Τιμή και από τη Λυρική στον Ροσίνι!

Τιμή και από τη Λυρική στον Ροσίνι!03.08.2018Τέχνες

Μεγάλη συναυλία τον Σεπτέμβριο στο πλαίσιο της γιορτής για τα 150 χρόνια από τον θάνατο του σπουδαίου Ιταλού συνθέτη όπερας

Σε όλο τον κόσμο γιορτάζονται φέτος τα 150 χρόνια από τον θάνατο ενός από τους σημαντικότερους Ιταλούς συνθέτες όπερας, του Τζοακίνο Ροσίνι, ο οποίος έχει γράψει κωμικά αλλά και σοβαρά έργα που εντάσσονται σταθερά στα προγράμματα όλων των λυρικών θεάτρων του κόσμου.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή δεν θα μπορούσε να μη συμμετέχει σε αυτήν τη μεγάλη γιορτή.

Αλλωστε, όπως αναφέρει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Γιώργος Κουμεντάκης, «στην 78χρονη διαδρομή της έχει παρουσιάσει αρκετές από τις κωμικές του όπερες, ανάμεσα σε άλλες ο “Κουρέας της Σεβίλλης”, η “Ιταλίδα στο Αλγέρι”, η “Σταχτοπούτα” και ο “Κόμης Ορύ”, αλλά και αρκετά σοβαρά έργα του, όπως ο “Μωυσής στην Αίγυπτο” και η “Πολιορκία της Κορίνθου”».

Σε αυτό το πλαίσιο, στην αρχή της καλλιτεχνικής περιόδου 2018-2019 -συγκεκριμένα, στις 16 Σεπτεμβρίου- θα πραγματοποιηθεί μια συναυλία με τη συμμετοχή της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού - Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Εξέχοντες Ελληνες και Ιταλοί καλλιτέχνες συμμετέχουν σε ένα ειδικά διαμορφωμένο ενδιαφέρον και πλούσιο πρόγραμμα, όπου το γνωστό και αγαπητό συναντά το λιγότερο δημοφιλές, αλλά εξίσου ενδιαφέρον. Τη μουσική διεύθυνση της συναυλίας έχει αναλάβει ο Σεμπαστιάνο Ρόλι και θα συμμετέχουν οι σολίστ Βασιλική Καραγιάννη, Τσέλια Κοστέα, Μαίρη-Ελεν Νέζη, Βασίλης Καβάγιας, Διονύσης Σούρμπης, Πάολο Μπορντόνια.

Το πρόγραμμα της συναυλίας, το οποίο αποτελείται από δύο μέρη, περιλαμβάνει αποσπάσματα από ορισμένα από τα πιο διάσημα έργα του Ροσίνι, όπως: «Η Ιταλίδα στο Αλγέρι», «Ο κουρέας της Σεβίλλης», «Οθέλλος», «Η κυρά της λίμνης, «Η πολιορκία της Κορίνθου», «Η κλέφτρα κίσσα», «Ο κόμης Ορύ», «Η Σταχτοπούτα», «Ταγκρέδος», «La danza» / «Ο χορός», «Ο Τούρκος στην Ιταλία», «Γουλιέλμος Τέλλος».

Συνδιοργάνωση

Για τον δημιουργό και επικεφαλής του Φεστιβάλ Οπερας Ροσίνι Τζανφράνκο Μαριότι, ο Ιταλός συνθέτης είναι μοναδικός γιατί «έχοντας φτάσει στο μέσο της ζωής του και στο ζενίθ της επιτυχίας του, υπό το βάρος μιας κρίσης κατάθλιψης, αποφάσισε να σταματήσει να γράφει για το θέατρο». Την ίδια στιγμή, οι μεταβαλλόμενες προτιμήσεις του κοινού σε συνδυασμό με την επιτυχία της εποχής του ρομαντισμού οδήγησαν τις όπερές του εκτός μόδας και έτσι οι περισσότερες από αυτές ξεχάστηκαν.

Ο ίδιος προσθέτει ότι χρειάστηκε εκτεταμένη μουσικολογική και θεατρική δουλειά από την πλευρά του Φεστιβάλ Οπερας Ροσίνι και του Ιδρύματος Ροσίνι για να επανέλθει στη ζωή όλο αυτό το πολύτιμο υλικό και να αποκατασταθεί η εικόνα του ως συνθέτη και ανθρώπου.

Η εκδήλωση αποτελεί συνδιοργάνωση με το Φεστιβάλ Οπερας Ροσίνι στο πλαίσιο του προγράμματος Tempo Forte που οργανώνει η πρεσβεία της Ιταλίας στην Ελλάδα με τη συνεργασία των υπουργείων Πολιτισμού Ελλάδας και Ιταλίας και η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Η προπώληση των εισιτηρίων έχει ξεκινήσει ήδη και όλα τα έσοδα θα διατεθούν για τους πληγέντες της ανατολικής Αττικής.

Info: Ωρα έναρξης: 20.00. Τιμές εισιτηρίων: 20, 30, 40 ευρώ. Φοιτητικό, παιδικό: 12 ευρώ. Περιορισμένης ορατότητας: 10 ευρώ. Προπώληση: Ταμεία των ΕΛΣ, Public, ticketservices.gr, nationalopera.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα