Πυρετώδεις προετοιμασίες για την υπαίθρια λειτουργία του Πατριάρχη

Πυρετώδεις προετοιμασίες για την υπαίθρια λειτουργία του Πατριάρχη 26.09.2018Πρόσωπα

Μήνυμα υπέρ της παγκόσμιας ειρήνης αναμένεται να στείλει από τη δυτική Θεσσαλονίκη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος...

...ο οποίος το πρωί της Κυριακής θα λειτουργήσει μαζί με τον Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίο στα συμμαχικά νεκροταφεία Ζέιτενλικ (που σημαίνει Ελαιώνας) στη μνήμη

των 20.500 θαμμένων στρατιωτών της Αντάντ που πολέμησαν στο Μακεδονικό Μέτωπο κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι εργασίες για την προετοιμασία του χώρου είναι πυρετώδεις και την εποπτεία τους έχει η Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, ενώ ο μητροπολίτης Βαρνάβας, που προσκάλεσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη, παρακολουθεί από κοντά όσα γίνονται λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την άφιξή του.

«Η παρουσία του στα συμμαχικά νεκροταφεία θα υπενθυμίσει σε όλες τις μεγάλες δυνάμεις ότι η Ελλάδα μας πάντα ήταν στο πλευρό τους» αναφέρει ο κ. Βαρνάβας στη «δημοκρατία», που βρέθηκε χθες στον χώρο της εκδήλωσης. Η υπαίθρια λειτουργία, με φόντο το μνημείο των Σέρβων και τους χιλιάδες λευκούς σταυρούς, γίνεται πρώτη φορά στην ιστορία της μεγαλύτερης νεκρόπολης στη χώρα και πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη λήξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Στα νεκροταφεία Ζέιτενλικ βρίσκονται θαμμένοι 8.089 Γάλλοι πεσόντες, 7.500 Σέρβοι, 3.000 Ιταλοί, 1.600 Βρετανοί και 400 Ρώσοι.

Ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας βρέθηκε στον χώρο χθες για να επιθεωρήσει τις εργασίες που πραγματοποιούνται. «Σε μια περίοδο ταραγμένη οι άνθρωποι προσεύχονται για την ειρήνη στον κόσμο. Αυτό θα κάνουμε την Κυριακή με τον Πατριάρχη από την περιοχή της Θεσσαλονίκης με τον νεότερο πληθυσμό του νομού. Η χώρα μας, που σήμερα ταπεινώνεται και χρωστάει, ήταν πάντα παρούσα σε όλα τα μεγάλα γεγονότα της Ευρώπης και έδωσε ό,τι σημαντικότερο είχε: τα παιδιά της. Να το θυμούνται αυτό οι υπόλοιποι λαοί» τονίζει.

Βαγγ. Στολάκης

Στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έρχεται στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου. Το Σάββατο θα βρεθεί στη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου και στις 19.30 θα παραστεί στη συναυλία μνήμης για τα 100 χρόνια. Την Κυριακή, μετά το υπαίθριο πατριαρχικό συλλείτουργο, θα καταθέσει στέφανα στα μνημεία των πεσόντων. Την Τρίτη στις 10.00 το πρωί θα αναχωρήσει από τη Θεσσαλονίκη για την Κρήτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα