Μήνας δασικών χαρτών για την ανατολική Αττική

Μήνας δασικών χαρτών για την ανατολική Αττική06.09.2018Άρθρα

Μεταξύ αυτών που θα αναρτηθούν έως το τέλος Σεπτεμβρίου είναι για το Μάτι και τον Νέο Βουτζά

Από τον
Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

Μήνας των δασικών χαρτών θα είναι ο Σεπτέμβριος για την ανατολική Αττική, καθώς αναμένεται να αναρτηθούν όλοι οι δασικοί χάρτες της περιοχής.

Σύντομα θα ξεκινήσει η κατάρτιση των δασικών χαρτών και στο υπόλοιπο 46% της χώρας, καθώς οι σχετικές συμβάσεις υπεγράφησαν πριν από λίγες ημέρες.

Στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι στο τέλος

του 2019 να έχουν αναρτηθεί χάρτες στο 90% της ελληνικής επικράτειας.

Μεταξύ των χαρτών που θα αναρτηθούν έως το τέλος του μήνα είναι και αυτοί σε Μάτι και Νέο Βουτζά, με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο να υπογραμμίζει ότι η καμένη περιοχή κηρύσσεται αναδασωτέα και οριοθετείται, ώστε να αποτραπούν φαινόμενα εκμετάλλευσης ή κερδοσκοπίας. Παράλληλα, το υπουργείο θα αναλάβει σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο την πολεοδομική οργάνωση της ευρύτερης περιοχής γύρω από το Μάτι.

Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, εντός του Σεπτεμβρίου αναρτώνται οι δασικοί χάρτες σε όλη την ανατολική Αττική.

Δημοτικές ενότητες

Πρόκειται για τις δημοτικές ενότητες Αρτέμιδας, Σπάτων, Ραφήνας, Αγίου Στεφάνου, Διονύσου, Ροδόπολης, Ανοιξης, Σταμάτας, Κρωπίας, Κερατέας, Νέας Μάκρης, Γλυκών Νερών, Παιανίας,
Καλυβιών-Θορικού, Αναβύσου, Κουβαρά, Λαυρεωτικής, Παλαιάς Φώκαιας, Σαρωνίδας και Μαρκοπούλου.
Παράλληλα, αρχίζουν να μπαίνουν μπροστά οι μηχανές για την κατάρτιση και την επικαιροποίηση δασικών χαρτών
στο υπόλοιπο 46% της χώρας.

Τις προηγούμενες ημέρες υπεγράφησαν ανάμεσα στην «Ελληνικό Κτηματολόγιο» και στους αναδόχους 15 συμβάσεις, που αφορούν τις περιφερειακές ενότητες Βοιωτίας, Φωκίδας, Φθιώτιδας, Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Κορινθίας, Ευρυτανίας, Ξάνθης, Ροδόπης, Καστοριάς, Φλώρινας, Αρτας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Γρεβενών, Ικαρίας, Λέσβου, Λήμνου, Σάμου, Χίου, Καλύμνου, Καρπάθου, Κω, Ρόδου, Χανίων, Ρεθύμνης, Λασιθίου, Ηρακλείου, Κέρκυρας, Ζακύνθου, Ιθάκης, Κεφαλληνίας, Λευκάδας, Ανδρου, Πάρου, Νάξου και Δήμου Ιητών.
Ο συνολικός προϋπολογισμός των συμβάσεων που υπεγράφησαν αγγίζει τα 35.000.000 ευρώ.

Στόχος της κυβέρνησης, όπως τόνισε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, είναι το 2020 η χώρα να έχει κυρωμένους δασικούς χάρτες, οριοθετημένους αιγιαλούς και Κτηματολόγιο.
Ειδικά για τους δασικούς χάρτες σημείωσε ότι το 2019 η ανάρτηση και η κύρωση των δασικών χαρτών θα φτάσουν το 90% - στόχος μάλλον φιλόδοξος, αν αναλογιστεί κανείς ότι μέχρι σήμερα έχει κυρωθεί το 32% των δασικών χαρτών κι άλλο ένα 9% βρίσκεται σε ανάρτηση.

Ενστάσεις

Βέβαια, αν αναλογιστεί κανείς ότι πριν από τρία χρόνια είχε αναρτηθεί μόλις το 1% των δασικών χαρτών της χώρας, κατανοεί ότι οι διαδικασίες πλέον κινούνται με πολύ ταχύτερους ρυθμούς.
Η εξέταση, όμως, των δεκάδων χιλιάδων ενστάσεων βρίσκεται ακόμα σε νηπιακό στάδιο, ενώ παραμένει η μεγάλη εκκρεμότητα με τις οικιστικές πυκνώσεις, για τις οποίες το υπουργείο έχει στα σκαριά σχέδιο νόμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα