Ντοκουμέντα Μακρυγιάννη

Ντοκουμέντα Μακρυγιάννη06.06.2018Τέχνες

Το αίτημα του στρατηγού για οικονομικό βοήθημα και το προικοσύμφωνο της γυναίκας του στη Γεννάδειο

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Tο Σύνταγμα της Ελλάδος του 1844, το Αργυρό Αριστείο που χορηγήθηκε στον Μακρυγιάννη για τις εξαίρετες υπηρεσίες του, αλλά και ένα σπάνιο έγγραφο στο οποίο και πάλι ο στρατηγός, εξιστορώντας τη στρατιωτική δράση του στη διοίκηση του ελληνικού κράτους, ζητά να του χορηγηθεί ένα

οικονομικό βοήθημα, είναι μερικά από τα ντοκουμέντα με θέμα τον εμβληματικό ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης που «πρωταγωνιστούν» στην έκθεση που από χθες φιλοξενείται στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη.

Η παρουσίαση, η οποία εγκαινιάστηκε στη νέα πτέρυγα της βιβλιοθήκης που φέρει το όνομα του στρατηγού, περιλαμβάνει, εκτός από αρχειακό υλικό, 24 εμβληματικούς πίνακες που «εξιστορούν» επεισόδια από την Επανάσταση του 1821.
Μάλιστα, ο Μακρυγιάννης ήταν εκείνος που είχε αναθέσει στους λαϊκούς εικαστικούς Παναγιώτη και Δημήτριο Ζωγράφο από τη Σπάρτη να φιλοτεχνήσουν ξεχωριστές σκηνές από μάχες, όπως ακριβώς τις είχε περιγράψει στα θρυλικά «Απομνημονεύματά» του. Τα έργα αυτά εκτίθενται σήμερα στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, από τα αντίγραφα ακουαρέλας της αρχικής σειράς, ο Ελληνας διπλωμάτης και ευεργέτης Ιωάννης Γεννάδιος είχε αγοράσει το 1909 εκείνο που ανήκε στον βασιλιά Οθωνα και το οποίο τώρα αποτελεί μόνιμο έκθεμα της βιβλιοθήκης. Στην έκθεση θα δει κανείς ακόμη αρχειακό υλικό σχετικό με τη δράση του στρατηγού Μακρυγιάννη, καθώς και προσωπικά αντικείμενά του, όπως η φορεσιά του, αλλά και το προικοσύμφωνο της γυναίκας του Κατίγκως, που έχουν ευγενικά δανείσει το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, τα Ιστορικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και το Ιδρυμα Σύλβιας Ιωάννου. Την έκθεση συνοδεύει ειδική έκδοση με κείμενα των Μαρίας Γεωργοπούλου, Μαρίας Παπαδάκη, Αννας Τοσκάνη, Νίκου Θεοτοκά, δρος Νίνας Σουγιουλτζόγλου - Καλμάγιερ, Νίκου Πετρόπουλου και Φωφώς Μαυρικίου, που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Καπόν.

Info: Η έκθεση με τίτλο «Ιωάννης Μακρυγιάννης. Ζωντανή έκφραση» θα φιλοξενείται στη Γεννάδειο (Σουηδίας 61, Κολωνάκι) έως τις 29 Σεπτεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα