Στα 7 δισ. ευρώ ο τζίρος του παράνομου στοιχήματος!

Στα 7 δισ. ευρώ ο τζίρος του παράνομου στοιχήματος!26.04.2018Οικονομία

Πάνω από 300.000.000 ευρώ οι απώλειες εσόδων για το Δημόσιο. Μόνο πέρυσι κατασχέθηκαν περίπου 20.000 μηχανήματα

Ρεπορτάζ
Φώτης Κόλλιας

Το ύψος του παράνομου στοιχήματος στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερο από το νόμιμο, με τεράστιες απώλειες για το Ελληνικό Δημόσιο, υποστήριξε ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΟΠΑΠ Καμίλ Ζίγκλερ κατά τη διάρκεια της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης.

Σύμφωνα

με εκτιμήσεις, είπε ο κ. Ζίγκλερ, φτάνει τα 6-7 δισ. ευρώ. Στη νόμιμη αγορά τυχερών παιχνιδιών ο ΟΠΑΠ κατέχει το 75% και πληρώνει μόνο για φόρο τυχερών παιχνιδιών 400.000.000 ευρώ τον χρόνο, πρόσθεσε και τόνισε ότι από την παράνομη αγορά υπάρχει απώλεια φορολογικών εσόδων 200.000.000-300.000.000 ευρώ ετησίως για το Ελληνικό Δημόσιο. Η πραγματικότητα, σύμφωνα με τον εκτελεστικό πρόεδρο του ΟΠΑΠ, είναι χειρότερη γιατί δεν υπολογίζονται τα παιχνίδια που παίζουν οι Ελληνες στο εξωτερικό και κυρίως στα Σκόπια, με τα σχετικά ποσά να υπολογίζονται σε 1,5-2 δισ. ευρώ ετησίως.

«Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο βλέπουμε αυξημένη προσπάθεια του Ελληνικού Δημοσίου να αντιμετωπίσει το ζήτημα με περισσότερες εφόδους και κατασχέσεις παράνομων μηχανημάτων. Μόνο πέρυσι κατασχέθηκαν περίπου 20.000 παράνομα μηχανήματα» είπε ο Κ. Ζίγκλερ. Ακόμα περισσότερο γίνεται το ύψος του παράνομου στοιχηματισμού, κατά τον κ. Ζίγκλερ, αν υπολογιστούν και τα ποσά που παίζονται από Ελληνες παίκτες μέσω διαδικτύου σε παιχνίδια για τα οποία έχει το αποκλειστικό δικαίωμα ο ΟΠΑΠ.

Αισιοδοξία

Η διοίκηση του τελευταίου, κατά τον κ. Ζίγκλερ, είναι αισιόδοξη ότι οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για το θέμα του διαδικτυακού στοιχηματισμού (που θεωρεί ότι έχει το αποκλειστικό δικαίωμα) θα αποδώσουν.
Για τη στρατηγική του ΟΠΑΠ τα επόμενα χρόνια μίλησε ο διευθύνων σύμβουλος Ντάμιαν Κόουπ, ο οποίος χαρακτήρισε «ιστορική χρονιά» το 2017. Οπως είπε, είναι ο πρώτος πλήρης χρόνος υλοποίησης της στρατηγικής έως το 2020 που είχε ανακοινωθεί στα μέσα του 2016 και προχωράει, με στόχο τη μετατροπή του ΟΠΑΠ σε μια εταιρία που θα παρέχει συνολικές υπηρεσίες ψυχαγωγίας.

Πρόσθεσε ότι στο τέλος του 2017 είχαν εγκατασταθεί περισσότερα από 10.000 VLTs. Σήμερα έχουμε 11.800, με στόχο τα 20.000 έως το τέλος του χρόνου. Τα virtual games έχουν ικανοποιητική πορεία και θα ενισχυθούν με νέο περιεχόμενο έως το τέλος του χρόνου, ενώ στόχος είναι να αυξηθεί σημαντικά και ο αριθμός των αυτόματων μηχανημάτων (SSBTs) έως την έναρξη του Παγκόσμιου Κυπέλλου.

Ο κ. Κόουπ αναφέρθηκε και στην πρώτη ηλεκτρονική υπηρεσία (πληρωμή λογαριασμών) που λειτουργεί ήδη στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, ενώ θα προστεθούν και άλλες ηλεκτρονικές υπηρεσίες μετά τη λήψη σχετικής άδειας από θυγατρική του ομίλου.
Για τα παιχνίδια στοιχηματισμού, είπε ότι «το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι μια καλή ευκαιρία για τους παίκτες και για εμάς, επειδή εξυπηρετεί και ο χρόνος που πραγματοποιούνται οι αγώνες».

Keywords
Τυχαία Θέματα