Η απάτη με την...Black Friday

Η απάτη με την...Black Friday23.11.2018Πρόσωπα

Ερευνα της «δημοκρατίας» ξεσκεπάζει τις δήθεν μεγάλες προσφορές

Ετσι ξεγελούν τους καταναλωτές αλλάζοντας τις τιμές σε προϊόντα

Να παρέμβει η αρμόδια Γραμματεία

Η Θέση μας: Θύματα της αισχροκέρδειας

Διαβάστε επίσης:

►Προς τι η πίεση χρόνου στην εκλογή των νέων αθλητικών δικαστών;►Αμεση αντίδραση της Ξένης Δημητρίου μετά τη φυλάκιση της καθαρίστριας►Κόλπο Στουρνάρα με τα «κόκκινα» δάνεια!►Νεκρός
από πυρά της ΕΛ.ΑΣ. Αλβανός έμπορος ναρκωτικών►Προφυλακίστηκε ο ηθοποιός για τον βιασμό ταξιτζή►Δούρου: Η Πυροσβεστική φταίει για τους 99 νεκρούς στο Μάτι!►Φτιάχνουν (έστω και αργά) το μητρώο των ΜΚΟ για να δουν πού πάει το χρήμα!►Μπουτάρης: «Ηταν λάθος οι δηλώσεις που έκανα για τη Μακεδονία»

Η... μεγάλη της απάτης Παρασκευή

«Δεν ξανάγινε!» τέτοια κοροϊδία των καταναλωτών, με εκπτώσεις 10%-15% να πλασάρονται ως απίστευτες

Σοβαρά ερωτήματα για τον τρόπο προώθησης και ελέγχου των προσφορών των καταστημάτων στην περίφημη πια «Μαύρη Παρασκευή των εκπτώσεων» -γνωστή ως Black Friday- προκαλούν τα συνεχιζόμενα κρούσματα παραπλάνησης των καταναλωτών.

Το προσεκτικά στημένο σκηνικό με προσφορές που συνοδεύονται από σλόγκαν τύπου «Απίστευτες τιμές», «Μοναδικές εκπτώσεις», «Δεν ξανάγινε!» και καλούν τους πελάτες να συρρεύσουν στα ταμεία για να αγοράσουν τα προϊόντα «κελεπούρια» δεν αντικατοπτρίζει τη σκληρή και άκρως προβληματική πραγματικότητα.

Με μια πιο προσεκτική ματιά των αρχικών τιμών τις ημέρες πριν και κατά τη διάρκεια της εβδομάδας των εκπτώσεων μπορεί κανείς να διαπιστώσει αποκλίσεις τόσο προκλητικές που αγγίζουν τα όρια της απάτης.

Η «δημοκρατία», θέλοντας να αναδείξει τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος, εξέτασε εξονυχιστικά τις δειγματοληπτικές τιμές που ελήφθησαν μέσω επιτόπιας έρευνας σε καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών της Αθήνας, αλλά και μέσω αποστολής στοιχείων τιμών από τις ίδιες τις εταιρίες εμπορίας -και τις οποίες έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης- και τις συνέκρινε με τις... υποτιθέμενες προσφορές.

100 ευρώ και όχι 350

Αποτέλεσμα; Φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής μάρκας DELL, η αρχική τιμή του οποίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία έως τις 16 Νοεμβρίου έφτανε στα 999 ευρώ, μετατράπηκε στα Media Markt σε 1.249 ευρώ.

Η τελική τιμή της προσφοράς κινείται στα 899 ευρώ, γεγονός που καταδεικνύει ότι η πραγματική έκπτωση των 100 ευρώ μετατράπηκε ως διά μαγείας σε... 350 ευρώ. Αντίστοιχα παραδείγματα συναντά κανείς και στον Κωτσόβολο, όπου μια τηλεόραση LG 49 ιντσών πωλείται σήμερα 629 ευρώ.

Το κατάστημα δίνει αρχική τιμή το ποσό των 1.099 ευρώ, ενώ με μια ματιά στα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας θα διαπιστώσει κανείς ότι η αρχική τιμή του συγκεκριμένου προϊόντος ανέρχεται στα 759 ευρώ.

Με αντίστοιχη έκπληξη διαπιστώσαμε ότι η εταιρία κινητής τηλεφωνίας Vodafone «ανέβασε» την αρχική τιμή του iPhone 8 κατά 180 ευρώ και το πουλά στους καταναλωτές αντί 859 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η αρχική τιμή που δίνει η εταιρία είναι τα 929 ευρώ, ενώ, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, το εν λόγω προϊόν κοστίζει 749 ευρώ.

Τα παραδείγματα απόπειρας εξαπάτησης του καταναλωτικού κοινού που παραθέτει σήμερα η εφημερίδα είναι μόνο κάποια από τα δεκάδες που θα παρατηρήσει κανείς μελετώντας τη λίστα με τις τιμές 870 ηλεκτρονικών ειδών, όπως κινητά τηλέφωνα, τηλεοράσεις τελευταίας τεχνολογίας, tablets και φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομίας.

Πλέον, το μόνο που μένει είναι να δούμε ποια θα είναι η αντίδραση των αρμόδιων Αρχών, που οφείλουν να προστατέψουν τους πολίτες από την απόπειρα εξαπάτησής τους, επιβάλλοντας τις ανάλογες κυρώσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα