Στην πρέσα της λιτότητας η Αργεντινή!

Στην πρέσα της λιτότητας η Αργεντινή!04.09.2018Ειδήσεις

Φορολαίλαπα και ανασχηματισμό με πολλές αλλαγές ανακοίνωσε το Μπουένος Αϊρες, μία μέρα πριν από το ραντεβού με τη Λαγκάρντ

Από τη
Νεκταρία Καρακώστα

«Σφίγγει (κι άλλο) το ζωνάρι» η Αργεντινή, καθώς χθες, μόλις μία μέρα πριν από το κρίσιμο ραντεβού του με τη διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, ο Αργεντινός υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νικολάς Ντουχόβνε εξήγγειλε σειρά μέτρων λιτότητας, με νέους φόρους στους τομείς των μεταλλείων, των

ορυχείων, στις εξαγωγές σόγιας, αλλά και αρκετά οδυνηρά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Λίγο νωρίτερα ο κεντροδεξιός πρόεδρος της χώρας Μαουρίτσιο Μάκρι, για να αντιμετωπίσει την «επείγουσα κατάσταση» που έχει διαμορφωθεί στη χώρα, ανακοίνωσε ευρύ ανασχηματισμό, με αντικατάσταση περισσότερων από 10 μελών του υπουργικού συμβουλίου (από σύνολο 22), κατάργηση εννέα υπουργείων και μεγαλύτερη φορολόγηση των εξαγωγών. Σημειώνεται ότι η Αργεντινή είναι η μεγαλύτερη εξαγωγός παγκοσμίως αλευριού σόγιας και σογιέλαιου και από τους μεγαλύτερους ναυτιλιακούς μεταφορείς καλαμποκιού, σιταριού και ακατέργαστης σόγιας.

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε ένα βασικό πρόβλημα: να μην ξοδεύουμε περισσότερα από αυτά που έχουμε, να κάνουμε προσπάθειες για την εξισορρόπηση των δημόσιων οικονομικών» δήλωσε ο Μάκρι σε ηχογραφημένο μήνυμά του. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος δεσμεύτηκε για «ενίσχυση των επιδομάτων, των επισιτιστικών προγραμμάτων και τον καθορισμό ανώτατου πλαφόν στις τιμές ορισμένων βασικών προϊόντων».

Στόχος του Μάκρι είναι η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και η σταθεροποίηση της οικονομίας, που είναι αντιμέτωπη με μια κατάρρευση του πέσο. Η υποτίμηση του πέσο -ήδη κατά 50% έναντι του αμερικανικού δολαρίου- αναστατώνει και φοβίζει τους πολίτες στην Αργεντινή. Παράλληλα, η κυβέρνηση προβλέπει ύφεση 1% για το 2018, έπειτα από την ανάπτυξη με ρυθμό που πλησίασε το 3% το 2017.

Κι όλα αυτά παρά τη χορήγηση δανείου 50 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ τον Ιούνιο - η πρώτη δόση του οποίου, ύψους 15 δισ. δολαρίων, έχει ήδη εκταμιευθεί και σχεδόν δαπανηθεί. Στην έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, το Μπουένος Αϊρες αναμένεται να ζητήσει αναθεώρηση των όρων της δανειακής σύμβασης που υπεγράφη τον Ιούνιο ανάμεσα στα δύο μέρη, και συγκεκριμένα επιτάχυνση στην εκταμίευση των δόσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα