Εκθεση αφιέρωμα στον Ιόλα!

Εκθεση αφιέρωμα στον Ιόλα! 26.09.2018Τέχνες

Στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης η κληρονομιά του σπουδαίου καλλιτέχνη-συλλέκτη

Τριάντα χρόνια μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου Ιόλα, ενός από τους πλέον επιδραστικούς ανθρώπους της τέχνης από τη δεκαετία του '50 έως τη δεκαετία του '70, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης διοργανώνει έκθεση αφιέρωμα με τίτλο «Αλέξανδρος Ιόλας: Η κληρονομιά».

Ενταγμένη στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Δημητρίων 2018 του Δήμου Θεσσαλονίκης,

η έκθεση, που θα εγκαινιαστεί στις 6 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως τις 20 Ιανουαρίου του 2019, θα αναδείξει τη δικτύωση του Αλέξανδρου Ιόλα σε καλλιτεχνικό και κοινωνικό επίπεδο, τη δραστηριότητα και την προσωπικότητά του μέσα από πλούσιο οπτικό, ερευνητικό και αρχειακό υλικό, μέρος του οποίου παρουσιάζεται πρώτη φορά.



Κυρίως όμως εστιάζει στην ενασχόλησή του με τη σύγχρονη τέχνη και ειδικά στην αποκαλυπτική σχέση του με μια πληθώρα καλλιτεχνών, πολύ διαφορετικών μεταξύ τους. Από τον Ντε Κίρικο στον Μαν Ρέι, από τον Χατζηκυριάκο - Γκίκα στον Βίκτορ Μπράουνερ και τον Τάκι, από τον Κάλντερ στον Ζαν Τινγκελί, από τον Μαγκρίτ στον Πίνο Πασκάλι και τον Martial Raysse, από τον Μοντιλιάνι στον Γουόρχολ, η διαδρομή που διένυσε ο Ιόλας μέσα στον καλλιτεχνικό χώρο δεν αποτυπώνει μόνο υποκειμενικές προτιμήσεις, αλλά και ένα οξύ βλέμμα, διαρκώς ανοιχτό στην καλλιτεχνική έκφραση.

Εργα για πρώτη φορά σε δημόσια θέα

Με σταθερή αγάπη προς το έργο τέχνης ως αντικείμενο, ο Ιόλας διατήρησε αμείωτα τα ανακλαστικά του απέναντι στις καλλιτεχνικές αναζητήσεις μετά τον πόλεμο, όταν συνολικό ζητούμενο ήταν η δημιουργία μιας νέας οπτικής και πολιτισμικής πραγματικότητας, προκειμένου να μεταστραφεί το κλίμα απογοήτευσης από την εξέλιξη της ζωής.

Ειδικά στις δεκαετίες 1960 και 1970 οι αναρίθμητες εκθέσεις που παρουσίασε αποδεικνύουν την καθοριστική δράση του στο διεθνές καλλιτεχνικό περιβάλλον αλλά και την υποστήριξη από μέρους του της νέας καλλιτεχνικής έκφρασης. Η έκθεση θα παρουσιάσει και τη μεγάλη εκδοτική δραστηριότητα του Αλέξανδρου Ιόλα, μέσα από ένα πλούσιο αρχείο καταλόγων που συνόδευσαν τις εκθέσεις του, ο ειδικός σχεδιασμός των οποίων τεκμηριώνει μέρος της τυπογραφικής ιστορίας, ενώ αναδεικνύει το ειδικό ενδιαφέρον του για τα συγκεκριμένα έντυπα ως αυτόνομα έργα τέχνης.

Στο πλαίσιο αυτό, πέραν των καταλόγων, αφισών, του οπτικού, ερευνητικού και αρχειακού υλικού, η έκθεση θα συμπεριλάβει τόσο τα έργα της δωρεάς του Ιόλα προς το ΜΚΣΤ (μετέπειτα ΜΜΣΤ) όσο και έργα σημαντικών καλλιτεχνών από δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, αρκετά από τα οποία παρουσιάζονται πρώτη φορά δημοσίως. Να σημειωθεί ότι το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και η Θεσσαλονίκη οφείλουν πολλά στον Αλέξανδρο Ιόλα, αφού η δωρεά έργων της συλλογής του είναι εκείνη που επέτρεψε την ίδρυση του Μακεδονικού Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης, το οποίο μετεξελίχθηκε στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
Στην έκθεση παρουσιάζονται περισσότερα από 90 έργα μεγάλων καλλιτεχνών.

Keywords
Τυχαία Θέματα