«Θαμμένες» δαπάνες 87.000.000 € στο ΚΕΕΛΠΝΟ

«Θαμμένες» δαπάνες 87.000.000 € στο ΚΕΕΛΠΝΟ11.10.2018Οικονομία

Οι ορκωτοί λογιστές χαρακτήρισαν τη μαύρη τρύπα των 90.000.000 € λογιστική διαφορά και όχι έλλειμμα

Κρυμμένες δαπάνες «ειδικού σκοπού», ύψους 87.100.000 ευρώ, για το διάστημα 2010-2014, που δεν συμπεριλαμβάνονται στους απολογισμούς, διαπίστωσαν οι ορκωτοί λογιστές που έλεγξαν το ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως αποκάλυψαν στην κατάθεσή τους στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα σκάνδαλα

στον χώρο της Υγείας.

Οι δαπάνες αυτές ήρθαν σε γνώση τους πριν από μόλις λίγες μέρες και, μεταξύ άλλων, σχετίζονται με τα εμβόλια για τη γρίπη και με δαπάνες πληρωμών στον ΟΚΑΝΑ. Την ίδια ώρα, αναφορικά με τη μαύρη τρύπα των 90.000.000 που εντόπισαν στο κέντρο, οι εμπειρογνώμονες απέφυγαν να μιλήσουν για έλλειμμα, χρησιμοποιώντας την πιο κόσμια έκφραση «λογιστική διαφορά». Οπως υποστήριξαν, δεν μπόρεσαν να οδηγηθούν σε ασφαλή συμπεράσματα, αφενός, λόγω έλλειψης στοιχείων, αφού τα βιβλία και τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ έχουν κατασχεθεί από τη δικαιοσύνη και, αφετέρου, επειδή οι απολογισμοί από το 2010 και έπειτα δεν έχουν συνταχθεί σωστά.

Δεν έχουμε στοιχεία

Οπως υποστήριξαν, αναγκάστηκαν να βασιστούν κυρίως στα «εξτρέ» των τραπεζών, προκειμένου να εντοπίσουν τις κινήσεις των λογαριασμών του κέντρου, ωστόσο από τη στιγμή που σε πολλές εγγραφές δεν υπήρχε κωδικοποίηση, δεν κατέστη δυνατό να διαπιστωθεί προς τα πού και γιατί κινούνταν τα συγκεκριμένα ποσά.

«Δεν μπορούμε να κρίνουμε, γιατί δεν είχαμε όλα τα στοιχεία. Εχουμε λογιστικές διαφορές που σε καμία περίπτωση δεν είναι έλλειμμα. Κρατάμε επιφυλάξεις και λέμε ότι οι απολογισμοί δεν είναι ορθοί, έχουν ελλείψεις και παραλείψεις» ανέφερε ένας εκ των εμπειρογνωμόνων που μίλησε στην επιτροπή.

Πάντως, στην κατεύθυνση της λογιστικής διαφοράς κινήθηκε και η Ν.Δ., υποστηρίζοντας πως από τη στιγμή που οι απολογισμοί είναι λάθος, «δεν μιλάμε για έλλειμμα, αλλά για λογιστικές διαφορές», με τον ΣΥΡΙΖΑ να την κατηγορεί πως προσπαθεί να κρύψει το πάρτι κατασπατάλησης χρημάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα