Ο Νίμιτς εκβιάζει τους Σκοπιανούς με τις... ελληνικές εκλογές

Ο Νίμιτς εκβιάζει τους Σκοπιανούς με τις... ελληνικές εκλογές06.09.2018Πρόσωπα

Να αποδεχθούν τη Συμφωνία των Πρεσπών καλεί τους Σκοπιανούς ο Μάθιου Νίμιτς, ρίχνοντας τη... βόμβα ότι, αν δεν το πράξουν τώρα, μπορεί να γίνει αλλαγή της ελληνικής κυβέρνησης και να απαιτηθούν άλλα 25 χρόνια έως ότου υπάρξει νέα ευκαιρία για επίλυση του ονοματολογικού.

Είκοσι πέντε ημέρες πριν από το δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, σε συνέντευξη που έδωσε στο «BalkanInsight», προειδοποίησε όλους στην ΠΓΔΜ, ιδίως την αντιπολίτευση, ότι είναι παράλογο να περιμένουν καλύτερη συμφωνία στο μέλλον. «Τους απαντώ: Δεν ξέρετε πού θα βρίσκεται τότε η Ε.Ε. Αν θέλουν να εντάξουν ένα νέο μέλος, δεν ξέρετε τι θα συμβεί στο ΝΑΤΟ, δεν ξέρετε τι θα γίνει στην Ελλάδα με τις αλλαγές κυβέρνησης» τόνισε ο Νίμιτς.

Πρόσθεσε, δε, ότι, αν η ΠΓΔΜ απορρίψει τη Συμφωνία των Πρεσπών στο δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου ή στη Βουλή, μπορεί να μεσολαβήσουν ακόμα 25 χρόνια έως ότου υπάρξει νέα ευκαιρία για επίλυση του ονοματολογικού. «Εάν δεν εγκριθεί, δεν διαβλέπω άλλη λύση βραχυπρόθεσμα (…). Χρειάστηκαν 25 χρόνια για να πετύχουμε αυτή τη λύση και ενδέχεται να απαιτηθούν άλλα 25, εάν απορριφθεί» είπε ο διπλωμάτης.

Ο Μάθιου Νίμιτς υποστήριξε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι «δίκαιη και έντιμη», και υπενθύμισε ότι στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν ξέσπασε η κόντρα για το όνομα, η κυρίαρχη εντύπωση στα Σκόπια ήταν πως ο χρόνος λειτουργούσε υπέρ τους. Η Ελλάδα -πίστευε η σκοπιανή ηγεσία- σύντομα θα υποχωρούσε και η ένταση θα καταλάγιαζε, οδηγώντας σε αναγνώριση της χώρας με το συνταγματικό όνομά της.

Αντίθετα, ο ίδιος προειδοποιούσε ότι η υπόθεση θα έπρεπε να διευθετηθεί το ταχύτερο δυνατόν, ώστε να δρομολογηθεί η ευρωπαϊκή προοπτική της νεότευκτης τότε χώρας. «Τα πράγματα μπορεί να γίνουν καλύτερα, αλλά μπορεί να πάνε και προς το χειρότερο» είπε.

Ερχεται Αθήνα ο Στόλτενμπεργκ

Στην Αθήνα θα βρεθεί σήμερα, πραγματοποιώντας επίσκεψη «αστραπή», ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση αναφορικά με την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και την ένταξη των Σκοπίων στη Συμμαχία.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Στόλτενμπεργκ θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα, έχοντας προηγουμένως επισκεφτεί τα Σκόπια.

Keywords
Τυχαία Θέματα