Στο Παρά 5 MEGAλουργήσανε (video)

Στο παρά πέντε η σειρά θα λεγόταν «Και τώρα τρέξτε», «Πού μπλέξαμε;» και «Τα μάτια σας Δεκατέσσερα». Αλλά στο παρά πέντε στην κυριολεξία κατέληξαν τελικά «Στο παρά πέντε», γράφοντας τη δική τους ιστορία στη συλλογική μνήμη των ελλήνων τηλεθεατών.

Μία από τις πιο δημοφιλείς κωμικές σειρές του Mega Channel, τις τηλεοπτικές σεζόν 2005-2006 και 2006-2007, είχε την υπογραφή του Γιώργου Καπουτζίδη στο σενάριο και του Αντώνη Αγγελόπουλου

στη σκηνοθεσία.

Οι πρωταγωνιστές πολλοί, οι συμπρωταγωνιστές ακόμα περισσότεροι και τα νούμερα της AGB έγραφαν 60αρια και 65αρια κατατάσσοντάς την πρώτη στις προτιμήσεις και μία από τις πιο επιτυχημένες στη ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης

Η σειρά προβλήθηκε για πρώτη φορά στις 26 Σεπτεμβρίου 2005 και ολοκληρώθηκε στις 18 Ιουνίου 2007.

Το σήριαλ αν και κωμωδία είχε πολλά στοιχεία περιπέτειας αλλά και μυστηρίου, συνδυασμός που προφανώς εξυπηρέτησε την επιτυχία του. Κεντρικό θέμα της ιστορίας η υπόθεση δολοφονίας της φοιτήτριας Ελευθερίας Ασλάνογλου.

Κατά τη διάρκεια των όσων εξελίσσονται γίνονται διάφορες αναδρομές στο παρελθόν (flash-back) αλλά και κάποιες προβλέψεις για τα όσα θα ακολουθήσουν από μία αφηγήτρια που μοιάζει να τα γνωρίζει όλα. Το σίγουρο είναι ότι οι χαρακτήρες είναι μοναδικοί, το καστ πολύ καλά επιλεγμένο και οι ατάκες πολύ πετυχημένες.

Ο Καπουτζίδης έκανε πολύ καλή δουλειά στους διαλόγους που ήταν φρέσκοι, σύγχρονοι με αναφορές όμως σε ένα γλυκό παρελθόν και αρκετά πιασάρικοι. Ο ίδιος άλλωστε έχει αναφέρει ότι στο γράψιμό του μπαίνουν πολλά βιωματικά στοιχεία και επιρροές.

Ένας κεντρικός άξονας της αφήγησης είναι το γιν γιανγκ, πόσο το καλό και το κακό μπλέκονται μεταξύ τους, αλληλοσυμπληρώνονται και βασικά συνυπάρχουν προκειμένου να υπάρχει ισορροπία στη φύση και στη ζωή μας. Επιπροσθέτως, στην εξέλιξη του σήριαλ αναδεικνύονται ουσιαστικά ανθρώπινα θέματα όπως η φιλία, η διαφορετικότητα, η αγάπη, η τρίτη ηλικία όπως και στερεότυπα για το χρήμα, τις κοινωνικές τάξεις ακόμα και για το… σεξ!

Αλλά επειδή δεν κόβεται το σεξ όπως τόσο χαριτωμένα μας συνέστησε η Θεοπούλα ας δούμε και άλλες ατάκες της σειράς που ξεχώρισαν.

Ένα άλλο ενδιαφέρον σημείο της σειράς είναι η σημασία του αριθμού 5. Πέντε είναι οι ήρωες μας, πέντε είναι και οι δολοφόνοι της Ελευθερίας που συν τοις άλλοις ήταν και συμφοιτητές στη Θεσσαλονίκη, πέντε μάλλον ήταν και οι άνθρωποι που αρχικά ήθελαν να ξεδιαλύνουν την υπόθεση.

Αλλά για να δούμε από κοντά την παρέα και κάποιους συμπρωταγωνιστές που ήταν καθοριστικοί στην ιστορία μας. Θυμίζουμε ότι αυτήν την πεντάδα που συναντήθηκε στο ξενοδοχείο που πέθανε ο Σταυριανίδης, ενώνει κάτι τραγικό: ένα αεροπορικό δυστύχημα (2-12-1991) που όλοι έχασαν κάποιον ή κάποιους αγαπημένους. Συγκεκριμένα, σκοτώθηκε o οδηγός της Ντάλιας με τον οποίο είχε σχέση, ο πατέρας της Αγγέλας, οι γονείς του Σπύρου, ο σύζυγος της Ζουμπουλίας, η μητέρα και η αδερφή του Φώτη.

Σε προχωρημένο επεισόδιο, βλέπουμε ότι ο Αλέξης μαθαίνει ότι υπεύθυνος για το αεροπορικό δυστύχημα ήταν ο πατέρας της Ντάλιας κάτι που δεν της το μοιράζεται γιατί θεωρεί ότι δεν θα το αντέξει. Σημειώνουμε ότι μεταξύ τους υπάρχει κάτι δυνατό και αμοιβαίο. Δεν είναι τυχαίο που στο τέλος καταλήγουν μαζί και κάνουν οικογένεια.

Οι Πέντε πρωταγωνιστές

Ντάλια Χατζηαλεξάνδρου (Σμαράγδα Καρύδη): Μία από τις πλουσιότερες γυναίκες στον κόσμο που τα χρήματα για αυτήν είναι χαρτάκια που βγαίνουν σε διάφορα χρώματα. Ειδικότερα δε αν δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν την αγορά μιας πίτσας –γιατί είναι 500ευρα- τότε είναι παντελώς άχρηστα. Η ίδια αδιάφορη για τα πλούτη της, είναι έτοιμη να τα δώσει όλα για την παρέα που αισθάνεται πιο κοντά από τον οποιοδήποτε στον περίγυρό της. Στον ελεύθερο χρόνο της γράφει για τα «Δάκρυα της Κονσουέλας», μια αγαπημένη της σειρά που τελικά αγόρασε το κανάλι που την έδειχνε.

Ζουμπουλία Αμπατζίδου (Ζούμπι) (Ελισάβετ Κωνσταντινίδου): Η Ζουμπουλία γεννήθηκε στο Αχλαδοχώρι Σερρών, μέχρι τη στιγμή που μετακόμισε στην Αθήνα για να προσέχει το μωρό της κόρης της Άννας και του γιου της Μαριλένας Δορκοφίκη, Αλέξανδρο. Κλασική φιγούρα γυναίκα της επαρχίας, που πιστεύει στην οικογένεια και τη θρησκεία ευλαβικά. Θυμόμαστε ακόμα τις περιγραφές από το χωριό της αλλά και το «Ιιιιιι» που φωνάζει όταν φοβάται.

Σπύρος Δελόγλου (Γιώργος Καπουτζίδης): Ο πιο συνεσταλμένος και ίσως ο πιο νοήμων της παρέας. Φοιτητής λογιστικής, μένει στα Πατήσια με τη γιαγιά του Σοφία Μπαξεβάνη (Σόφη) από τα 11 που έχασε τους γονείς του στο αεροπορικό δυστύχημα. Ο Σπύρος είναι ο πρώτος ο οποίος καταλαβαίνει από την αρχή ότι ο Δεληκάρης τους έχει στήσει παγίδα.

Φώτης Βουλινός (Αργύρης Αγγέλου): Ο Φώτης είναι δημοσιογράφος, γιος του Θωμά Βουλινού, στον οποίον ανήκει το κανάλι ΤηλεΒΟΑΣ. Στο κανάλι αυτό παρουσιάζει σχεδόν τις μισές εκπομπές ενώ τις άλλες μισές παρουσιάζει η ξαδέλφη του Φρίντα, με την οποία δεν έχουν καθόλου καλές σχέσεις. Είναι ο πιο ευρηματικός και συνήθως οι ιδέες του προχωράνε τις κινήσεις της παρέας και άρα την εξέλιξη της ιστορίας.

Αγγέλα Ιωακειμίδου (Αγγελική Λάμπρη): Οξύθυμη και νευρική γιαννιώτισσα που δεν μπορεί να στεριώσει καμία δουλειά λόγω του έντονου ταμπεραμέντου της. Βρίσκεται στην Αθήνα από τα 14 προσπαθώντας να επιβιώσει.

Οι λοιποί της παρέας

Αμαλία Αντωνοπούλου (Ζέτα Μακρυπούλια): η πιο αινιγματική φιγούρα της σειράς γύρω από την οποία είχαν στηθεί διάφορες θεωρίες. Εγγονή της διαχειρίστριας της πολυκατοικίας που μένει ο Σπύρος, γίνεται φίλη με τους πέντε όπου σαν από μηχανής θεός συνεχώς τους βοηθάει από διάφορα ευτράπελα. Χαρακτηριστική η τριπολίτικη προφορά με το Νι και το Λι που κάνουν την Ντάλια να ξεσπάει συνέχεια στα γέλια. Τελικά, αποκαλύπτεται ότι η Αμαλία ήταν το πνεύμα της αεροσυνοδού που σκοτώθηκε το 1991 μαζί με τους συγγενείς των 5 και ήρθε στη γη για να βοηθήσει την παρέα στην απόδοση δικαιοσύνης.

Σοφία Μπαξεβάνη (Ειρήνη Κουμαριανού): Η γιαγιά του Σπύρου που ανέλαβε την κηδεμονία του από τότε που χάθηκαν οι γονείς του. Παρά τα χρόνια της είναι έξω καρδιά και γλεντζού εν αντιθέσει με τον εσωστρεφή εγγονό της. Καλύτερή της φίλη η γειτόνισσά της Θεοπούλα. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας μαθαίνουμε ότι έπασχε από μια ανίατη και θανατηφόρα αρρώστια την οποία και κρατούσε μυστική από τον πολυαγαπημένο της εγγονό.

Θωμάς Βουλινός (Παύλος Ορκόπουλος): Ο πατέρας του Φώτη και ιδιοκτήτης του περιθωριακού τηλεοπτικού σταθμού ΤηλεΒΟΑΣ. Λόγω επαγγέλματος έχει βοηθήσει πολύ την αποστολή των Πέντε. Μαθαίνουμε ότι στα νιάτα του υπήρξε «πειρατής» των ασυρμάτων, ενώ πολιτικά ανήκει στον χώρο της Αριστεράς. Ο Θωμάς αν και είναι ο έρωτας της Ζουμπουλίας, παντρεύεται τελικά την συμπεθέρα της Ζουμπουλίας, Μαριλένα.

Μαριλένα Δορκοφίκη (Ελένη Κριτά) (Δράκουλας): Πλουσία και αριστοκράτισσα η συμπεθέρα της Ζουμπουλίας που της έλαχε να συγκατοικήσει με την θεούσα από τα Σέρρας. Περίεργο πράγμα όμως η μοίρα που τελικά αν και τα παιδιά τους χωρίζουν, αυτές γίνονται φίλες –αν και αρχικά δεν άντεχε η μία την άλλη- και αποφασίζουν μαζί να μεγαλώσουν το εγγόνι τους.

Αλέξης Στεργίου (Μιχάλης Μαρίνος): Οικονομικός διαχειριστής της Ντάλιας, η οποία συχνά πυκνά τον βγάζει από τα ρούχα του. Έχασε και αυτός τον πατέρα του στο αεροπορικό δυστύχημα, όταν ήταν 14 χρόνων, ο οποίος ήταν σωφέρ της οικογένειας Χατζηαλεξάνδρου και εραστής της Ντάλια. Θυμίζουμε ότι τελικά έκανε μαζί της 2 παιδιά.

Θεοπούλα Τζίνη (Έφη Παπαθεοδώρου): Ίσως η πιο αγαπημένη φιγούρα της σειράς. Μένει στο ίδιο σπίτι με το γιο και την “κοντή” νύφη της που της κάθεται πραγματικά στο λαιμό. Είναι συνεχώς μαζί με τη Σοφία όπου προσπαθούν να γεμίσουν όσο πιο ευχάριστα και δημιουργικά τον χρόνο τους. Κατά καιρούς οι σούπερ-γιαγιάδες έχουν γλιτώσει την παρέα από μεγάλο κακό. Μετά το θάνατο της κολλητής της Σοφίας θα «φύγει» και αυτή από τη ζωή, μόλις 6 μέρες μετά από την στενοχώρια της.

Στην επετειακή εκπομπή The Twenty, τα βραβεία για τα 20 χρόνια MEGA, η σειρά ασφαλώς ήταν από αυτές που ακούστηκαν περισσότερο, κερδίζοντας την 1η θέση ως η πιο αγαπημένη Κωμωδία και τη 2η θέση ως Η Καλύτερη Παρέα Σε Εκπομπή/Σειρά.

Ξεχωρίσαμε και τις παρακάτω διακρίσεις: 1η θέση στην Σμαράγδα Kαρύδη (Ντάλια) ως την πιο Αγαπημένη Πρωταγωνίστρια Κωμωδίας αλλά και 2η θέση για την ίδια ως Ο Πιο Φευγάτος Ήρωας. Επίσης, ο Γιώργος Kαπουτζίδης (Σπύρος) βρέθηκε στην 4η θέση ως ο πιο Αγαπημένος Πρωταγωνιστής Κωμωδίας με τον Αργύρη Αγγέλου (Φώτης) να ακολουθεί στην 7η θέση. Στη κατηγορία της ατάκας το «Κόβεται το σεξ;» της Έφης Παπαθεοδώρου/Θεοπούλας βρέθηκε στη 2η θέση με την «Βγαίνει και σ’ άλλα χρώματα; Φαγκρί, φαμπέζ, φαμώβ;» της Σμαράγδα Kαρύδη να βρίσκεται στην 4η θέση. Τέλος, οι σούπερ γιαγιάδες της σειράς -Ειρήνη Κουμαριανού (Σόφη) & Έφη Παπαθεοδώρου (Θεοπούλα)- δεν τα πήγαν καθόλου άσχημα, φτάνοντας στην 4η θέση στην κατηγορία Το Πιο Αχτύπητο Δίδυμο.

Μεγάλη στιγμή της σειράς και το τραγούδι που ηχογραφεί η Αμαλία «Φιλί Φιλί με Λυτρώνεις», σε στίχους Γιώργου Καπουτζίδη. Τραγουδισμένο με την προφορά της Αμαλίας, είχε σημειώσει τότε μεγάλη επιτυχία και είχε γίνει viral μεταξύ των πολλών θεατών της σειράς– και όχι μόνο-.

Επόμενο αφιέρωμα στην τρελή ανδροπαρέα του 50-50!
Μείνετε πάντα συντονισμένοι!

Keywords
video, mega channel, ζετα μακρυπουλια, ειρηνη κουμαριανου, μνήμη, mega, channel, αγγελοπουλος, agb, ιουνίου, θεσσαλονικη, αθηνα, γιου, twenty, κινηση στους δρομους, νουμερα τηλεθεασης, Καλή Χρονιά, Θόδωρος Αγγελόπουλος, τελος του κοσμου, γιωργος αγγελοπουλος, αγγελικη, βγαινουν, παρα πεντε, μνήμη, στο παρα πεντε, γυναικα, δουλεια, θεμα, μητερα, μωρο, νταλια, ρουχα, φιλια, χρωματα, agb, mega, αγαπη, αγορα, αμαλια, αξονας, αρρωστια, βρισκεται, γινει, γινεται, γινονται, γιου, γονεις, δικη, δολοφονοι, δωσει, διδυμο, υπαρχει, ειρηνη, εξελιξη, επιτυχια, ζωη, ιδεες, ιδια, ιδιο, ηλικια, υποθεση, ηρωες, θεος, θεωριες, θωμας, θρησκεια, ισορροπια, κωμωδια, ματια, μοιρα, νιατα, νυφη, ξενοδοχειο, παντα, οδηγος, οικογενεια, ουσιαστικα, παιδια, πεθανε, υπογραφη, πρωταγωνιστες, σεζον, σειρες, σεναριο, σιγουρο, συγκεκριμενα, συνεχεια, σηριαλ, σειρα, σκηνοθεσια, σοφια, σπιτι, σπυρου, στεργιου, σουπερ, τριτη, φιλι, φυση, φοιτητης, φορα, χρημα, ανηκει, channel, εκπομπες, ετοιμη, γελια, γλυκο, ηρωας, ιουνίου, καρδια, mega channel, μοιαζει, σπυρος, της παρεας, twenty, θεματα, θωμα, γιαγια
Τυχαία Θέματα