Πολικό κρύο αφήνει ο χιονιάς

Πολικό κρύο αφήνει ο χιονιάς28.02.2018Ρεπορτάζ

Εξασθένηση των φαινομένων αλλά και ολικός παγετός στη βόρεια Ελλάδα

Χιόνια και ισχυρές βροχοπτώσεις έπληξαν και χθες πολλές περιοχές της χώρας, ενώ σήμερα αναμένεται να παιχτεί η τελευταία πράξη της κακοκαιρίας.

Το πρωί τα έντονα φαινόμενα (βροχές, καταιγίδες και χαλάζι) θα «επισκεφτούν» τις Κυκλάδες και στη συνέχεια τα νησιά του βόρειου, του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν μέχρι το μεσημέρι σε περιοχές

της δυτικής και της κεντρικής Μακεδονίας (σε υψόμετρο άνω των 200 μέτρων) και μέχρι τις απογευματινές ώρες σε πεδινές περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Από το απόγευμα, πάντως, τα φαινόμενα θα υποχωρήσουν και τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι, πλέον, οι ενισχυμένοι βορειοδυτικοί άνεμοι και η πτώση της θερμοκρασίας, η οποία θα είναι ιδιαίτερα αισθητή στη βόρεια Ελλάδα.

Ο Μάρτης θα μπει... γδάρτης, καθώς η αυριανή ημέρα θα είναι αρκετά ψυχρή και ο παγετός στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα είναι ολικός. Την Παρασκευή ο καιρός θα βελτιωθεί αισθητά, καθώς εγκαθίστανται στη χώρα μας νοτιάδες, που θα φέρουν θερμές αέριες μάζες από την Αφρική και έτσι ο υδράργυρος θα πάρει την ανιούσα. Παρά ταύτα, η μετεωρολογική αστάθεια θα διατηρηθεί και το Σαββατοκύριακο, με βροχές και καταιγίδες στα δυτικά, στα βόρεια και στο ανατολικό Αιγαίο.

Στη Μακεδονία

Στο μεταξύ, η επέλαση του χιονιά στη βόρεια Ελλάδα έκανε μία μικρή ανάπαυλα, δίνοντας χρόνο για την αποκατάσταση των προβλημάτων που δημιούργησε, ωστόσο άφησε πίσω του ανοιχτές πληγές. Συγκεκριμένα, στη Σιθωνία Χαλκιδικής σημειώθηκε κατολίσθηση στο ύψος της Λαγόμανδρας. Το περιστατικό σημειώθηκε λίγο μετά τις 10.30 το πρωί, έπειτα από ισχυρές βροχοπτώσεις, χωρίς ωστόσο να τραυματιστείς κανείς. Για περίπου πέντε ώρες παρέμεινε χθες το πρωί κλειστός ο κάθετος άξονας της Εγνατίας Οδού Θεσσαλονίκη - Προμαχώνας, στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, λόγω ανατροπής νταλίκας. Η νταλίκα που μετέφερε καλαμπόκια, εξετράπη της πορείας της και ανετράπη. Το φορτίο έπεσε στο οδόστρωμα και σχηματίστηκε ουρά ακινητοποιημένων οχημάτων.



Εξάλλου, απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ή χιονολάστιχων σε τμήματα των περισσότερων νομών της βόρειας Ελλάδας, ενώ με αποφάσεις των δημάρχων παρέμειναν κλειστά τα σχολεία σε Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα και Γρεβενά. Κλειστά παρέμειναν τα σχολεία και σε ολόκληρη την ανατολική Μακεδονία και την Ξάνθη, όπως επίσης και το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στην Καβάλα. Πολλές περιοχές της Θάσου παρέμεναν από το βράδυ της Δευτέρας χωρίς ρεύμα, έπειτα από διακοπή στην ηλεκτροδότηση, καθώς λόγω των θυελλωδών ανέμων κόπηκαν εναέρια καλώδια.

«Αναμένουμε παγετό και παραμένουμε σε επιφυλακή» δηλώνει στη «δημοκρατία» η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου.

Keywords
Τυχαία Θέματα