Μπουτάρης: «Ηταν λάθος οι δηλώσεις που έκανα για τη Μακεδονία»

Μπουτάρης: «Ηταν λάθος οι δηλώσεις που έκανα για τη Μακεδονία»23.11.2018Πρόσωπα

Μισή μετάνοια για τον απερχόμενο δήμαρχο. Η μάχη των διαδόχων.

Ρεπορτάζ
Φανή Χαρίση

Μετανιωμένος για τον χρόνο που πήρε θέση στο Σκοπιανό δήλωσε χθες κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος ανακοίνωσε επίσημα ότι δεν θα διεκδικήσει για τρίτη φορά τη δημαρχία.

«Παρόλο που δεν αλλάζω τη θέση μου, ήταν άκαιρη η τοποθέτησή μου σε σχέση με τον χρόνο και με τον όγκο των διαδηλώσεων και του πατριωτισμού που υπήρχε. Βέβαια, υπήρχε και τραγική παραπληροφόρηση. Με βρίζουν λες και υπέγραψα εγώ τη Συμφωνία των Πρεσπών» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μπουτάρης επανέλαβε την άποψή του ότι ο δήμαρχος «δεν είναι επάγγελμα» και πως δύο θητείες είναι αρκετές. Υποστήριξε πάλι ότι «η απόφαση είναι προσωπική και όχι κομματική» και πως επέλεξε να αποσυρθεί από τα αυτοδιοικητικά δρώμενα παρότι δημοσκοπήσεις δείχνουν υψηλά ποσοστά προτίμησης προς το πρόσωπό του και τη δημοτική παράταξη «Πρωτοβουλία».

«Η απόφαση είναι προσωπική, παρόλο που η αποδοχή μου από τις μετρήσεις είναι τρεις φορές υψηλότερη από τον δεύτερο υποψήφιο. Δεν έχω κολλήσει στην καρέκλα. Ο δήμαρχος δεν είναι επάγγελμα, δεν είναι υπηρεσία. Και δεν πρέπει να ξεπερνά τις δύο θητείες. Είμαι 76 χρονών, ήρθε η ώρα να ανοίξουν οι πόρτες για νέο κόσμο» είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο οποίος τόνισε ότι δεν εγκαταλείπει την πόλη και ότι θα συνεχίσει να ασχολείται. «Επειτα από 16 χρόνια εγκαταλείπω την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεν εγκαταλείπω την πόλη» είπε και πρόσθεσε πως θα είναι ισόβιο μέλος στο διοικητικό συμβούλιο του Μουσείου Ολοκαυτώματος.

Ανέφερε επίσης ότι η αποχαιρετιστήρια συνέντευξη θα δοθεί στις 31 Αυγούστου 2019, όταν λήγει η θητεία του, και αναφέρθηκε στην εξωστρέφεια και την τουριστική ανάπτυξη της πόλης, στο οικονομικό συμμάζεμα του δήμου μετά την υπόθεση της υπεξαίρεσης, στη δημιουργία κοινωνικών δομών για τις ευπαθείς ομάδες, στις πεζοδρομήσεις και στα έργα που εκτελούνται στη Θεσσαλονίκη.

Για το μέλλον της δημοτικής παράταξής του ο κ. Μπουτάρης είπε πως «δεν θα διαλυθεί» και πως ο ίδιος δεν θα ορίσει διάδοχη κατάσταση ούτε θα δώσει δαχτυλίδια.

----

Ο Δημήτρης Κούβελας και οι άλλοι επίδοξοι δήμαρχοι

Στο κάδρο των υποψηφίων για τον Δήμο Θεσσαλονίκης εισέβαλε πλαγίως χθες ο δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «Εντάξει» του Στ. Καλαφάτη Δημήτρης Κούβελας. Με μια λιτή δήλωση σχετικά με την απόφαση του Γιάννη Μπουτάρη να μη θέσει εκ νέου υποψηφιότητα, ο γιος του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης Σωτήρη Κούβελα είπε: «Η περίοδος Γ. Μπουτάρη στον Δήμο Θεσσαλονίκης έκλεισε. Προσκαλώ τους συμπολίτες μου “Ν' αλλάξουμε την πόλη”. Είναι ευθύνη της γενιάς μας». Τη λιτή δήλωση, μάλιστα, συνόδευε μια φωτογραφία με τον ίδιο να κρατά το βιβλίο του «Ν' αλλάξουμε (την) πόλη» που είχε εκδώσει πριν από λίγα χρόνια.

Στο στρατόπεδο της Ν.Δ. τηρείται προς το παρόν «σιγή ασυρμάτου». Ωστόσο, λέγεται ότι είναι κοντά σε ένα πρόσωπο που έχει μεγάλη πολιτική εμπειρία, έχει υπηρετήσει τη Ν.Δ. και κυρίως είναι «μητσοτακικός».

Στο σκηνικό μπήκε χθες με ανάρτηση στο facebook και ο δικηγόρος Ανδρέας Παπαμιμίκος, πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και πρώην γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.

«Η πόλη μας δεν αλλάζει απλώς σελίδα, αλλάζει εποχή. Και οι μεγάλες ευκαιρίες που ανοίγονται για πρώτη φορά μπροστά της δεν πρέπει να χαθούν. Είναι στο χέρι μας όλοι μαζί να τις κερδίσουμε» έγραψε.

Η Εύα Καϊλή λέγεται ότι θα παραμείνει στη λίστα για την Ευρωβουλή, παρότι αρχικά είχε ακουστεί ότι της προτάθηκε η υποψηφιότητα του δήμου.

Στην «Πρωτοβουλία» θα ανοίξει η διαδικασία εκλογής του υποψήφιου δημάρχου. Σε αυτήν αναμένεται να δηλώσουν παρόντες η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καλυψώ Γούλα και ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Σπύρος Πέγκας.

Παρών φέρεται ότι είναι και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος και συνιδρυτής της «Πρωτοβουλίας» Π. Αβραμόπουλος.

Φ.Χ.

Keywords
Τυχαία Θέματα