Στη Θεσσαλονίκη η πρώτη μεταμόσχευση άκρου

Στη Θεσσαλονίκη η πρώτη μεταμόσχευση άκρου28.02.2018Πρόσωπα

Η νοσοκομειακή ιστορία της πόλης από τα βυζαντινά χρόνια έως σήμερα μέσα από μια πρωτότυπη ξενάγηση

Ρεπορτάζ
Μαρία Μαθιοπούλου

Ενα διαφορετικό ταξίδι στην ιστορία της Θεσσαλονίκης μέσα από την ιατρική και την περίθαλψη προσφέρει η θεσσαλονικιώτικη εταιρία πολιτιστικών διαδρομών dot2dot, που φέρνει στην επιφάνεια μια πόλη

άγνωστη στους πολλούς. Η ξεχωριστή αυτή θεματική διαδρομή με τίτλο «Αναζητώντας θεραπεία: Η ιστορία της πόλης μέσα από την ιατρική και την περίθαλψη» δεν μοιάζει με καμία από τις συμβατικές και είναι σύλληψη δύο νέων γυναικών, της Χριστίνας Βρακά και της Βασιλικής Καρτσιακλή, ιδρυτριών της dot2dot.



Η ξενάγηση αρχίζει από τον Ναό των Αγίων Αναργύρων στην Ανω Πόλη και δη από μια τοιχογραφία του που απεικονίζει την πρώτη μεταμόσχευση ανθρώπινου μέλους, συγκεκριμένα ποδιού, στα βυζαντινά χρόνια. Κάπως έτσι αρχίζει να ξετυλίγεται το κουβάρι της ιστορίας, με την παρουσίαση των ιατρικών συνηθειών επί Βυζαντίου, μια περίοδο κατά την οποία η επίκληση στο θείο για τη θεραπεία του αρρώστου κυριαρχεί.

Η θεματική διαδρομή συνεχίζεται με την οθωμανική κυριαρχία στη Θεσσαλονίκη και κάποια μεγάλα νοσοκομεία, όπως είναι ο «Αγιος Δημήτριος», ο οποίος δημιουργήθηκε ως δημοτικό νοσοκομείο στα τέλη του 19ου αιώνα. Σταθμοί στη διαδρομή είναι, επίσης, διάφορα νοσοκομειακά ιδρύματα κοινοτήτων της Θεσσαλονίκης, όπως το Εβραϊκό Νοσοκομείο, που είναι το σημερινό Ιπποκράτειο, το Γαλλικό Νοσοκομείο στον Φραγκομαχαλά, ένα κτίριο που σήμερα στέκει εγκαταλειμμένο δίπλα στην Καθολική Εκκλησία, αλλά και το Ιταλικό Νοσοκομείο, το γνωστό ως Λοιμωδών.



Στην ιστορική αυτή πορεία οι επισκέπτες βλέπουν τον εκσυγχρονισμό των νοσοκομειακών υποδομών αλλά και την εξέλιξη της περίθαλψης μέσα στα χρόνια, πώς από τα τάματα και τα μαντζούνια η πόλη φτάνει στη σύγχρονη επιστήμη της ιατρικής. Στην ξενάγηση περιλαμβάνονται, επίσης, ιστορικά φαρμακεία της πόλης, όπως αυτά του Πεντζίκη και του Ζωγράφου, και γίνεται αναφορά σε μεγάλους Θεσσαλονικείς γιατρούς.

Το ταξίδι στο παρελθόν καταλήγει στον Ναό του Αγίου Αντωνίου, στο τέμπλο του οποίου έδεναν από κρίκους τους ψυχικά ασθενείς, πιστεύοντας πως ο άγιος θα τους θεραπεύσει. Εως και σήμερα οι κρίκοι βρίσκονται εκεί. «Η ανταπόκριση του κόσμου στη συγκεκριμένη θεματική διαδρομή είναι μεγάλη. Ειδικά επισκέπτες που έρχονται για ιατρικά συνέδρια δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον, γιατί μαθαίνουν μια ξένη πόλη μέσα από το αντικείμενό τους» λέει στη «δημοκρατία» η αρχαιολόγος και ξεναγός Βασιλική Καρτσιακλή.

Keywords
Τυχαία Θέματα