματος και να μην μπορεί να τοποθετηθεί πρόεδρος ή μέλος Ανεξάρτητης Αρχής, αν δεν παρέλθει τουλάχιστον διετία από την αποχώρησή του από το δικαστικό σώμα.
Ακόμα, προτείνει, μέσα από το άρθρο-παρέμβαση, και πάντα στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης, να εξεταστεί η διεύρυνση του θεσμού του αυτοδιοίκητου στη Δικαιοσύνη, ενός θεσμού που, όπως υπογραμμίζει, αποτελεί «δημοκρατική κατάκτηση».

Ταυτόχρονα, ο κ. Παπαγγελόπουλος επισημαίνει την ανάγκη να ληφθεί πρόνοια, ώστε να εναλλάσσονται οι εισαγγελικοί και οι δικαστικοί λειτουργοί σε καίριες και κρίσιμες θέσεις, με σκοπό να μην ανακυκλώνονται διαρκώς τα ίδια πρόσωπα.

Keywords
Τυχαία Θέματα