Γαστρονομικό ταξίδι από 33 σεφ στη Χαλκιδική!

Γαστρονομικό ταξίδι από 33 σεφ στη Χαλκιδική!03.09.2018Περιφέρεια

Μοναστηριακά γεύματα, μεσογειακές γεύσεις και πιάτα των αλησμόνητων πατρίδων θα έχει το KOUZINA 2019

Ρεπορτάζ
Μαρία Μαθιοπούλου

Η αρχαιολογική και η μοναστηριακή κουζίνα, οι θαλασσινές γεύσεις, η κουζίνα των αλησμόνητων πατρίδων, αλλά και η μεσογειακή κουζίνα, όλες με πρώτες ύλες από τον θαλάσσιο πλούτο της Χαλκιδικής και τα καταπράσινα αθωνικά βουνά, θα αποτελέσουν την πηγή έμπνευσης των 33, Ελλήνων και ξένων, σεφ

που θα συμμετάσχουν στο γαστρονομικό αφιέρωμα KOUZINA 2019, από τις 15 Μαΐου έως τις 15 Ιουνίου του επόμενου έτους.

Το αφιέρωμα διοργανώνεται από τον Προαθωνικό Οργανισμό Τουρισμού στην ανατολική Χαλκιδική και εστιάζει σε πέντε θεματικές εβδομάδες: στην αρχαιοελληνική κουζίνα θα προωθηθούν η άγρια τρούφα του Χολομώντα, η ντόπια μανιταροπαραγωγή, το μέλι, ο οίνος και η αρνιώτικη μουντοβίνα. Στη μοναστηριακή, αυθεντικά, θρησκευτικά κουρμπάνια, παρουσιάσεις αθωνικών οίνων, επιδείξεις αγιορειτικής μαγειρικής, αλλά και μοναστηριακά δείπνα θα βρεθούν στο επίκεντρο.

Με βάση την ψαροφαγία, οι οκτώ «μοναστηριακές βραδιές» θα αναδείξουν τον τρόπο με τον οποίο οι μοναχοί τη συνδέουν με τη χρήση άγριων χόρτων, βοτάνων και ζαρζαβατικών από τις πλαγιές των πράσινων αθωνικών βουνών. Η κουζίνα των αλησμόνητων πατρίδων θα προωθήσει τον τρόπο με τον οποίο τα τοπικά προϊόντα χρησιμοποιήθηκαν από τους Πόντιους και Μικρασιάτες μετοίκους του τόπου. Περέκ με γέμιση παλαιοχωρινής πατάτας, θαλασσινοί μεζέδες όπως προσφέρονταν στα αστικά δείπνα της Σμύρνης, αυθεντικά ζυμαρένια μικρασιάτικα μαντί θα είναι μερικά από τα πιάτα.

Στη θαλασσινή κουζίνα τα πρωτεία θα έχει η Καβάλα, που θα είναι ο τιμώμενος ελληνικός προορισμός του KOUZINA 2019, ενώ η μεσογειακή θεματική ενότητα θα είναι αφιερωμένη στη σλοβένικη κουζίνα και θα εστιάσει στην προώθηση του ντόπιου κρέατος, όπως αυτό συνδυάζεται με το εποχικό καλοκαιρινό ζαρζαβάτι των κάμπων των Νέων Ρόδων και της Ιερισσού.

Μέσω των παράλληλων δραστηριοτήτων που θα πλαισιώσουν το KOUZINA θα δοθεί έμφαση στο concept «τι μπορεί να κάνει κάποιος σε μία παραδοσιακή ελληνική αυλή», όπου ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει μαθήματα παραδοσιακής μαγειρικής ή ζαχαροπλαστικής από ντόπιες νοικοκυρές. Να σημειωθεί πως 16 τοπικοί σύλλογοι θα αναλάβουν μέρος των κύριων και παράλληλων δραστηριοτήτων της διοργάνωσης, την οποία θα καλύψουν Γάλλοι, Αυστριακοί, Σκανδιναβοί, Γερμανοί, Κύπριοι, Ελληνες, Ιταλοί και Σλοβένοι δημοσιογράφοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα