Nέο κυβερνητικό κρεσέντο παροχολογίας

Nέο κυβερνητικό κρεσέντο παροχολογίας03.09.2018Πρόσωπα

Δραγασάκης και Αχτσιόγλου έδωσαν πάλι υποσχέσεις για συντάξεις, μισθούς και φορολογία

Στο φουλ δουλεύουν οι μηχανές της κυβερνητικής παροχολογίας, εν όψει της ομιλίας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης το προσεχές Σάββατο, όπως φάνηκε και από τις χθεσινές δηλώσεις

του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου.

Οι δανειστές παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τις τοποθετήσεις των κυβερνητικών στελεχών, ενώ στο μικροσκόπιό τους θα μπουν σήμερα και τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για την πορεία του ΑΕΠ το β' τρίμηνο της φετινής χρονιάς. Το α' τρίμηνο είχε κλείσει με ανάπτυξη 2,3% και ο πήχης για την ετήσια ανάπτυξη έχει τεθεί στο 1,9%.

Ο κ. Δραγασάκης, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, καλλιέργησε ξανά μεγάλες προσδοκίες για αποφυγή της μείωσης των συντάξεων, παρότι εμφανίστηκε λιγότερο κατηγορηματικός σε σχέση με τις προηγούμενες δηλώσεις του.
Επιπλέον, προανήγγειλε «στοχευμένες φοροελαφρύνσεις» σε ορίζοντα... τετραετίας! Οπως υποστήριξε, ο βασικός στόχος της μεταμνημονιακής περιόδου «δεν συνάδει με μέτρα, όπως η περικοπή των συντάξεων... Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για αυτό, ούτως ώστε να μην υπάρξει περικοπή συντάξεων».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επιδόθηκε σε κρεσέντο υποσχέσεων για φοροελαφρύνσεις: «Από Προϋπολογισμούς περικοπών, από εδώ και πέρα θα μιλάμε για στοχευμένες φοροελαφρύνσεις, στοχευμένες στηρίξεις των κοινωνικά αδυνάτων και του κοινωνικού κράτους. Οι δυνατότητες που θα έχουμε το 2019 θα είναι υπαρκτές, το 2020 θα είναι ακόμα μεγαλύτερες και το 2021 και το 2022 ακόμα μεγαλύτερες».

Από την πλευρά της, η κυρία Αχτσιόγλου επανέλαβε στην «Αυγή της Κυριακής» την πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει τον υποκατώτατο μισθό των 511 ευρώ. Προανήγγειλε ακόμα ότι η διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού «θα ξεκινήσει άμεσα και θα διαρκέσει περίπου τέσσερις μήνες».

Οπως είπε, «θα επηρεαστούν θετικά και εργαζόμενοι που αμείβονται με ποσά πάνω από τον σημερινό κατώτατο μισθό, τα οποία θα ξεπεράσει το νέο επίπεδο του κατώτατου μισθού». Η υπουργός Εργασίας θα υπογράψει σήμερα την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων για τέσσερις κλάδους: τράπεζες, ναυτιλιακά πρακτορεία, ναυτιλιακές επιχειρήσεις, γραφεία ταξιδίων και τουρισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα