«Εφυγε» πλήρης ημερών στα 94 η Τσουδερού

«Εφυγε» πλήρης ημερών στα 94 η Τσουδερού12.06.2018Πρόσωπα

Εφυγε χθες από τη ζωή, σε ηλικία 94 ετών, η πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, βουλευτής της Ν.Δ. και δημοσιογράφος Βιργινία Τσουδερού.

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης στις 24 Ιουνίου 1924 και σπούδασε οικονομικά, φιλοσοφία και πολιτικές επιστήμες στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δημοσιονομικά στο πανεπιστήμιο

της Μινεσότα (ΗΠΑ) και οικονομικά περιφερειακής ανάπτυξης στο Ράντκλιφ-Χάρβαρντ (ΗΠΑ).

Το 1974 εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής Αθηνών (Ενωση Κέντρου-Νέες Δυνάμεις), θέση στην οποία επανεξελέγη στις εκλογές του 1977. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΚΟΔΗΣΟ τον Μάρτιο 1979. Στις εκλογές του 1985 εξελέγη βουλευτής Επικρατείας ως ανεξάρτητη-συνεργαζόμενη με τη Ν.Δ. Τον Ιούνιο του 1989 εξελέγη βουλευτής Α΄ Αθηνών, καθώς και βουλευτής Επικρατείας τον Νοέμβριο του 1989 και τον Απρίλιο του 1990 (Ν.Δ.). Με γνώση και πείρα στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, η Βιργινία Τσουδερού ανέλαβε υφυπουργός Εξωτερικών (1991-93) στην κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Από νεαρή ηλικία η Βιργινία Τσουδερού είχε πλούσια κοινωνική και πολιτιστική δράση. Σημαντικό υπήρξε και το συγγραφικό έργο της, με έκδοση βιβλίων πολιτικού και κοινωνικού περιεχομένου. Της έχει απονεμηθεί το βραβείο «Γυναίκες της Ευρώπης». Εχει τιμηθεί με το Αργυρό Μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων (2008), με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος Μακαρίου Α΄ της Κυπριακής Δημοκρατίας και με τον Τίμιο Σταυρό του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου Α΄ Τάξεως του Πατριαρχείου της Αλεξανδρείας.

Τη θλίψη για τον θάνατο της Βιργινίας Τσουδερού εξέφρασε η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του τόπου. «Υπήρξε μια γενναία Ελληνίδα, η οποία υπηρέτησε, καθ’ όλη τη μακρά διαδρομή του δημόσιου βίου της, με συνέπεια και αυταπάρνηση το εθνικό και το δημόσιο συμφέρον» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Η Ν.Δ., σε ανακοίνωσή της, εξήρε τη «σεμνότητα, το ήθος και την αποτελεσματικότητα της εκλιπούσης». Τα συλλυπητήριά τους εξέφρασαν επίσης, μεταξύ άλλων, το ΥΠΕΞ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, το Ποτάμι, το ΚΙΔΗΣΟ, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο Κωστής Χατζηδάκης, η Ντόρα Μπακογιάννη και η Κατερίνα Παπακώστα.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί αύριο, στις 12 το μεσημέρι, από το Α΄ Νεκροταφείο.

Keywords
Τυχαία Θέματα