Τι θέλει στην Ελλάδα ο αρχηγός του στρατού των ΗΠΑ

Τι θέλει στην Ελλάδα ο αρχηγός του στρατού των ΗΠΑ04.09.2018Παρασκήνιο

Επίσκεψη στην Ελλάδα, στο πλαίσιο περιοδείας που θα πραγματοποιήσει στην ευρύτερη περιοχή, πραγματοποιεί ο αρχηγός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Τζόζεφ Φ. Ντάνφορντ

Χθες είχε συνάντηση με τον Ελληνα αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, με τον οποίο συζήτησε θέματα

αμοιβαίου στρατιωτικού ενδιαφέροντος, ενώ σήμερα ενδέχεται να συναντηθεί και με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο.

Η επίσκεψη του Ντάνφορντ γίνεται τη στιγμή που η Ρωσία πραγματοποιεί μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια στη Μεσόγειο και οι ΗΠΑ θα διεξάγουν, σε συνεργασία με την Αίγυπτο και την Ελλάδα, στρατιωτική άσκηση στην ανατολική Μεσόγειου. Οπως και να έχει, οι σχέσεις των δύο χωρών χαρακτηρίζονται ως στρατηγικής σημασίας, με τις ΗΠΑ να έχουν αυξήσει την παρουσία τους στη χώρα μας πέραν της βάσης της Σούδας.

Στο αεροδρόμιο της Λάρισας, για παράδειγμα, έχουν μετασταθμεύσει εδώ και μήνες αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη UAVs και η παραμονή τους αποφασίστηκε να επεκταθεί πρόσφατα για ακόμη έναν χρόνο.
Τον περασμένο Μάιο οι αρχηγοί ενόπλων δυνάμεων ΗΠΑ και Ελλάδας είχαν συναντηθεί και πάλι, όταν ο Α/ΓΕΕΘΑ είχε επισκεφθεί τις ΗΠΑ.

Είχαν συζητήσει τις δυνατότητες περαιτέρω διεύρυνσης της στρατιωτικής συνεργασίας στους τομείς της επιχειρησιακής και ατομικής εκπαίδευσης και των τριών κλάδων των Ε.Δ., των ειδικών επιχειρήσεων, καθώς και της ανταλλαγής πληροφοριών.
Είχαν επίσης συζητηθεί προγράμματα εκσυγχρονισμού μονάδων Ε.Δ. αμοιβαίου ενδιαφέροντος και είχε τεθεί από ελληνικής πλευράς η δωρεάν παραχώρηση μεταχειρισμένων οπλικών συστημάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα