Το (ύποπτο) παιχνίδι των τραπεζών με τη Euromedica

Το (ύποπτο) παιχνίδι των τραπεζών με τη Euromedica28.01.2018Παρασκήνιο

Πώς μπλόκαραν τη μεγάλη επένδυση του ομίλου στην Ελευσίνα και προκάλεσαν πρόβλημα στη λειτουργία του, δεσμεύοντας τους λογαριασμούς του

Από τη
Μαρία Παναγιώτου

Οι πραγματικές διαθέσεις των τραπεζών απέναντι στον όμιλο Εuromedica Α.Ε. αποκαλύπτονται μέσα από το χρονικό αγοράς ενός ακινήτου που πραγματοποίησε η θυγατρική

εταιρία του ομίλου Ιωνία Ιατρική Α.Ε. το 2006 για καθαρά επενδυτικούς λόγους.

Το χρονικό, το οποίο παρουσιάζει η «κυριακάτικη δημοκρατία», δείχνει με σαφήνεια ότι η πρόθεση της Τράπεζας Πειραιώς δεν ήταν να διευκολύνει την εταιρία να αποπληρώσει το δάνειό της και να ολοκληρώσει την επένδυσή της, αλλά να προκαλέσει πρόβλημα στη λειτουργία της, δεσμεύοντας τους λογαριασμούς της.

Το 2006, λοιπόν, η Ιωνία Ιατρική Α.Ε. προχωρά στην αγορά ακινήτου στην περιοχή της Ελευσίνας, για το οποίο συνάπτει ομολογιακό δάνειο ύψους 1.100.000 ευρώ με την Τράπεζα Πειραιώς, με ημερομηνία λήξης τον Ιούνιο του 2016. Η αποπληρωμή του δανείου συμφωνείται να πραγματοποιηθεί σε 20 ισόποσες δόσεις των 55.000 ευρώ, ενώ επί του ακινήτου εγγράφεται προσημείωση ποσού 1.320.000 ευρώ. Λίγο καιρό μετά, το ακίνητο, το οποίο διαθέτει τρεις ορόφους (ισόγειο, 1ος όροφος, 2ος όροφος) μισθώνεται από τον Δήμο Ελευσίνας.

Τον Αύγουστο του 2013 υπογράφεται ρύθμιση του δανείου, που περιλαμβάνει πλέον και κεφαλαιοποίηση τόκων, ύψους 23.000 ευρώ. Σύμφωνα με τους όρους της ρύθμισης, το υπόλοιπο του δανείου, που εκείνη την περίοδο έφτανε τα 515.000 ευρώ, θα έπρεπε να καταβληθεί έως τον Ιούνιο -και πάλι- του 2016, σε τέσσερις δόσεις των 55.000 ευρώ και σε ακόμη μία δόση «μαμούθ» με όλο το υπόλοιπο ποσό, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αποπληρωμή του.

Εν τω μεταξύ, το κτίριο, μετά την εξαγορά του από την Ιωνία Ιατρική Α.Ε., έχει μισθωθεί από τον Δήμο Ελευσίνας, που στεγάζει διάφορες υπηρεσίες του και στους τρεις ορόφους. Τον Ιούλιο του 2014 γίνεται ανανέωση του μισθωτήριου συμβολαίου από τον δήμο για τον 1ο και τον 2ο όροφο, βάσει του οποίου ο δήμος θα συμφωνεί να καταβάλλει μηνιαίο μίσθωμα ύψους 2.500 ευρώ. Μάλιστα, το μίσθωμα καταβάλλεται και εισπράττεται από την Τράπεζα Πειραιώς. Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο και για το ισόγειο του κτιρίου, όπου στεγάζεται η διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας του δήμου και όπου το μίσθωμα, ύψους 2.295 ευρώ, σταματά να καταβάλλεται τον Αύγουστο του 2014, ενώ παράλληλα δεν υπογράφεται η ανανέωση του μισθωτηρίου.

Τον Ιανουάριο του 2016, η Ιωνία Ιατρική Α.Ε. εκχωρεί στην Πειραιώς το σύνολο των απαιτήσεών της από τον Δήμο Ελευσίνας, ενώ τον Ιούνιο του 2016, όταν δηλαδή φτάνει η ημερομηνία αποπληρωμής, το υπόλοιπο του δανείου ανέρχεται πλέον σε 508.850 ευρώ. Ετσι, η Πειραιώς κλείνει τον δανειακό λογαριασμό και μεταφέρει το υπόλοιπο σε λογαριασμό οριακής καθυστέρησης.

Οι υπεύθυνοι της εταιρίας κάνουν συνάντηση με την τράπεζα στα τέλη του 2016, προκειμένου να συμφωνήσουν ρύθμιση του δανείου.
Εκ μέρους της Ιωνία Ιατρική Α.Ε. γίνεται πρόταση για πλήρη αποπληρωμή του δανείου, η οποία περιλαμβάνει την επέκταση της εκχώρησης των απαιτήσεων από τον Δήμο Ελευσίνας, αλλά και εκχώρηση απαιτήσεων που έχει η εταιρία από τον ΕΟΠΥΥ, ύψους 100.000 ευρώ σε ετήσια βάση. Εάν γινόταν δεκτή αυτή η πρόταση, τότε το δάνειο θα αποπληρωνόταν σε τρία έτη. Ακολουθεί μια σειρά αντιπροτάσεων μέχρι τους πρώτους μήνες του 2017, κατά τη διάρκεια των οποίων η Ιωνία Ιατρική Α.Ε. στέλνει όλα τα απαιτούμενα στοιχεία στην Τράπεζα Πειραιώς προκειμένου να ολοκληρωθεί με επιτυχία η σύναψη νέας σύμβασης. Παράλληλα, η εταιρία καταθέτει αγωγή στον Δήμο Ελευσίνας, διεκδικώντας τόσο τα ενοίκιά της όσο και τα νόμιμα ποσά που προκύπτουν από την καθυστέρηση καταβολής τους.

Η απροθυμία να δοθεί λύση, παρά την αποπληρωμή κεφαλαίου 610.000 €

Κι έτσι, φτάνουμε στον περασμένο Δεκέμβριο, με την Πειραιώς να δεσμεύει τους λογαριασμούς της εταιρίας παρότι έχει αποπληρωθεί ήδη από το δάνειο κεφάλαιο ύψους 610.000 ευρώ, η τράπεζα έχει ενέχυρο όλες τις απαιτήσεις μίσθωσης, η τράπεζα έχει, έτσι κι αλλιώς, υποθηκευμένο το ακίνητο για το οποίο δόθηκε το δάνειο, γνωρίζει την ευθύνη του Δήμου Ελευσίνας και, τέλος, έχει λάβει πρόταση από την Ιωνία Ιατρική Α.Ε. για εξόφληση του δανείου, η οποία έχει εγκριθεί και από την επιτροπή της.

Είναι η ίδια περίοδος κατά την οποία, όπως έχει αναφέρει η «δημοκρατία» και σε προηγούμενα, εκτενή ρεπορτάζ της, πωλούνται στo fund Farallon Capital «κόκκινα» δάνεια του ομίλου Euromedica, ύψους περίπου 182.000.000 ευρώ, που κατέχουν τρεις συστημικές τράπεζες (Alpha, Εθνική, Eurobank). Η Τράπεζα Πειραιώς, από την άλλη, που διακατέχει δάνεια του ομίλου Euromedica ύψους επίσης περίπου 200.000.000 ευρώ, μένει έξω από αυτό τo deal, έχοντας προφανώς συνολικά εντελώς διαφορετική , επιθετική και σίγουρα περίεργη ατζέντα απέναντι στον όμιλο Euromedica, όπως δείχνουν και οι επιμέρους πτυχές της ιστορίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα