Πόλεμος στο δολάριο από τον Ερντογάν

Πόλεμος στο δολάριο από τον Ερντογάν03.09.2018Ειδήσεις

Ο «σουλτάνος» απειλεί τις ΗΠΑ με αλλαγή νομίσματος στις συναλλαγές του με τη Ρωσία, ενώ «βλέπει» γκιουλενιστές στο Κιργιστάν

Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Νέες απειλές κατά των ΗΠΑ, τις οποίες κατηγόρησε πως συμπεριφέρονται «σαν άγριος λύκος», εκτόξευσε το Σαββατοκύριακο ο Ερντογάν, διαμηνύοντας πως η Τουρκία σκοπεύει

να πάψει να χρησιμοποιεί το δολάριο στις εμπορικές συναλλαγές της με τη Ρωσία!

«Η Αμερική συμπεριφέρεται σαν άγριος λύκος. Μην την πιστεύετε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο «σουλτάνος», απευθυνόμενος σε επιχειρηματίες στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στο Κιργιστάν. Υπογράμμισε δε πως ήδη η Αγκυρα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα, ώστε οι δύο πλευρές στις μεταξύ τους εμπορικές συναλλαγές να καταργήσουν το δολάριο - ως αντίδραση στις οικονομικές κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ουάσινγκτον σε Τουρκία και Ρωσία. «Το να χρησιμοποιούμε το δολάριο το μόνο που κάνει είναι να μας βλάπτει. Δεν θα το βάλουμε κάτω, θα βγούμε νικητές» υποστήριξε ο Ερντογάν, που πάντως δεν έχασε την ευκαιρία -εκτός... έδρας αυτή τη φορά- να θυμηθεί τον μεγάλο του εχθρό, τον ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Συγκεκριμένα, δεν δίστασε να καλέσει το Κιργιστάν να καταστείλει τις οργανώσεις που συνδέονται με το δίκτυο Γκιουλέν, το οποίο, ως γνωστόν, η Αγκυρα θεωρεί υπεύθυνο για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Το ζήτημα της διάλυσης του δικτύου έθεσε μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος και κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Κιργίζιο ομόλογό του, τον πρόεδρο Σουρανμπάι Ζεενμπέκοφ, υποστηρίζοντας πως ο Γκιουλέν αποτελεί απειλή και για τη χώρα του.

«Δεν θέλουμε ο αδελφός λαός να αντιμετωπίσει τέτοια προβλήματα. Μπορεί (οι υποστηρικτές του Γκιουλέν) να διεισδύσουν στο υπουργείο Εσωτερικών, σε στρατιωτικές δομές, ένα τέτοιο πραξικόπημα μπορεί να συμβεί και στο Κιργιστάν» προειδοποίησε χαρακτηριστικά τον Ζεενμπέκοφ ο Ερντογάν. Ο πρόεδρος του Κιργιστάν πάντως, στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου, δεν έδωσε κάποια υπόσχεση στον «σουλτάνο».

«Βάρεσε κανόνι» και εταιρία υποδημάτων

Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες υποδημάτων στην Τουρκία, η Hotiç, η οποία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Cumhuriyet», χρεοκόπησε την Παρασκευή. «Λόγω της πρόσφατης έλλειψης ρευστότητας στην αγορά και της αύξησης των επιτοκίων σε επίπεδο που δεν μπορούσε να προβλεφθεί λόγω της υπερβολικής υποτίμησης της τουρκικής λίρας, η εταιρία μας αντιμετωπίζει προβλήματα στις βραχυπρόθεσμες πληρωμές της» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Αλιχάν Χοτίτς περιγράφοντας την κατάσταση.

Keywords
Τυχαία Θέματα