Βραβείο για τον Ελληνα «Αϊνστάιν»

Βραβείο για τον Ελληνα «Αϊνστάιν»03.08.2018Πρόσωπα

Μόλις στα 27 του χρόνια κατάφερε να λύσει ένα από τα μεγαλύτερα «αινίγματα» των μαθηματικών που «ταλάνιζαν» τους ειδικούς για πάνω από 60 χρόνια, τον περιβόητο γρίφο του Τζον Νας.

Η ιδιοφυΐα του δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη και έτσι λίγο καιρό αργότερα κατέκτησε με το σπαθί του τη θέση του επίκουρου καθηγητή στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Πληροφορικής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης, παγκοσμίως γνωστό ως ΜΙΤ.

Ο λόγος για τον 37χρονο

Κωνσταντίνο Δασκαλάκη (φωτό), ο οποίος φαίνεται πως δεν σταματά πουθενά και συνεχίζει να σημειώνει επιτυχίες. Την Τετάρτη τιμήθηκε από τη Διεθνή Μαθηματική Ενωση με ένα από τα σημαντικότερα βραβεία στα μαθηματικά, το Rolf Nevanlinna Prize. Το συγκεκριμένο βραβείο απονέμεται κάθε τέσσερα χρόνια σε επιστήμονες κάτω των 40 ετών που συνεισέφεραν στα μαθηματικά των υπολογιστών και δίνεται παράλληλα με το βραβείο Fields, που θεωρείται το Νόμπελ των Μαθηματικών. Η Διεθνής Μαθηματική Ένωση τίμησε τον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη επειδή, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «διαμόρφωσε την κατανόησή μας για την υπολογιστική πολυπλοκότητα σε θεμελιώδη προβλήματα που έχουν σχέση με τα μαθηματικά και την οικονομία». Ο ίδιος, σε δηλώσεις που έκανε σε ραδιοφωνικό σταθμό της Αθήνας, δεν μπόρεσε να κρύψει τη χαρά του για το βραβείο το οποίο χαρακτήρισε πολύ σημαντικό. Μάλιστα, ανέφερε και τον λόγο που η διάκρισή του δεν έγινε γνωστή νωρίτερα τονίζοντας πως «υπήρχε ένα πρωτόκολλο μυστικότητας και για αυτόν τον λόγο μαθεύτηκε σήμερα που έγινε η βράβευση».

Ο επιστήμονας, η καταγωγή του οποίου είναι από την Κρήτη, αποφοίτησε από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με βαθμό που απείχε ελάχιστα από το «Αριστα» (9,98). Εκανε μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ και στη συνέχεια δούλεψε για λίγο χρονικό διάστημα για τη Microsoft. Εκτός από τη διδασκαλία, εδώ και μερικά χρόνια ασχολείται με προβλήματα που συνδυάζουν την επιστήμη των υπολογιστών, την τεχνητή νοημοσύνη και τα οικονομικά προβλήματα.

Ετικέτες: Κωνσταντίνος Δασκαλάκης
Keywords
Τυχαία Θέματα