Κλεισούρα: Βρέθηκαν οστά ακόμα τεσσάρων Ελλήνων ηρώων του 1940

Κλεισούρα: Βρέθηκαν οστά ακόμα τεσσάρων Ελλήνων ηρώων του 194024.01.2018Άρθρα

Ρίγη συγκίνησης προκαλεί η είδηση του εντοπισμού των οστών τεσσάρων ακόμη Ελλήνων στρατιωτών οι οποίοι πολέμησαν στο αλβανικό μέτωπο του 1940.

Σύμφωνα με αλβανικές πηγές, τα οστά βρέθηκαν στο χωριό Δραγώτη, μία ημέρα μετά την εκταφή των οστών άλλων δύο Ελλήνων, πεσόντων του Ελληνοϊταλικού Πολέμου, στα στενά της Κλεισούρας της Αλβανίας. Στο χωριό Δραγώτη βρέθηκε από την πρώτη στιγμή ο πρόξενος

της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο Βασίλης Τώλος για να εποπτεύσει τη διαδικασία εκταφής των λειψάνων.

Υπενθυμίζεται ότι η σχετική διακρατική συμφωνία έγινε τον περασμένο Νοέμβριο ανάμεσα σε Αθήνα και Τίρανα, ενώ η ψήφιση δύο εκτελεστικών νόμων από την αλβανική Βουλή πριν από λίγες ημέρες.

Οι εργασίες ξεκίνησαν υπό την παρουσία μεικτής ελληνοαλβανικής επιτροπής και υπολογίζεται ότι θα πάρει αρκετό καιρό ώσπου να εκταφούν, να ταυτοποιηθούν και εν τέλει να ταφούν στα νεκροταφεία που θα προσδιοριστούν γι' αυτόν τον σκοπό τα οστά περίπου 8.000 Ελλήνων στρατιωτών, οι οποίοι αποτελούν τους τελευταίους άταφους νεκρούς του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Παρούσα ήταν και η πρέσβειρα της χώρας μας στα Τίρανα Ελένη Σουρανή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας για την ταφή των οστών των νεκρών στρατιωτών συνήφθη το 2009, ωστόσο τελικά οριστικοποιήθηκε στη συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών στην Κρήτη τον περασμένο Νοέμβριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα