Θα το υπογράψει;

Θα το υπογράψει;25.01.2018Άρθρα

Τα «μαντάτα» του Eurogroup και οι ευθύνες του πρωθυπουργού

Από τον
Κώστα Κατσαφάδο*

Ο πάντα... πρόθυμος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα πληροφορήθηκε το νέο «κοστουμάκι» που του ετοίμασαν οι φίλοι του, οι δανειστές. Και μπορεί με κάθε τρόπο να προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα, αλλά οι καυτές πατάτες είναι μπροστά του.

Ηδη το Eurogroup του έστειλε το πρώτο μήνυμα, ζητώντας του, για να του δώσει τη δόση σε... δόσεις, να τηρήσει

όσα έχει συμφωνήσει. Αλλά το έργο δεν σταμάτησε για άλλη μία φορά εδώ.

Οι θεσμοί τού ετοιμάζουν νέο πακέτο και το ερώτημα είναι αν θα το υπογράψει ή όχι. Το βέβαιο είναι ότι δεν μπορεί ή δεν έχει κανένα ηθικό δικαίωμα να υπογράψει κάτι που θα δεσμεύσει τις επόμενες κυβερνήσεις. Και αυτό γιατί το μεσοπρόθεσμο που του ζητούν να περάσει αφορά την περίοδο 2018-2022, κάτι που ξεπερνά κατά πολύ την κυβερνητική θητεία του. Και αν θέλει, όπως ισχυρίζεται, να μας πείσει ότι εκείνος σε κάθε κίνησή του ζητάει την έγκριση του λαού, οφείλει να πάει στις κάλπες πριν ψηφίσει το νέο μεσοπρόθεσμο. Απλά, ξεκάθαρα και έντιμα, αν πράγματι εννοεί αυτά που λέει, κάτι για το οποίο αμφιβάλλω βάσιμα λόγω της προϊστορίας του.

Το πιο ωραίο από όλα είναι ότι οι φίλοι του, οι δανειστές, είναι έτοιμοι να του καταστρέψουν το ωραίο αφήγημα που έστηνε περί καθαρής εξόδου με τη χρήση ενός κουμπαρά, μέσω του οποίου θα μοίραζε πακέτα διάσωσης στον λαό, όχι βέβαια για να διασώσει τους πολίτες, αλλά τον εαυτό του πολιτικά και να αποφύγει μια εκλογική συντριβή.

Οσα, όμως, περιέχει το μεσοπρόθεσμο του στερούν αυτό το προεκλογικό τρικ που ετοίμαζε για να εξαπατήσει για ακόμη μία φορά τον ελληνικό λαό.

Η θεσμοθέτηση ενός νέου μεσοπρόθεσμου σχεδίου ανοίγει την πόρτα σε καθεστώς μόνιμης εποπτείας, ίσως και με ένα τέταρτο Μνημόνιο, εφόσον η Ελλάδα έχει νέες χρηματοδοτικές ανάγκες από τους δανειστές. Στη λίστα με τα 88 προαπαιτούμενα της νέας αξιολόγησης, που παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση του Eurogroup, ορίζεται ρητά όμως ότι η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ θα πρέπει να αποφασίσει μέχρι τον επόμενο Μάιο, εάν θα εφαρμοστεί νωρίτερα (δηλαδή μέσα στο 2019) η νέα μείωση του αφορολόγητου ορίου, η οποία έχει συμφωνηθεί για το 2020.

Στον κατάλογο των προαπαιτουμένων της τέταρτης αξιολόγησης περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα εξής:
• Επαναξιολόγηση των φοροαπαλλαγών της ναυτιλίας (Μάρτιος 2018).
• Επαναπροσδιορισμός των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα (έως τον Μάιο), προκειμένου να εκδοθούν τα ειδοποιητήρια για τον νέο ΕΝΦΙΑ μέσα στον ερχόμενο Αύγουστο.
• Κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά έως τον Ιούνιο, για τα οποία δόθηκε παράταση.
• Εκδοση της απόφασης για την πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ το 2019.
Και ρωτάμε: Θα τα υπογράψετε, κύριε Τσίπρα;

*Βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων της Ν.Δ.

Keywords
Τυχαία Θέματα