Folli Follie: Είχαν και γραφίστα για τις πλαστές συναλλαγές!

Folli Follie: Είχαν και γραφίστα για τις πλαστές συναλλαγές!11.10.2018Επιχειρήσεις

Το βούλευμα Δραγάτση αναφέρει ότι «μαγείρευαν» ισολογισμούς! Πιθανόν θα ασκηθούν κακουργηματικές διώξεις

Αμείλικτα ερωτήματα για τη δράση των εποπτικών Αρχών της Κεφαλαιαγοράς και σειράς ορκωτών ελεγκτών που υπέγραφαν για περισσότερο από μία δεκαετία τις λογιστικές καταστάσεις της Folli Follie

προκαλούνται από το βούλευμα του οικονομικού εισαγγελέα Ιωάννη Δραγάτση. Το βούλευμα του κ. Δραγάτση, με βάση το οποίο δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί της οικογένειας Κουτσολιούτσου και πρώην μελών του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας, είναι αποκαλυπτικό. Αναφέρει πως «προκύπτουν ισχυρές ενδείξεις ότι η οικογένεια Κουτσολιούτσου “μαγείρευε” από το 2007, αλλά πιθανότατα και προγενέστερα, ψευδείς ισολογισμούς μεταφέροντας ψευδή κέρδη, ψευδή ταμειακά διαθέσιμα, εικονικές πωλήσεις και ψευδή αποθέματα».

Με το βούλευμα Δραγάτση «φωτογραφίζονται» και τα αδικήματα για τα οποία πιθανόν θα ασκηθούν διώξεις στους βασικούς μετόχους και στη διοίκηση της Folli Follie, στα οποία περιλαμβάνονται αυτά της απάτης, της χειραγώγησης και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, στο σύνολό τους σε βαθμό κακουργήματος. Οπως αποκαλύπτεται, η οικογένεια Κουτσολιούτσου είχε επιστρατεύσει στην Ασία ακόμα και γραφίστα που έφτιαχνε πλαστά έγγραφα τραπεζικών συναλλαγών! Ολα αυτά τα χρόνια η ίδια οικογένεια πωλούσε μετοχές στις πλάτες των αφελών μικροεπενδυτών, αλλά και ισχυρών ξένων ομίλων, που έβλεπαν τα εξωραϊσμένα μεγέθη του δήθεν κραταιού εξαγωγικού ομίλου.

Ο οικονομικός εισαγγελέας επικαλείται το πόρισμα της εταιρίας συμβούλων Alvarez & Marsal (A&M) που είχε αναλάβει να ξεσκονίσει τις δραστηριότητες της εταιρίας στην Ασία και αναφέρει πως εντοπίστηκαν τρεις μέθοδοι καταχώρισης εικονικών συναλλαγών. Η πρώτη αφορά την πιο πρόσφατη περίοδο (2015-2017), η οποία αναφέρεται ως «Αμεσες Εικονικές Συναλλαγές». Η δεύτερη καλύπτει το διάστημα 2007-2015 και αφορά «Εμμεσες Εικονικές Συναλλαγές» και η τρίτη πιστεύεται ότι αποτελεί πρακτική που υιοθετήθηκε μεταξύ του 2001 και του 2015.

Μάλιστα, οι υπάλληλοι της Folli Follie στην Ασία αναφέρονταν ως «Merry-Go-Round» (Γύρω γύρω όλοι!), με την Α&Μ να σημειώνει ότι η παλιότερη αναφορά ήταν το 2001, χωρίς να αποκλείει πως συνέβαινε το ίδιο και παλαιότερα! Η Α&Μ διαπίστωσε ότι κατά τη διάρκεια των χρήσεων 2015, 2016 και 2017 ορισμένες εταιρίες του FF GROUP ASIA καταχωρούσαν εικονικές συναλλαγές πωλήσεων σε έναν υποτιθέμενο πελάτη, την εταιρία NG BOON SOON (NBS), καθώς και εικονικές συναλλαγές αγορών από τουλάχιστον έναν υποτιθέμενο προμηθευτή, την εταιρία THANAPRASERTSIAN (PRASERTSIAN). Σύμφωνα με την Α&Μ, οι εν λόγω συναλλαγές ήταν εξ ολοκλήρου εικονικές, χωρίς φυσική κίνηση αποθεμάτων και μετρητών.

Οι άμεσες εικονικές πωλήσεις προςς την NBS που καταχωρίστηκαν στις οικονομικές καταστάσεις του FF GROUP ASIA τις χρήσεις 2015, 2016 και 2017 ανέρχονταν σε 560.000.000 δολάρια, 863.000.000 δολάρια και 995.000.000 δολάρια αντίστοιχα (σύνολο 2,4 δισ. δολάρια). Από τη χρήση 2001 τουλάχιστον η οικογένεια Κουτσολιούτσου προέβαινε στη σύσταση πλήθους εταιριών που ελέγχονταν από υπαλλήλους του ομίλου και διενεργούσαν συναλλαγές με τη θυγατρική στην Ασία.

Keywords
Τυχαία Θέματα