Τι αλλάζει με τις απουσίες στα σχολεία

Τι αλλάζει με τις απουσίες στα σχολεία25.01.2018Παιδεία

Νέα εγκύκλιος Γαβρόγλου μειώνει τις πειθαρχικές ποινές, ενώ παύει πλέον να αναγράφεται η διαγωγή στο απολυτήριο

Από τον
Αντώνη Τριανταφύλλου

Λέξεις όπως απουσία, επίπληξη, αποβολή, διαγωγή είναι φορτισμένες με έντονες αναμνήσεις και συναισθήματα για όλους όσοι πέρασαν από τα μαθητικά θρανία. Το υπουργείο Παιδείας προχωρά σε εκσυγχρονισμό της οργάνωσης της σχολικής ζωής σε γυμνάσια και λύκεια και

σε αυτό το πλαίσιο αλλάζουν όλα όσα αφορούν τη φοίτηση, την τιμωρία, τις απουσίες, τον τρόπο χαρακτηρισμού της διαγωγής των μαθητών και την οργάνωση της λειτουργίας των σχολείων.

Με την υπουργική απόφαση ελαστικοποιούνται και μειώνονται οι πειθαρχικές ποινές κατά των μαθητών, με την ανώτατη να είναι πλέον η διήμερη αποβολή. Ιεραρχικά στους μαθητές θα επιβάλλονται προφορική παρατήρηση, επίπληξη και, εφόσον κριθεί απαραίτητο, μονοήμερες ή, το πολύ, διήμερες αποβολές.

Η σχετική υπουργική απόφαση φέρνει τέλος και στη διάκριση των απουσιών σε δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες, ενώ αυστηροποιεί την επιτήρηση της παρουσίας των μαθητών στο σχολείο, καθώς οι γονείς και οι κηδεμόνες, θεωρητικά τουλάχιστον, θα πρέπει να ειδοποιούνται τηλεφωνικά ή και με sms για την απουσία των παιδιών τους από τα μαθήματα.

Για τη φετινή χρονιά επαρκής θα είναι η φοίτηση μαθητών και μαθητριών που θα πραγματοποιήσουν έως 164 απουσίες, εφόσον για τις παραπάνω από τις 114 έχει προσκομίσει δικαιολογητικά από γιατρό που βεβαιώνουν την ασθένεια, αλλά και, ταυτόχρονα, ο μέσος όρος της προφορικής βαθμολογίας των δύο τετραμήνων, διαιρούμενος με τον αριθμό των διδασκόμενων μαθημάτων, είναι δεκαπέντε και πάνω, και δεν έχει κάνει χρήση της μη προσμέτρησης απουσιών που προβλέπεται σε σχετικό άρθρο. Από τη νέα σχολική χρονιά επαρκής θα χαρακτηρίζεται η φοίτηση εφόσον το σύνολο των απουσιών των μαθητών δεν υπερβαίνει τις 114.

Η διαγωγή των μαθητών θα χαρακτηρίζεται εφεξής «εξαιρετική», «καλή» ή «μεμπτή», σε αντικατάσταση των χαρακτηρισμών «κοσμιοτάτη», «κοσμία», «επίμεμπτη» και δεν θα αναγράφεται στα απολυτήρια, στα αποδεικτικά απόλυσης και κάθε είδους αποδεικτικά και πιστοποιητικά σπουδών, καθώς έχει καθαρά παιδαγωγικό χαρακτήρα και αποσκοπεί στον εντοπισμό προβλημάτων συμπεριφοράς και στην καλύτερη παιδαγωγική αντιμετώπισή τους, στο πλαίσιο αποκλειστικά της σχολικής ζωής.

Keywords
Τυχαία Θέματα