Το 24ωρο σε 200.000.000 χρόνια θα γίνει 25ωρο!

Το 24ωρο σε 200.000.000 χρόνια θα γίνει 25ωρο!06.06.2018Παράξενα

Απομακρύνεται η Σελήνη από τη Γη

Πολλές φορές έχουμε σκεφθεί ότι θα θέλαμε να... παρατείνουμε το 24ωρο για να ανταποκριθούμε στις καθημερινές υποχρεώσεις μας. Νέα επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), δείχνει λοιπόν ότι σε περίπου 200.000.000 χρόνια από σήμερα αυτό θα γίνει πραγματικότητα, αφού το 24ωρο

θα γίνει 25ωρο!

Σύμφωνα με τους ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Γεωεπιστημών Στέφεν Μέγερς του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν-Μάντισον, η διάρκεια της ημέρας στη Γη αυξάνεται συνεχώς, κάτι που οφείλεται κυρίως στο ότι, όσο περνούν τα χρόνια, η Σελήνη απομακρύνεται από τον πλανήτη μας. Οι επιστήμονες κατάφεραν να υπολογίσουν και τον ρυθμό αυτής της απομάκρυνσης - το φεγγάρι απομακρύνεται από τη Γη με ρυθμό 3,82 εκατοστών ετησίως, με αποτέλεσμα η ημέρα να μεγαλώνει κάθε χρόνο κατά 1/75.000 χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Περιστροφή

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, πριν από 1,4 δισ. χρόνια το σημερινό 24ωρο είχε διάρκεια μόλις 18,5 ωρών! Στο μεσοδιάστημα, η Γη απομακρύνθηκε από τη Σελήνη κάπου 44.000 χιλιόμετρα, κάνοντας τη Γη να περιστρέφεται ολοένα πιο αργά γύρω από τον άξονά της και επιμηκύνοντας τη διάρκεια της ημέρας - ας μην ξεχνάμε ότι η ημέρα δεν είναι παρά η διάρκεια μιας πλήρους περιστροφής της Γης.

Ωστόσο, η απόσταση Γης - Σελήνης και, κατά συνέπεια, η διάρκεια της ημέρας δεν θα μεγαλώνουν ατέρμονα. Οπως εκτιμούν οι ειδικοί, κάποια στιγμή, στο πολύ μακρινό μέλλον, η απομάκρυνση του φεγγαριού από τη Γη θα σταματήσει και η Σελήνη θα σταθεροποιηθεί σε μια συγκεκριμένη απόσταση από τον πλανήτη μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα