Πανελλήνιες: Εύκολα τα Αρχαία και απαιτητικά τα Μαθηματικά!

Πανελλήνιες: Εύκολα τα Αρχαία και απαιτητικά τα Μαθηματικά!12.06.2018Παιδεία

Δεύτερη μέρα των εξετάσεων με χαμόγελα, αλλά και σκεπτικισμό για τους υποψηφίους

Ρεπορτάζ
Αντώνης Τριανταφύλλου

Χαμόγελα στους υποψηφίους της ομάδας προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών και σκεπτικισμό σε αυτούς των ομάδων Θετικών Σπουδών και Οικονομίας και Πληροφορικής έφεραν τα θέματα στα Αρχαία Ελληνικά και τα Μαθηματικά,

αντίστοιχα, κατά τη δεύτερη μέρα των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων για τα Γενικά Λύκεια. Πιο εύκολα σε γενικές γραμμές χαρακτηρίστηκαν τα θέματα στα Αρχαία Ελληνικά Κατεύθυνσης, με μικρές δυσχέρειες στο άγνωστο κείμενο, και για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πολύ απαιτητικά θέματα στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης.

Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και πέρυσι και, λόγω του αυξημένου συντελεστή των δύο αυτών μαθημάτων, εκτιμάται ότι σε γενικές γραμμές θα ευνοηθούν βαθμολογικά οι υποψήφιοι της Θεωρητικής Κατεύθυνσης, ενώ στα Μαθηματικά ο πήχης των βαθμολογιών εκτιμάται ότι θα κινηθεί χαμηλότερα.

Η Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων ανακοίνωσε ότι η επιλογή του προς μετάφραση αδίδακτου κειμένου από τη «Ρητορική» του Αριστοτέλη προϋποθέτει -για την απόδοση σε δόκιμο νεοελληνικό λόγο- εξοικείωση με την ορολογία του ιδιαίτερα απαιτητικού θεωρητικού κειμένου.

Η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστηρίων Ελλάδας, από την πλευρά της, σχολίασε ότι τα θέματα της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας αξιολογούνται ως αναμενόμενα και βατά. Ως προς το διδαγμένο κείμενο, οι υποψήφιοι κλήθηκαν να διαγωνιστούν στην «Πολιτεία» του Πλάτωνα.

Συγκεκριμένα, οι ερμηνευτικές ερωτήσεις απευθύνονταν σε καλά προετοιμασμένους μαθητές. Η ερώτηση της εισαγωγής διακρίνεται από πρωτοτυπία, εφόσον ήταν κλειστού τύπου και συγκεκριμένα αντιστοίχισης. Η λεξιλογική, με τη σειρά της, εντάσσεται σε παρεμφερές πλαίσιο με τη λεξιλογική των πανελλαδικών του 2017.

Ως προς το αδίδακτο κείμενο, που είναι απόσπασμα από τη «Ρητορική» του Αριστοτέλη, παρότι οι μαθητές υποστηρίχθηκαν λεξιλογικά, υπήρχαν σημεία που απαιτούσαν υψηλό βαθμό εξάσκησης από τους υποψηφίους. Οι παρατηρήσεις της γραμματικής και του συντακτικού χαρακτηρίζονται απλές, χωρίς ιδιαίτερο βαθμό δυσκολίας. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης θεωρήθηκαν ιδιαίτερα απαιτητικά. Σύμφωνα με την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, τα θέματα χαρακτηρίζονται παρόμοιας δυσκολίας με τα αντίστοιχα περσινά και κάλυψαν μεγάλο μέρος της ύλης, όχι όμως στο απαραίτητο εύρος, με κλιμάκωση ως προς τη δυσκολία.

Οι υποψήφιοι, σύμφωνα με τη Μαθηματική Εταιρεία, έπρεπε να έχουν καλή γνώση της ύλης των Μαθηματικών των προηγούμενων τάξεων. Τα θέματα των Μαθηματικών Προσανατολισμού, σύμφωνα με την ΟΕΦΕ, ήταν απαιτητικά και σε πολλά σημεία θα δημιουργήσουν προβλήματα στα παιδιά. Υπήρχαν δύσκολες πράξεις και δεν εξετάζουν σημαντικό τμήμα της ύλης. Η θεωρία είναι βατή για τους υποψηφίους.

Το δεύτερο θέμα είναι μέτριας δυσκολίας με αρκετές πράξεις. Το τρίτο θέμα βασίζεται σε άσκηση του σχολικού βιβλίου, έχει όμως δύσκολες πράξεις. Το τέταρτο θέμα είναι αρκετά δύσκολο για πολύ καλά προετοιμασμένους και με κριτική ικανότητα μαθητές.
Αύριο οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων επιστρέφουν στα εξεταστικά κέντρα για να διαγωνιστούν στην Ιστορία, στη Φυσική και την Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον ανάλογα με την ομάδα προσανατολισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα