Αναστασιάδης και Μαλάς στον β' γύρο

Αναστασιάδης και Μαλάς στον β' γύρο29.01.2018Άρθρα

Μεγάλη η αποχή (29,6%) στις κρίσιμες κυπριακές εκλογές! Ποσοστό 35,5% έλαβε ο νυν πρόεδρος και 30,2% ο διεκδικητής

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Ο Νίκος Αναστασιάδης (35,5%) και ο Σταύρος Μαλάς (30,2%) οδεύουν για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Κύπρου, που θα διεξαχθεί στις 4

Φεβρουαρίου, έχοντας πάρει προβάδισμα συγκριτικά με τους συνυποψηφίους τους, σε μια εκλογική μάχη στην οποία το βασικό στίγμα έδωσε η αποχή.

Ο Νίκος Αναστασιάδης στις πρώτες δηλώσεις του εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την απόφαση του λαού που του δίνει μια ισχυρή εντολή, ενώ ο Σταύρος Μαλάς ανέφερε πως ήρθε η ώρα να μπει τέλος στους διχασμούς.

Οι κάλπες στη Μεγαλόνησο άνοιξαν στις 07.00 και έκλεισαν στις 18.00 για τους 550.876 ψηφοφόρους και, όπως ανέφεραν κυπριακά ΜΜΕ, τα ποσοστά συμμετοχής ήταν τόσο χαμηλά στις 15.00, που τα επιτελεία των υποψηφίων ξεκίνησαν αγώνα δρόμου ώστε να φέρουν στα παραβάν όσους δεν πήγαν να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμά τους.

Μάλιστα, η μαζική αποστολή γραπτών μηνυμάτων, παρά τη σχετική απαγόρευση από τον γενικό έφορο Εκλογής, δεν πέρασε απαρατήρητη και, όπως ανακοινώθηκε, θα διερευνηθούν περαιτέρω για να διαπιστωθεί αν υπήρξε παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας.

Οι ψηφοφόροι

Η αύξηση της προσέλευσης ψηφοφόρων λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες δεν άλλαξε ιδιαίτερα τα πράγματα, καθώς μία ώρα πριν από το τέλος της ψηφοφορίας μόλις το 66,2% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων είχε προσέλθει στα εκλογικά τμήματα. Το ποσοστό συμμετοχής έφτασε τελικά το 71,4% και το 28,6% των ψηφοφόρων απείχε από τη διαδικασία.

Στη 13η αναμέτρηση για το ύπατο κυπριακό αξίωμα, στη μάχη ρίχτηκαν εννέα υποψήφιοι, ενώ εκτιμάται ότι η επόμενη προεδρική θητεία θα κρίνει πολλά σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του Κυπριακού, του εκσυγχρονισμού του κράτους, αλλά και της οικονομίας.

Νίκος Αναστασιάδης, Νικόλας Παπαδόπουλος, Σταύρος Μαλάς, Γιώργος Λιλλήκας, Χρίστος Χρίστου, Ανδρέας Ευσταθίου, Χάρης Αριστείδου, Μιχαήλ Μηνά και Χριστάκης Καπηλιώτης ήταν οι εννέα υποψήφιοι για την κυπριακή Προεδρία, με τους πέντε πρώτους να θεωρούνται οι βασικοί.
Το ενδιαφέρον, ωστόσο, είχε από νωρίς στραφεί στη δεύτερη θέση, καθώς ο Νίκος Αναστασιάδης -σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις- εξασφάλιζε το πρώτο εισιτήριο για τον β' γύρο, ενώ Νικόλας Παπαδόπουλος και Σταύρος Μαλάς έδιναν μάχη -με τις δημοσκοπήσεις στα όρια του στατιστικού λάθους- για το δεύτερο.

Keywords
Τυχαία Θέματα