Στάχτη στο Μουσείο του Ρίο όλη η ιστορία του ανθρώπου

Στάχτη στο Μουσείο του Ρίο όλη η ιστορία του ανθρώπου04.09.2018Ειδήσεις

Χάθηκαν 200 χρόνια ερευνών λόγω φτώχειας και απαξίωσης

Από την
Ελενα Στάθου - Ελευθερόγλου

Μια τεράστια πυρκαγιά που ξέσπασε την περασμένη Κυριακή κατέστρεψε σχεδόν ολοσχερώς το Εθνικό Μουσείο της Βραζιλίας στο Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου φυλάσσονταν 20.000.000 και πλέον αρχαιολογικά ευρήματα και ιστορικά κειμήλια.
Το πάλαι ποτέ αυτοκρατορικό παλάτι, όπου στεγαζόταν το μουσείο, είχε ηλικία 200 ετών και μεγάλο

μέρος του βρισκόταν σε κακή κατάσταση. Σύμφωνα με τους υπευθύνους του ιδρύματος, η έλλειψη πόρων ευθύνεται σε μεγάλο μέρος για την πυρκαγιά.

Στο έλεος

«Δεν είχαμε ποτέ την κατάλληλη υποστήριξη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής διευθυντής του μουσείου Λουίς Φερντάντο Ντίαζ Ντουάρτε, εκφράζοντας την αγανάκτησή του.
Ο Ρενάτο Ροντρίγκεζ Καμπράλ, καθηγητής Γεωλογίας στο τμήμα Παλαιοντολογίας του πανεπιστημίου UFRJ, το οποίο διαχειρίζεται το μουσείο, σημείωσε ότι η παρακμή του κτιρίου δεν επήλθε μέσα σε μια νύχτα. «Ηταν μια προαναγγελθείσα τραγωδία. Διαδοχικές κυβερνήσεις δεν παρείχαν πόρους, δεν επένδυσαν στις υποδομές» τόνισε.

Το Εθνικό Μουσείο διέθετε μία από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες συλλογές εκθεμάτων Ανθρωπολογίας και Φυσικής Ιστορίας στην αμερικανική ήπειρο, μεταξύ των οποίων και την αρχαιότερη ανθρώπινη σορό που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στην Αμερική. Ο πρόεδρος της χώρας Μισέλ Τέμερ έκανε λόγο για «ζημιά ανυπολόγιστης αξίας για τη Βραζιλία», τονίζοντας σε ανακοίνωσή του: «Σήμερα είναι μια τραγική ημέρα για τη Βραζιλία. Διακόσια χρόνια δουλειάς, έρευνας και γνώσης χάθηκαν»!

Εως χθες οι Αρχές δεν είχαν κάνει καμία εκτίμηση για τα αίτια της πυρκαγιάς, ούτε και για την έκταση της καταστροφής. Ο διοικητής της πυροσβεστικής του Ρίο Ρομπέρτο Ρομπαντέι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δύο πυροσβεστικοί κρουνοί έξω από το κτίριο δεν λειτουργούσαν. Ετσι, οι πυροσβέστες αναγκάστηκαν να μεταφέρουν νερό με υδροφόρες από μια γειτονική λίμνη. Αλλά η φωτιά επεκτάθηκε τόσο γρήγορα που τίποτα δεν στάθηκε ικανό να τη σβήσει έγκαιρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα