Μπάχαλο με τις προσλήψεις αναπληρωτών καθηγητών!

Μπάχαλο με τις προσλήψεις αναπληρωτών καθηγητών!06.09.2018Παιδεία

Λάθος οι πίνακες που αναρτήθηκαν χθες το πρωί, αφού άφηναν εκτός τους εκπαιδευτικούς του νομού Ηρακλείου

Ρεπορτάζ
Αντώνης Τριανταφύλλου

Περίπατο» πήγαν για ακόμη μία χρονιά οι εξαγγελίες κυβέρνησης και υπουργείου Παιδείας για μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση. Παρά τις κατά καιρούς μεγαλόστομες διαβεβαιώσεις -όχι μόνο της τωρινής πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας αλλά ακόμα και της συγκυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ-, και φέτος τα σχολεία

θα επανδρωθούν με χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.

Το υπουργείο Παιδείας πανηγυρίζει για το αυτονόητο, ότι πριν ανοίξουν τα σχολεία θα βρίσκονται οι καθηγητές στη θέση τους, ενώ το «στοίχημα» των μόνιμων προσλήψεων, προκειμένου να αρχίσει να αλλάζει το αρνητικό ισοζύγιο στο εκπαιδευτικό δυναμικό, που προκλήθηκε από τις μηδενικές προσλήψεις κατά τη μνημονιακή περίοδο και τις αθρόες αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης, χάθηκε και πάλι, υπό τους αυστηρούς περιορισμούς των εκπροσώπων των δανειστών.

Η βιασύνη και οι άνωθεν πιέσεις προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας να εκδοθούν νωρίς χθες το πρωί οι πίνακες της πρώτης φάσης πρόσληψης αναπληρωτών είχαν ένα μεγάλο τίμημα, να γίνει ένα σοβαρό λάθος και να μην υπολογιστούν στους πίνακες οι αναπληρωτές καθηγητές στον νομό Ηρακλείου, γιατί «ξεχάστηκε» να περαστούν στο σύστημα...

Αυτή η αβλεψία, που χαρακτηρίστηκε «τεχνικό πρόβλημα» από το υπουργείο Παιδείας, είχε ως αποτέλεσμα οι αριθμοί που αρχικά ανακοινώθηκαν και οι πίνακες με τα ονόματα των αναπληρωτών να είναι ανακριβείς.

Στην πρώτη φάση έγιναν αθρόες προσλήψεις 8.763 αναπληρωτών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, ενώ στην Ειδική Αγωγή συνολικά 5.841 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί και βοηθητικό προσωπικό. Παρά το κύμα των 1.776 προσλήψεων της α' φάσης για αναπληρωτές καθηγητές, έχει καλυφθεί μόνο το 50% των κενών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Συνολικά, από την περασμένη Παρασκευή 31 Αυγούστου, που έγιναν προσλήψεις 3.100 μελών ειδικού εκπαιδευτικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού, και έως χθες οι προσλήψεις αναπληρωτών υπολογίζονταν σε περίπου 19.480.

Το «πέναλτι» για όσους αρνηθούν

Αποκλεισμός από τις λίστες για φέτος αλλά και για την επόμενη σχολική χρονιά θα είναι το «πέναλτι» για τους αναπληρωτές καθηγητές που θα αρνηθούν να αναλάβουν υπηρεσία εκεί όπου έχουν τοποθετηθεί ή αν παραιτηθούν στο μέσον της χρονιάς, σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε χθες ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου. Σύμφωνα με την τροπολογία, αναπληρωτής που δεν αποδέχεται την τοποθέτησή του ή την αποδέχεται, αλλά στη συνέχεια παραιτείται, διαγράφεται από τους πίνακες για το τρέχον έτος και αποκλείεται από τη συμμετοχή στο επόμενο. Συνολικά, ο αναπληρωτής χάνει το δικαίωμα να τοποθετηθεί εκ νέου για δύο χρόνια.

Βήμα πίσω από Γαβρόγλου για τα Λατινικά ύστερα από τον σάλο

Το πρώτο βήμα υποχώρησης κάνει ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, μετά τον σάλο που προκάλεσε η πρότασή του να καταργηθούν τα Λατινικά στη γ' λυκείου και να αντικατασταθούν από την Κοινωνιολογία. Την ίδια ώρα, οι αντιδράσεις συνεχίζονται. Η ανακοίνωση του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών ότι η απόφαση του υπουργείου Παιδείας «ελήφθη μονομερώς, χωρίς διάλογο με τις Φιλοσοφικές Σχολές και την ακαδημαϊκή κοινότητα εν γένει» προκαλεί αίσθηση και αλλάζει τα δεδομένα, καθώς ο Κώστας Γαβρόγλου, όταν ανακοίνωσε την πρότασή του για κατάργηση των Λατινικών την παρουσίασε ως αποτέλεσμα διαλόγου με τους αντίστοιχους φορείς.

Ο υπουργός Παιδείας σε συνέντευξή του στο κανάλι epsilon εμφανίστηκε διαλλακτικός για τη διατήρηση των Λατινικών. Υποστήριξε ότι είναι ανοιχτός σε διάλογο, ώστε με την αλλαγή των προγραμμάτων σπουδών στις δύο πρώτες τάξεις του λυκείου τα Λατινικά να ενταχθούν εκεί. Ο Κώστας Γαβρόγλου επέκρινε τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες αλλά και την πανεπιστημιακή κοινότητα ότι διαχρονικά συνέβαλαν στην απαξίωση του χαρακτήρα των Λατινικών, καθώς ουδέποτε έγινε κάποια βελτίωση βιβλίων, ύλης και μορφής. Αυτό όμως μπορεί να αντιστραφεί ως μομφή προς τον ίδιο, καθώς αντί της λογικής «πονάει χέρι, κόψει χέρι» θα μπορούσε να έχει αναμορφώσει και να κάνει ελκυστικότερο ως μάθημα τα Λατινικά αντί να τα καταργήσει.

Τρεις ημέρες μετά την ανακοίνωση της πρότασης του υπουργείου Παιδείας για το νέο εξεταστικό και την αναμόρφωση του λυκείου, οι αντιδράσεις συνεχίζονται. Κατά των αλλαγών στα Αρχαία Ελληνικά με κατάργηση της εξέτασης στη μετάφραση και τον περιορισμό της μετάφρασης του αδίδακτου κειμένου τάχθηκε η Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων, που επέκρινε και την κατάργηση των Λατινικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα