Από τη Χαλκιδική άρχισε χθες το σόου με το ξήλωμα ενός μαντρότοιχου

Από τη Χαλκιδική άρχισε χθες το σόου με το ξήλωμα ενός μαντρότοιχου03.08.2018Παρασκήνιο

To σόου των κατεδαφίσεων άρχισε χθες. Μόνο που κράτησε λίγο και το μεγάλο... άλμα προς το αύριο αφορούσε μια μάντρα

Συγκεκριμένα, χθες έγιναν η κατεδάφιση περίφραξης και η διάνοιξη διόδου στη θάλασσα στην περιοχή μεταξύ Πολύχρονου και Χανιώτης, στη Χαλκιδική, από τα συνεργεία του Δήμου Κασσάνδρας. Αν και η απόφαση για την επιχείρηση ήταν ειλημμένη, η εκτέλεσή της επισπεύσθηκε μετά τα τραγικά γεγονότα με τις πυρκαγιές στην Αττική. Η κατεδάφιση άρχισε λίγο πριν από τις

10 χθες το πρωί στην περιοχή Γκατζουρέικα.

Παρουσία παραγόντων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, της τοπικής δημοτικής Αρχής αλλά και άλλων φορέων, τα μηχανήματα προχώρησαν στη διάνοιξη της διόδου προς την παραλία, κατεδαφίζοντας την περίφραξη και απομακρύνοντας δέντρα και κλαδιά.

Τα τελευταία πέντε χρόνια οι κάτοικοι στην περιοχή είχαν επανειλημμένα καταγγείλει την απουσία πρόσβασης στον αιγιαλό για ένα θαλάσσιο μέτωπο 800 μέτρων, παρότι η νομοθεσία προβλέπει διεξόδους στην ακτή κάθε 300 με 350 μέτρα. Οι διαμαρτυρίες τους δεν έμειναν μόνο στα λόγια, καθώς μέσω των νόμιμων διαδικασιών κινητοποιήθηκε τελικά η κρατική μηχανή. Αλλωστε, και οι Χαλκιδικιώτες είχαν ζήσει το δικό τους δράμα με την πυρκαγιά του 2006 στην περιοχή, κατά την οποία κάηκαν σπίτια και για ακόμη μία φορά διαπιστώθηκε η αδυναμία πρόσβασης στην παραλία εξαιτίας των περιφράξεων.

Πάντως, αν και οι κάτοικοι που ήταν χθες παρόντες στην κατεδάφιση επικρότησαν την κίνηση, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που θεώρησαν ότι ρίχνει «στάχτη στα μάτια», καθώς μένουν πολλά ακόμα να γίνουν. Εν τω μεταξύ, οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική κινητοποίησαν και τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Λάμπρο Τσόγκα, ο οποίος παρήγγειλε χθες τη διενέργεια δύο προκαταρκτικών εξετάσεων με τη μορφή του επείγοντος, προκειμένου να διερευνηθεί αν υπάρχουν αυθαίρετες καταλήψεις και στην περιοχή ευθύνης του, που εμποδίζουν την πρόσβαση στη θάλασσα.

Keywords
Τυχαία Θέματα