«Ψύχος» μεταξύ Ιερώνυμου και Γαβρόγλου

«Ψύχος» μεταξύ Ιερώνυμου και Γαβρόγλου12.06.2018Πρόσωπα

Συνάντηση για την επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας

Προσπάθεια για να σπάσει ο πάγος κατέβαλαν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου και αναζήτησαν σημείο επαφής για την επανέναρξη του ουσιαστικού διαλόγου ανάμεσα στην Πολιτεία και την Εκκλησία.

Η συνάντηση, που έγινε χθες το απόγευμα στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, είχε διερευνητικό χαρακτήρα και το ζητούμενο, που επιτεύχθηκε, ήταν

να ανοίξει πάλι ο δίαυλος επικοινωνίας. Το κλίμα ανάμεσα στο υπουργείο Παιδείας και στην Εκκλησία της Ελλάδος το τελευταίο διάστημα δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να χαρακτηριστεί ιδανικό.

Μια σειρά ζητημάτων, όπως η διάταξη με την οποία το υπουργείο Παιδείας απομάκρυνε από τη διαχείριση του Ιδρύματος της Τήνου τον εκπρόσωπο της Εκκλησίας, αλλά και η προσφυγή που κατέθεσε πριν από λίγες εβδομάδες η Ιερά Σύνοδος στο ΣτΕ κατά του οργανισμού του υπουργείου Παιδείας είναι μόνο μερικές από τις αιτίες και τις αφορμές του ψυχροπολεμικού κλίματος.

Το κλίμα ήταν αρκετά ψυχρό και τυπικό, παρότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο Κώστας Γαβρόγλου συζήτησαν για περισσότερη από μιάμιση ώρα. Οι δυο τους ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν να καθοριστεί μέσα στον Ιούλιο ημερομηνία για τη σύγκληση της επιτροπής διαλόγου Πολιτείας και Εκκλησίας. Ο υπουργός Παιδείας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αντάλλαξαν απόψεις και για την εκκλησιαστική εκπαίδευση, όπως και για μια σειρά ζητημάτων διοικητικής φύσης. Το μόνο που δεν υπήρξε στην ατζέντα των συνομιλιών τους ήταν το ζήτημα των Θρησκευτικών, καθώς υπάρχει και λειτουργεί ομαλά η σχετική επιτροπή διαλόγου για το θέμα αυτό.

«Περίπου σε έναν μήνα θα έχουμε τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκκλησίας - Πολιτείας και κάνουμε μια προεργασία για τον καθορισμό της ατζέντας. Συζητήσαμε για διάφορα ζητήματα και θα τα κωδικοποιήσουμε εν όψει της συνάντησης» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Κώστας Γαβρόγλου, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εμφανίστηκε ικανοποιημένος, τονίζοντας την ύπαρξη καλής διάθεσης και πνεύματος συνεργασίας, υπογραμμίζοντας πως τα όποια προβλήματα προτιμά να λύνονται «σιγά σιγά με υπομονή, με συνεργασία και να μην τα λύνουμε στα παράθυρα των τηλεοράσεων».

Aντ. Τριανταφύλλου

Keywords
Τυχαία Θέματα